Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
223469
View
2219
Reply

[ULTRA BEST!!]Antologi Kisah Cerita Paranormal Jilid II (Updated 3rd March 2017)

[Copy link]

Author: dammerung       Show all posts   Read mode

Post time 3-1-2016 10:48 PM | Show all posts
Ipo replied at 31-12-2015 09:51 PM
area Bukit Tunku ni memang angker..
rasanya ada thread pasal bukit Tunku ni...
rumah berhala tu sa ...

bukit tunku mmg scary, biasa lalu gak sebulan 1-2x sbb nak gi ofis abg kat jalan duta

aqua even lalu kat rumah yg uncle seeker shooting dulu, mmg scary walaupun siang
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2016 09:13 AM | Show all posts
lavender_aqua replied at 3-1-2016 09:48 PM
bukit tunku mmg scary, biasa lalu gak sebulan 1-2x sbb nak gi ofis abg kat jalan duta

aqua even ...

huhuhu..takleh imagine kalau lalu malam2 ....
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2016 09:45 AM | Show all posts
berani gila la guard tu...
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2016 09:54 AM | Show all posts
Ipo replied at 4-1-2016 09:13 AM
huhuhu..takleh imagine kalau lalu malam2 ....

siang pun skeri ipo, dgn pokok2 besar
pastu jalan dlm tu bersimpang siur

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2016 10:42 AM | Show all posts
masuk ikut tugu negara ke bukit tunku, ada roundabout ke? tak perasan pulak
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2016 11:33 AM | Show all posts
Ada kosong lagi tak kerja guard tu?Boleh buat part time.Bayar mahal kot dekat 10k sebulan.Kerja dia cuma pukul 2 pagi aje,tutup suis lepas tu tidur.Tinggal kena hati kering sikitlah
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2016 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Mana tt nih ::
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2016 02:23 PM | Show all posts
Edited by dammerung at 4-1-2016 03:20 PM

Bahagian Terakhir Kisah Rishi si Pengawal Keselamatan.

Rentetan bagaimana Rishi di pecat bermula sekitar 6 bulan sebelum hari terakhir dia bekerja di rumah puaka itu. Masa ni Rishi cakap dia dah mula slacking off, masuk kerja lambat, pukul 3-4 pagi dah cabut balik tapi walau macam mana malas pun, dia tak pernah lupa tutup suis fuse box. Apek tua dah beberapa kali bagi amaran terakhir gara-gara ketidak profesionalan Rishi ni, tapi setakat gertak macam tu je lah. Apa yang membuatkan Rishi rasa takkan kena fired adalah disebabkan boss dia terdesak memerlukan perkhidmatan pengawal keselamatan dan jika dia di berhentikan, tiada siapa akan menggantikan tempatnya, siapa sanggup anyway? gaji RM 20 ribu pun belum tentu ada orang nak.

Masa ni juga Rishi dah beli motorsikal. Ikutkan dia nak saving je gaji dia yang banyak tu tapi bergaduh dengan drebar van punya pasal (mamat drebar ni kaki report ke boss), terpaksalah beli motor dan sejak ada motor, Rishi ambil duit gaji from this young Chinese lady kat rumah area Dutamas. Kalau dulu drebar van tolong pass duit kat dia setiap pagi, tapi sebab ambil sendiri so gaji dah jadi bulanan.

Rishi lepas kejadian penampakan, dia dah takde mood nak kerja situ. Sampai bangun tidur pun rasa nak lempang orang mengenangkan beberapa jam lagi masuk kerja. Itu alasan Rishi lah, kalau ikut pemahaman aku si Rishi ni yang dah naik tocang, ye lah takda siapa nak monitor.

Dah setahun lebih bekerja ni juga Rishi baru tahu yang dia lah satu-satunya security guard kat rumah tu. Dia pernah borak dengan fellow security guard yang bekerja di rumah berdekatan, orang tu cakap rumah tu setahu dia memang tak pernah berjaga. Rishi adalah cucuk sikit kot-kot ada urban legend ke pasal rumah berhala tu, tapi takde pula orang tu cakap "office" Rishi ni berhantu, just memang tak berpenghuni aja lah.

Pada satu malam, boss si Rishi (apek tua) datang ke rumah naik Mercedes S-Class ditemani beberapa orang lagi. Kereta kancil yang selama ni tak pernah bergerak, di pandu keluar dari rumah. Rishi cakap ada dua orang middle-aged Chinese women bawa dulang yang kelihatan seperti makanan dan kedengaran seperti upacara "menurun" berlangsung di depan pintu rumah. Bau colok menyengit sampai ke post-guard dan asap menyelubungi kawasan rumah. Rumah berhala terang malam tu dan sekitar hampir tengah malam baru lampu ditutup semula. Sebelum beredar, Boss minta Rishi datang tengahari besok dia nak datang angkat barang.

Keesokan harinya, Rishi datang ke rumah waktu tengahari seperti di arahkan. Boss sampai dengan lori 1 tan dan beberapa pemuda Cina. Borak-borak lebih kurang, Boss pun meninggalkan kawasan rumah dengan Mercedesnya, sebelum itu dia sempat cakap pada Rishi supaya monitor aktiviti orang-orang tu dan pertama kalinya, Rishi di beri kebenaran untuk masuk ke dalam rumah.

Rishi masuk kedalam rumah dan benda pertama dia nampak adalah dulang-dulang berisi sisa-sisa makanan, kulit-kulit limau mandarin dan botol-botol beer kosong di lantai. Agaknya Boss dan kawan-kawan dia berpiknik dalam rumah malam tadi. Benda kedua yang dia nampak adalah isi dalam rumah penuh dengan patung-patung berhala. Dari yang sebesar lengan sampai lah sebesar sampai ke bumbung. Untuk pengetahuan semua, Rishi cakap rumah single-storey tu takda siling. Dia masuk juga ke bilik-bilik dan seperti apa yang dilihat waktu di living hall, penuh dengan patung-patung berhala.

Patung-patung berhala yang besar ada diperbuat dari tembaga dan marmar tapi yang kecil-kecil bersepah atas lantai kebanyakkannya diperbuat dari solid gold. So untuk menjawab pertanyaan beberapa pembaca kenapa Rishi di upah jadi security guard, menurut pendapat aku mungkin untuk menjaga patung-patung Dewi Kuan Yin emas ni la kot (aku rasa la patung Dewi Kuan Yin, Rishi tak cakap pun patung apa).

Paling misteri, bilik di mana Rishi terdengar bunyi tapak kaki dan orang baring atas katil tu, takda katil, yang ada cuma tembikar-tembikar hitam bertepek kertas merah. Dalam tembikar ada pasir pantai yang dicucuk beberapa batang colok separuh terbakar.

Pemuda-pemuda Cina ni mengangkat beberapa patung tembaga naik atas lori dan disebabkan saizn, ada beberapa patung yang kena di baraikan sebelum naik atas lori. Style diaorang ni macam gangster dengan rambut oren bertatoo, bertindik dengan kuku jari kelingking panjang bagai, so aku refer mereka ni sebagai Ah Beng ajalah.

Salah seorang dari Ah Beng tiba-tiba memaki-hamun terjerit-jerit. Ingatkan pergaduhan sesama Ah Beng, tapi Rishi tengok Ah Beng ni marah-marah kat salah satu patung dan yang peliknya, Ah Beng lain semua relax je macam takda apa dan teruskan kerja-kerja mereka.  Bila Ah Beng panas baran ni dah cool down, Rishi tanya...

"Bos, apa pasat?"

"Lu talak nampak ka?"

"Nampak apa?"

"Itu cheebai main-main belakang itu patung"

(perbualan adalah rekaan aku berdasarkan cerita si Rishi )

Rishi tengok lah kat patung tu dan apa yang dia nampak adalah makhluk "bergurau" kat dapur tempoh hari, tengah main hide and seek kat belakang patung. First time juga Rishi nampak muka benda alah tu. Rishi cakap kalau kat luar mesti dia ingat pengemis sebab macam muka orang betul. Makhluk tu macam orang tua tak terurus dengan rambut hitam panjang.

Bila Rishi dan makhluk tu bertentang mata, di panggil-panggilnya Rishi...

"woi, woi, woi, woi"

Ada seorang Ah Beng lain pergi simbah air pakai baldi, sepantas kilat benda alah tu panjat dinding, masuk kat celah-celah frame bumbung dan hilang dari pandangan.

Rishi tak banyak borak dengan geng Ah Beng sebab diaorang pun buat hal diaorang je. Dah senja baru selesai dan salah sorang bagi kunci rumah kat Rishi bagitahu nanti Boss datang ambil.

Aku ada tanya Rishi, ko tak takut ke tengok hantu tu? Rishi cakap time tu siang dan ramai-ramai, lagi pulak bila dah tengok rupa yang tak menyeramkan langsung, nak takut apanya? Chewah, eksyen Rishi ni.

Anyway, dari sehari bertukar seminggu, seminggu bertukar sebulan dan kunci masih kat laci pondok pengawal. Rishi pula semakin ramai partner security guard tak bertauliah dok teman dia setiap hari, berkat dari gebang kat kawan-kawan tempat kerja dia berhantu.

Mula-mula semua bertenggek kat post guard je, lama-lama dah ada yang suggest pergi minta nombor kat hantu tu. Rishi of course tak bagi lah sebab tak pasal-pasal hilang kerja nanti. Ada la dua, tiga orang pergi round rumah tu pepagi buta. Ada yang cakap nampak vampire(??), ada cakap takda apa pun.

Sampai lah satu hari ni.

Malam tu dia sakit perut dan jamban kat toilet post guard tu dah rosak. Taik bertakung dah berhari-hari tak flush sampai Rishi cakap dia kencing kat longkang depan rumah je. Dengan terpaksanya dia minta member-member dia jaga kejap sementara dia balik berak kat rumah (gas station semua kunci toilet lepas business hours).

Bila dia balik je kat rumah berhala tu, post guard kosong dan pintu rumah terbuka. Sorang pun takde. Dia tengok kunci rumah tergantung kat lubang kunci. Apa lagi panik la Rishi. Dia tak tengok pun keadaan dalam rumah dan cepat-cepat kunci sebelum telepon kawan-kawan.

Lagi haram jadah, seekor pun tak angkat call. Dah la tu, suis fuse box tak switch off, padahal dah berulang kali ingatkan supaya jangan lupa switch off fuse box pukul 2 pagi.

So Rishi pun settle kerja lebih kurang dan macam biasa tuang kerja, pukul 4 pagi dah berambus.

Pagi tu jugak Rishi pergi cari kawan-kawan melepak dia. Jumpa salah seorang dan dia cerita apa terjadi malam tu...

Lepas si Rishi balik rumah, member sorang yang berlagak hero cadangkan masuk rumah beramai-ramai untuk minta nombor. Sebelum tu, salah seorang jadi runner kejap pergi beli roti, cikidis dan beer kat 7-11 konon-konon jadi "serahan" untuk penunggu rumah. Si hero ni lah yang pergi curi kunci dari laci, buka pintu dan susun makanan dan beer kat lantai.

Semua dok menunggu kat hall rumah, bila lah hantu nak keluar ni. Dah macam 10-15 minit takda apa, si hero pergi ke salah satu bilik sorang-sorang.

Tiba-tiba si hero menjerit dan lari lintang-pukang keluar rumah. Bila si hero pun dah macam tu semua pun ikut sama la, start motor dan cabut.

Rishi tanya korang ada ambil apa-apa tak? memikirkan kalau lah hilang hatta satu pun patung dewi kuan yin dalam rumah tu, memang mati la dia kena lauk.

Mamat tu cakap tak ambil apa pun tapi Rishi tak puas hati juga. Dia cari si hero dan selepas tampar kepala mamat tu beberapa kali, dia tanya ko ada curi apa-apa tak? si hero cakap masa dia masuk bilik, tak sempat nak buat apa, dia dah ternampak ada lembaga hitam bertenggek kat patung berhala sambil jelir lidah. Apa yang dia ingat lepas tu ialah tercicit-cicit lari sampai terkincit dalam seluar.

Rishi tensen. Dia tahu dalam rumah mesti bersepah sekarang dan paling dia stress ialah pintu rumah terbuka pagi tu tanpa suis fuse box ditutup. Nak tak nak, dia kena juga masuk dalam untuk bersihkan rumah, thanks to kawan-kawan tak guna dia.

Rishi singgah rumah sekitar jam 11 pagi. Masa tu matahari tengah tegak atas kepala dan Rishi harap siang-siang buta ni takde la gangguan. Perlahan-lahan dia buka pintu. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, sekering-kering hati Rishi ni, dia still tak berani nak masuk rumah tu sorang-sorang. Tin-tin beer dan plastik-plastik cikidis bergelimpangan atas lantai.

Ditarik nafas dalam-dalam dan Rishi masuk ke ruang tamu. Di kala tengah pungut semua tu, dia perasan patung-patung semua tergolek atas lantai. Ini mesti kerja si hero main langgar time lari hari tu.

Satu-satu dia tegakkan balik. Rishi cakap tiada sebarang gangguan pun sepanjang dia bersihkan rumah.

Dan malam itu, bermula lah siri-siri gangguan yang extreme.

Dalam pukul 8-9 malam macam tu, time Rishi tengah melepak kat post guard layan radio tamil, ada suara betul-betul di luar tingkap...

"woi, woi, woi, woi"

Terkejut Rishi dan sebaik dia tengok kat tingkap, ada separuh wajah yang amat dikenalinya.

Dicapainya cota dan berlari ke luar pondok dengan niat nak pukul makhluk tu, tapi tiada siapa. Sejak dari itu Rishi feeling ada benda tengah tenung dia dari luar tingkap.

Setiap kali dia ke belakang rumah untuk tutup suis fuse box, dari jauh dia nampak ada lembaga hitam terbongkok-bongkok berdekatan pagar dawai yang mengelilingi kawasan rumah.

I think most of you might have guessed it, hantu woi woi itu mungkin dah "keluar kandang".

Rishi boleh tahan lagi setakat gangguan time kerja, ini kalau dah sampai ikut balik rumah...

Kat bilik time nak tidur je, ternampak kelibat woi woi kat sudut bilik. Time nak mandi ada panggilan woi, woi di luar tingkap bilik air.

Paling parah, time nak berak pun woi woi dok skodeng kat gerigi atas pintu jamban.

Dah tak tahan sangat, Rishi ambil keputusan untuk come clean dengan majikannya. Hari Ahad terakhir, dia berterus-terang dengan amoi yang tukang pass duit gaji, nak bagitahu Boss, dia takut kena ganyang pula so mungkin amoi ni hati dia lembut sikit. Lepas cerita dari A-Z, sangkaan amoi ni berhati lembut jauh meleset, dekat sejam dia kena maki hamun tengah panas kat depan gate rumah. Lepas amoi tu telepon Boss, dia suruh Rishi pergi tunggu kat post guard, Boss nak datang.

Tunggu lah si Rishi dengan berdebarnya. Sampai saja Mercedes warna silver parking depan pagar, meluru Boss keluar dan terus tampar Rishi berkali-kali sambil maki-hamun. Di belakang ada beberapa orang elder Chinese men tengok je si Rishi ni macam budak sekolah kena rotan. Boss suruh bagi kunci ke dia dan tunggu kat post guard sementara dia dan yang lain masuk ke rumah.

Lebih kurang sejam, apek tu keluar dan datang ke pondok pengawal.

Rishi di perintahkan untuk berambus sekarang juga. Tanpa banyak cakap, Rishi start motor dan pulang ke rumah. Sejak dari itu tiada lagi gangguan dari woi woi dan minggu tu juga Rishi beli tiket flight balik Nepal. Lepas 3 tahun baru datang Malaysia balik dan bekerja di universiti aku tu.

Begitu lah alkisahnya.









Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2016 03:27 PM | Show all posts
Makhluk apa ni ye..siang2 pun selamba munculkan diri di khalayak ramai siap panjat dinding bagai.Aku suspek gollum..
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2016 03:38 PM | Show all posts
dammerung replied at 4-1-2016 02:23 PM
Bahagian Terakhir Kisah Rishi si Pengawal Keselamatan.

Rentetan bagaimana Rishi di pecat bermula  ...

daebak daebak cite ko..ada lg x..bapok la seram..x guna btl kawan rishi tu..tak pasal2 melepas gaji bulanan yg banyak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2016 03:58 PM | Show all posts
jonidep replied at 4-1-2016 03:27 PM
Makhluk apa ni ye..siang2 pun selamba munculkan diri di khalayak ramai siap panjat dinding bagai.Aku ...

gollum pun jalan-jalan time siang ditemani hobbits, ini kan hantu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2016 04:02 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 4-1-2016 03:38 PM
daebak daebak cite ko..ada lg x..bapok la seram..x guna btl kawan rishi tu..tak pasal2 melepas gaj ...

ada tu ade laa...tapi yang banyak cerita ulang-ulang,
aku rasa kalau aku cerita dengan panjang lebar pasal hantu kat highway karak hantuk-hantuk kepala mayat kat bumbung kereta dengan polis mintak sang isteri keluar dari kereta tanpa lihat belakang...

ko pun malas nak baca rasanye...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2016 04:02 PM | Show all posts
chicmushroomkd replied at 1-1-2016 12:11 AM
Macam familiar je nick tt nih..
Dedolu selalu share cerita best kat mps gak rasanye....
Kalau  ...

aku pernah share cerita tapi bukan cerita hantu, pasal member psycho kalau tak salah...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2016 04:05 PM | Show all posts
Ipo replied at 2-1-2016 09:51 PM
entah2 apek tu membela tak?
security guard dalam rumah tu...sebenarnya belaan apek tu..

aku dengar cerita si Rishi pun aku agak mesti kes "peliharaan"..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2016 04:06 PM | Show all posts
chicmushroomkd replied at 3-1-2016 03:19 PM
Paling mistk ngan misteriusss...apsal kena switch off kul 2?kalau lalai apa jd?
Apa kesan kat a ...

aku rasa takda sebab mistikal..

mungkin apek tu just nak make sure si Rishi ni buat round keliling rumah je kot
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2016 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
sampai ikot rumah ber woi woi..mmg peneng la si rishi tu..
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2016 04:28 PM | Show all posts
dammerung replied at 4-1-2016 04:02 PM
ada tu ade laa...tapi yang banyak cerita ulang-ulang,
aku rasa kalau aku cerita dengan panjang le ...

xkan dlm simpanan ko cite highway karak tu jee?? ala cite lain la..mesti byk lg kan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2016 06:45 PM | Show all posts
Edited by dammerung at 11-1-2016 10:50 AM

Kisah 2 : Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Hong Kong, 1997
Ini salah satu short stories pilihan dari koleksi yang aku rasa menarik.

Seorang eksekutif pemasaran sebuah syarikat pembekal mesin percetakan di KL pergi bercuti di Hong Kong dan menginap di sebuah hotel 4 bintang sekitar Wan Chai. Kerana tidak membuat sebarang homework sebelumnya, eksekutif ni mati akal tak tahu nak buat apa time malam. Nak beronggeng pulak, member ni bukan spesis macam tu, lagi pun bukan bawak duit banyak sangat. Jalan-jalan ke Hong Kong ini pun di sebabkan dapat anugerah pekerja cemerlang dan majikan hadiahkan pakej free & easy (flight ticket dan hotel di sponsor) untuk seorang. Pada malam kejadian, dia melepak di balkoni sambil hisap rokok dan menikmati udara malam kota Hong Kong. Tengah syok layan blues, dia perasan ada seseorang sedang melambai dari tingkap di salah satu high-rise complex yang berselerakan di hadapannya. Mula-mula eksekutif ni buat tak tahu saje, tapi bila dah lama pula lambaiannya, mamat ni buat lah isyarat "are you waving at me?" dan beriya-iya orang itu cakap yes yes. Dari jauh tak dapat cam muka tapi tengok dari stail rambut, rasanya macam awek.

Mungkin kerana kebosanan atau kenaifan, mamat eksekutif ni pun tangkap syok pula. Selepas bermain lambai-lambai lebih kurang, si "awek" buat isyarat tangan mahu telefon? dan berputar-putar la tangan buat isyarat supaya awek tu kasi no phone ke dia. Dipendekkan cerita, dapat lah nombor teleponnya dan minta operator hotel buat outcall with charges. Berdebar-debar la eksekutif ni menunggu di hujung gagang dan menelan air liur apabila terdengar bunyi panggilan di angkat. Disebabkan nervous sangat tak tahu nak mula camane, dia tunggu awek tu cakap dulu. Tapi masalahnya "awek" tu pun tak cakap apa-apa. Apa yang dapat di dengar hanyalah bunyi televisyen di background dan hembusan nafas kuat di corong telepon.


Mamat eksekutif ni mula cakap hello tapi takda reply dan kemudiannya cakap hello in both mandarin & cantonese. Masih tiada balasan. Diberanikan diri lagi, dan di perkenalkan dirinya dalam dwi bahasa (mandarin dan kantonis). Beberapa saat selepas itu, ada bunyi jeritan nyaring dan di akhiri dengan ketawa yang terkekek-kekek...


Pelik la mamat eksekutif ni kan, dia tanya la who are you bagai dan tiba-tiba awek tu cakap dalam mandarin...


"I kill you...I will kill you!"

Dah dengar macam tu, mamat ni pun hang up la phone, apa lagi tindakan logik yang boleh di buat ye tak? anggap aja ada orang sakit mental nak main-mainkan dia malam-malam buta ni. Beberapa detik kemudian, telefon bilik berbunyi dan bila di angkat, concierge cakap ada call untuk enchek. Sebaik sahaja panggilan luar itu masuk...

"I know where you stay...I will come to your room tonight and kill you...kill you! kill you!"

(dialog tu dalam mandarin menurut sang pencerita tapi aku tukar jadi english sebab dah cuba pakai ayat melayu tak mencongkam la bunyinya)

Naik angin la si eksekutif ni dan terus di marah-marah sama itu amoi tapi boleh pula amoi psiko ni terkekek-kekek gelak dan ulang-ulang cakap "I know where you stay~...I will come to your room tonight and kill you~...kill you~ kill you~" tapi in rhythm, macam menyanyi.


Lepas hang up, eksekutif ni call concierge untuk mereport tindakan amoi psiko tersebut, tapi apa sajalah concierge tu boleh buat selain dari block outside call ke biliknya. Dia kembali ke natural state seperti sebelum kejadian amoi psiko tadi. Layan TV seround, kemudian rasa curious pula nak tengok kat luar. Agaknya dah takde kot amoi psiko tadi, dan sebagai perokok tegar, sistem badannya memerlukan nikotin.


Dia pun bersantai di balkoni dan eksyen macam tiada apa berlaku. Sedang dia mengetip-ngetip lighter di hujung rokok, anak matanya tertangkap kelibat amoi tadi. Yang tak bestnya, dia yakin yang amoi itu sudah berada di balkoni unit kediaman lain, tingkat lain dan bangunan lain. Dia pasti orang itu ialah awek psiko tadi kerana warna baju dan style rambut yang sama. Lagi-lagi amoi itu sedang melambai-lambai tangan ke arahnya.

Tak mungkin dia salah kerana amoi tadi di salah satu bangunan sebelah kiri dan sekarang ni di tengah-tengah pulak. Dia masih muda dan ingatannya masih kuat so takkanlah boleh tak ingat kot.

Eksekutif ni beranikan diri berdiri di balkoni dan melihat sahaja gelagat amoi gila tersebut. Lama-lama kelakar pula dan dia ketawa sendirian. Ketawanya terhenti bila amoi tu mula panjat grill dan bergantung dari ketinggian 20+ tingkat. Sepelik dia tengok amoi tu panjat balkoni, sepelik itu juga lah dia rasa bila amoi tu tiba-tiba terjun ke bawah. Everything happened in a split second dan eksekutif tu tak tau nak react macam mana.

Dekat 5 minit terpacak kat situ baru dia boleh angkat kaki. Dia masuk balik ke dalam, packing baju dan minta concierge tukar bilik, mana-mana bilik lah as long tak menghadap bangunan-bangunan tadi. Lepas bayar surcharge tukar bilik, eksekutif itu menghabiskan sisa-sisa percutiannya di Hong Kong dalam bilik hotel dan hanya keluar waktu nak balik Malaysia.

Menurut sang pencerita, eksekutif itu tidak lagi menjejakkan kaki ke Hong Kong selepas kejadian tersebut.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2016 07:30 PM | Show all posts
lavender_aqua replied at 3-1-2016 10:48 PM
bukit tunku mmg scary, biasa lalu gak sebulan 1-2x sbb nak gi ofis abg kat jalan duta

aqua even ...

Bukit tunku dengan pejabat sy kerja, lebih kurang 10 minit je kalau naik motor. kalau naik kereta + jem, lebih kurang lah 15-20 minit. huhuuhu.
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2016 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Bapak seram cite ko ni TT. Good job sebab tak tulis guna shortform. Plot cerita pun kemas.

5/5!
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2016 08:29 PM | Show all posts
dammerung replied at 4-1-2016 05:45 PM
Seleksi Kisah Pendek Terpilih : Hong Kong, 1997
Ini salah satu short stories pilihan dari koleksi y ...

ini mesti kes bunuh diri dengan terjun dari tingkat 20 tu..
pastu..angker jadinya..
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2016 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
nak lagi nak lagi
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2016 11:11 AM | Show all posts
best best.. nak lagi.. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2016 11:42 AM | Show all posts
Kawasan Wan Chai ada masjid.  Kalau ke Hong Kong, singgahlah masjid tersebut. Ada restoran makanan halal di dalam bangunan masjid tersebut.


Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2016 11:46 AM | Show all posts

http://www.discoverhongkong.com/in/images/see-do/insiders-guide/sleepless-cit...

Edited by awanearisu at 5-1-2016 12:12 PM

Wan Chai menurut carian Google.. bagi menambah suasana cerita







kalau dilihatkan pada gambar terakhir ini, boleh dibayangkan tidak bagaimana kejadian rakan TT menyahut lambaian 'gadis' tersebut..

memang kedudukan bangunan semua agak rapat-rapat dan berdekatan..
mujur 'gadis' tersebut tidak melompat terus ke balkoni rakan TT


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.072482s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list