Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
298256
View
2618
Reply

[ULTRA BEST!!] Antologi Kisah Paranormal Dammerung (Updated 21 Ogos 2017)

  [Copy link]

Author: dammerung       Show all posts   Read mode

Post time 6-1-2016 02:55 PM | Show all posts
fuhh...Mat Sentol nek beskal..
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2016 04:37 PM | Show all posts
lagi lagi lagi lagi.....seram weh....tp suka bca snang hadam n cter padat...kipidap2
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2016 08:58 PM | Show all posts
opis aku pun dekat area mahameru

pernah lalu jalan bukit tunku tu jam 8 malam.. aku drive sorg terus meremang bulu roma padahal tak de pe..

memang angker jalan tu.. ada satu cafe kat CIMB tu pun kol 6 dah tutup.. tak sanggup nak buka malam.. penuh mistik area tu
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 11:41 AM | Show all posts
nasib baik mat sentul tu menjelma helok rupe mcam manusia
kuranglah sikit takut deme2 tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-1-2016 12:11 PM | Show all posts
Edited by dammerung at 11-1-2016 10:51 AM

Kisah 4 : Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Kuala Terengganu, 1991

Hussein terbaring di tilam yang di bentang di ruang tengah rumah kayu peninggalan arwah atuknya. Keadaan di rumah sepi, ayah sudah ke pejabat dan adik-adik ke sekolah. Cuma ibunya didapur sedang menyiapkan makan tengahari. Sepatutnya dia berada di sekolah ketika ini tapi Hussein diserang demam panas malam tadi dan diasingkan supaya tak menjangkiti adik-adiknya.

Dia termenung kebosanan selepas terjaga sebentar tadi. Mahu menonton TV, mana ada siaran pukul 11 pagi ni. Di kala Hussein mengeluh kebosanan, kedengaran namanya di panggil dalam nada berbisik...

"Hussein, Hussein, Hussein, Hussein"

Kerana suara itu seperti milik kanak-kanak seumurnya (ketika kejadian Hussein berumur 8 tahun), dia ingat ada temannya datang melawat. Hussein pun menoleh ke arah ruang tamu tapi suara itu datangnya dari tingkap ruang tengah.

Matanya terarah ke tingkap berdekatan dan dilihatnya ada seseorang sedang bergayut di penghadang kayu tingkap. Menurut Hussein, kepalanya kecil sebesar kepala bayi, mata besar terbuntang tapi tiada kening, takda hidung dan mulutnya ada gigi arnab dua batang terkeluar. Kepalanya pula botak dan kulit muka hitam berkerak kering macam orang ada penyakit kulit.

Dari mata yang tertutup separuh oleh tuala Good Morning lembap, Hussein melihat makhluk itu melonjak perlahan-lahan naik ke atas dan bertenggek di penghadang kayu tingkap. Terlihat jelas tubuh badan seperti lelaki dewasa yang tegap tapi dilitupi bulu-bulu halus yang lebat. Sambil bertenggek macam monyet sedang duduk, termuncung-muncung mulut makhluk tersebut memanggil-manggil namanya...

"Hussein, Hussein, Hussein, Hussein"


Tak tahu kenapa, Hussein rasa badannya seperti lumpuh dan tekaknya kering teramat sangat sampai tak boleh bersuara. Dia cuba berfikiran positif, mungkin mimpi agaknya dan terus menutup mata rapat-rapat dengan harapan bila buka mata nanti benda tu dah takde. Dah lama sikit tutup mata, kelopak mata di buka perlahan.

Kalau tadi bertenggek di penghadang, ini dah kat lantai rumah. Hussein perasan makhluk itu badannya aja yang tegap tapi kakinya kecil kurus. Bila dah start mengengsot benda alah tu, time tu juga dia terkencing dan Hussein cuma mampu menangis saja.

Lebih kurang jarak 3 meter macam tu, makhluk tu stop dan tenung saja si Hussein. Di alihkan kepala ke arah lain sambil tutup mata rapat-rapat tapi kedengaran lantai kayu berkeriut-keriut dan berhenti di hujung kaki. Bila di buka mata sedikit, makhluk berbulu tu dah menonggeng pulak dah dengan muka betul-betul menghadap tapak kaki Hussein.

Hussein menjerit sekuat hati sehingga dia rasa suara yang tersekat kat kerongkong keluar sikit demi sedikit sampailah jeritan "Maaaaaakkkkk" memecah keheningan rumah.

Hussein cakap lepas panggil maknya, makhluk berbulu tu cepat-cepat mengensot pakai tangan menuju ke tingkap dan terjun ke bawah (rumah Hussein ni rumah kayu bertiang).

Bila maknya datang, Hussein meraung-raung cakap ada hantu, ada hantu, tapi mak cuma cakap...

"Mana ada hantu siang-siang ni!"

Sekarang Hussein dah berkeluarga tapi masih kena bahan dengan adik-beradiknya gara-gara kes mengigau kencing atas tilam tu.

Dan tiada siapa pun dalam keluarganya yang percaya dengan cerita hantu si Hussein. Semua cakap Hussein buat cerita untuk cover line.

Kesian Hussein.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-1-2016 12:46 PM | Show all posts
Edited by dammerung at 11-1-2016 10:51 AM

Kisah 5 : Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Los Angeles, 2013


Seorang bapa menidurkan anaknya yang berumur 5 tahun dengan membaca buku cerita. Bila dah start lalok budak tu, si bapa pun do what every good father does, tutup lampu, cium dahi anaknya dan wish good night, sweet dreams etc.

Baru je nak sampai master bedroom, si bapa dikejutkan dengan jeritan..

"Daaaddd"

Si bapa pun kembali ke bilik anaknya dan lihat anak kesayangannya sedang ketakutan. Maka ditanya sama anaknya.

"What's wrong baby?"

"There's a monster under my bed"

Demi menjaga hati anaknya, si bapa pun berjanji akan menghalau monster tersebut lalu menjengok ke bawah katil. Apa yang dilihatnya adalah anaknya sedang menyorok di bawah katil, sambil berbisik...

"Dad, there is someone on my bed pretending to be me..."



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 01:36 PM | Show all posts
adoi. semalam pukul 3 lbh aku dpt tido
teringat kisah rishi tu.
seram giler.
Keep it up TT.
cite bestttt lain dr yg lain
yg penting penulisan kemas. x pening mata nk membaca
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 01:37 PM | Show all posts
dammerung replied at 7-1-2016 12:46 PM
Seleksi Kisah Pendek Terpilih: Los Angeles, 2013

citer ni macam penah dengar lah
urban legend kah

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 02:05 PM | Show all posts
Seramnye Yg hussein kena tu...

Aduhai,,, menyamar jd mat Sentul pun boleh... Siap menegur sorang2 lg tu... Haiisshhh...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 03:19 PM | Show all posts
dammerung replied at 7-1-2016 12:11 PM
Seleksi Kisah Pendek Terpilih: Kuala Terengganu, 1991

Hussein terbaring di tilam yang di bentang  ...

Terbayang cite hantu kak limah si Johan ngn usop wilcha dok cakar2 dinding panggil awie. Hussieenn.. hussienn..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 03:22 PM | Show all posts
dammerung replied at 7-1-2016 12:46 PM
Seleksi Kisah Pendek Terpilih: Los Angeles, 2013

So which is which
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-1-2016 03:49 PM | Show all posts
Edited by dammerung at 11-1-2016 10:51 AM

Kisah 6 : Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Seremban, 2008

Dunia student aku berakhir pada tahun 2007 dan agak malang ketika aku baru nak memasuki alam pekerjaan, krisis ekonomi 2008 baru nak bermula. Memang mencabar lah nak cari kerja masa tu. Apa lagi untuk lepasan universiti macam aku yang tiada pengalaman berkerja (buat praktikal dengan kerja McDonalds tak dikira lah).

Atas dasar tak memilih kerja, aku terima job offer kerja di sebuah syarikat kontraktor bumiputra kelas D sebagai eksekutif. Gaji memang menyedihkan, tak sampai seribu ringgit, itu pun tak tolak EPF lagi dan secara teknikalnya aku bekerja sebagai kerani merangkap office boy tak bertauliah walaupun titlenya eksekutif.

Di situ ada seorang kerani yang dikenali sebagai Kak Roji. Kakak ni ramai lah yang tak suka sebab satu, mulut dia laser. Dua, semua benda dia tak nak buat, yang dia tahu photostat je dan ketiga, dia ni suka buat cerita pasal orang (menggosip).

Tapi ada satu lagi sebab kenapa ramai yang gerun sama kerani tua itu, Kak Roji ni main sihir.

Kak Wan ialah setiausaha kepada boss dan dia cerita kat aku bagaimana dia dibomohkan Kak Roji. Ianya bermula dari sekeping cheque client yang Kak Roji ni tak bagi kat despatch untuk di depositkan. Kak Wan cakap dah letak atas meja Kak Roji siap dengan sticky note lagi, tapi Kak Roji pula kata tak nampak pun cheque atas meja, so terjadi lah insiden tuduh-menuduh yang akhirnya diselesaikan dengan boss minta Kak Roji call balik orang tu minta re-issue semula cheque.

Walaupun boss tak salahkan siapa-siapa tapi Kak Roji anggap dia yang disalahkan dan makan dalam lah makcik tu dengan Kak Wan. Beberapa hari selepas itu, waktu nak balik kerja, Kak Roji confront Kak Wan sambil mengugut...

"Siaplah kau Wan, tengoklah siapa ziarah ko malam ni!"

Masa ni Kak Wan shrugged it off aja lah dan malam itu dia mimpi sedang menonton TV di rumah. Kemudian ada suara panggil nama Kak Wan berkali-kali. Bila buka pintu ada seorang nenek yang tua sangat sampai terbongkok badan. Yang peliknya Kak Wan tak kenal pun nenek tu. Kak Wan tanya nenek ni siapa, kenapa cari dia dan nenek tu minta kebenaran nak menumpang rehat dalam rumah. Beriya-iya nenek tu nak menumpang rehat dalam rumah, cakap lenguh kaki la, belakang sakit la, macam-macam lah. Kak Wan pun kasihan dan jemputlah masuk ke rumah. Bila Kak Wan ambil segelas air untuk tetamunya, dia tengok ruang tamu dah kosong. Balik dah nenek tu.

Kemudian dia terjaga. Dalam bilik gelap tu Kak Wan ternampak ada susuk tubuh sedang duduk memeluk lutut di sudut bilik belakang pintu. Kerana gelap dia tak nampak jelas cuma bentuk ajalah. Mungkin mata masih tak adjust dalam gelap agaknya, Kak Wan ingat takda apa lah tu dan sambung tido semula. Tiba-tiba ibu jari kaki ditarik-tarik dan Kak Wan buka mata nampak ada budak kecik mata merah kat bucu katil.

Apa lagi menjerit lah Kak Wan. Bila buka lampu, takda apa. Tengok bawah katil, dalam almari, kat toilet semua takda toyol tu. Suami Kak Wan cakap mengigau aja nih.

Lepas dari malam tu Kak Wan sering mendapat gangguan. Kalau time nak turun tangga, terasa belakang badannya di tolak atau kakinya di pegang dari opening bawah tangga. Time mandi kadang-kadang terasa ada benda menyucuk kat betis kaki macam digigit.

Itu semua Kak Wan boleh kowtim lagi, tapi bila dia lalu depan cermin besar kat ruang tamu dan nampak hantu toshio tu bertenggek belakang badan anaknya, itu dah crossed the line.

Dipendekkan cerita, Kak Wan kenal sorang dukun ni dan claim boleh hentikan gangguan-gangguan tersebut tapi minta pengeras 12 ribu ringgit.

Suami Kak Wan kemudiannya minta imam surau taman kat situ datang tengokkan isteri dia. Lepas bagi nasihat-nasihat keagamaan lebih kurang, imam tu cakap senang je...

"Nak hentikan gangguan tu senang je, beralah aja lah...pergi minta maaf...tak payahlah saya sebut nama, akak tau siapa"

Besoknya Kak Wan slow talk dengan Kak Roji. Ayat terakhir Kak Roji sebelum Kak Wan declare takkan tegur lagi acik tu..

"Baru kau tau aku siape..."

Lepas tu gangguan-gangguan pun stop.

Aku berhenti kerja 2 bulan kemudian sebab 2 bulan tak bergaji dan selama 6 bulan aku kerja, boss tak bayar pun EPF (tapi tolak EPF dari gaji).


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-1-2016 03:51 PM | Show all posts
edoraixora replied at 7-1-2016 01:37 PM
citer ni macam penah dengar lah
urban legend kah

urban legend yang femes di US waktu tu.
Aku suka cerita tu, simple yet haunting.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-1-2016 03:57 PM | Show all posts
tiga entry dalam 1 hari. Ini kira rekod bagi aku. Non-stop aku dengar mp3 cerita hantu. Muak dah.

aku rasa cukup lah ni sampai seminggu dua...setakat ni dalam audio banyak cerita tah apa-apa...balik-balik hantu pocong, pompuan rambt panjang jubah putih...malas dah nak dengar...

sampai tahap aku dengar hantu bungkus/pocong/pontianak dan hantu-hantu yang berlabel...aku skip aje..

harap semua terhibur dengan cerita-cerita yang disampaikan dan sori tak dapat nak reply satu-satu...terima kasih pada yang membaca...terasa dihargai penat lelah menaip dan memerah otak menaip cerita, walaupun bukan pengalaman sebenar..

jika ada sumur diladang, boleh aku menumpang mandi...bila ada free time nanti, aku sambung lagi ye
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 08:50 AM | Show all posts
bravo la tt.... syok citer ko ni... memang layan siap terbayang2 lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 10:24 AM | Show all posts
TT Sempoi la....

baling takut cerita mat sentol, Rishi si guard...adoi rasanya ingat sampai bebila!!!
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 12:17 PM | Show all posts
dammerung replied at 7-1-2016 03:57 PM
tiga entry dalam 1 hari. Ini kira rekod bagi aku. Non-stop aku dengar mp3 cerita hantu. Muak dah.

...

dgn kata penutup ko ni org takde la tertunggu2 mcm tergantung..ok feel free utk menulis blk..nnt aku jenguk2 lg umah ko kalau nama ko naik aku hrp ko ada cite lain lg...

babai tuan tanah!!
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 12:19 PM | Show all posts
Edited by ainsinchan at 8-1-2016 12:21 PM

laki aku ajak g cri rumah kt bukit tunku yg TT citer hri tu. uwaaa taknak la aku, scary kot tempat tu. krg tak memasal ada yg tumpang plak. kalo siang nak la aku g. laku aku kata mmg ada mcm2 jenis makhluk tak nmpk kt bukit tunku ni. dia ada gak story kt aku tp aku takde kekuatan nak story lg kt sini. takut
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 01:18 PM | Show all posts
ainsinchan replied at 8-1-2016 12:19 PM
laki aku ajak g cri rumah kt bukit tunku yg TT citer hri tu. uwaaa taknak la aku, scary kot tempat t ...

rasa mmg mcm2 ada kat situ
dgn rumah yg uncle seeker pernah shooting dulu
pastu rumah2 yg terbiar ada bape lot
pergi siang pun aku rasa tak sedap hati, tgk pokok2 kat situ, aihhh
kdg aku geram abg aku nak gak balik ofis ikut jalan perumahan sb nak elak jem
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo jadi cari n jumpa rumah tu nanti ceritalah ye
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 03:34 PM | Show all posts
lavender_aqua replied at 8-1-2016 01:18 PM
rasa mmg mcm2 ada kat situ
dgn rumah yg uncle seeker pernah shooting dulu
pastu rumah2 yg terbia ...

huish aiiiii..mmg pun,
kena plak time ujan lg la bertmbh scary dia.
kt situ aku pelik betul umah besar tpi xde org duduk.
laki aku kata tempat simpan belaan agaknye.
yg bunuh diri toksah kata la, dah ramai kt situ.
mana tak kerasnya, ngeeee

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 03:35 PM | Show all posts
bluecheese replied at 8-1-2016 01:59 PM
Kalo jadi cari n jumpa rumah tu nanti ceritalah ye

belum ada lg kekuatan aku nak g situ
kalo siang tu pun aku tngok thp keberanian aku ni, bapak penakut weiii
dah laki aku selalu takde, krg tak tido mlm plak aku

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 04:05 PM From the mobile phone | Show all posts
TT dah complete ke cerita pasal si rishi tu, apa punca dia kena pecat, ke dah ketinggalan ketapi ni:zz
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 08:14 PM | Show all posts
steady steady
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2016 12:41 PM | Show all posts
nurshima replied at 8-1-2016 04:05 PM
TT dah complete ke cerita pasal si rishi tu, apa punca dia kena pecat, ke dah ketinggalan ketapi ni: ...

Cuba u baca post #58

Sebab si Rishi tinggalkan rumah tu nak pg berry2 kat rmh dia sebab toilet kat guard room rosak, dia biarkan beberapa security yang tak bertauliah jaga. Alih2 dorang masuk rumah nak minta no ekor. Yang selebihnya u baca sundirik yer
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.069148s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list