Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
10732
View
38
Reply

HIMPUNAN AMALAN/TIPS DARI FORUMER MPS

[Copy link]

Author: hest       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-2-2016 10:53 AM | Show all posts |Read mode
Edited by hest at 3-2-2016 11:07 AM

Assalamualaikum.. thread ini khas untuk himpunan segala tips,amalan,dan apa sahaja benda2 baik yang kita nak amalkan dihari ni dan masa akan datang.. jadi diminta kawan2 sama2 tolong kumpulkan maklumat2 berguna tersebut untuk panduan kita bersama..

SYARAT UNTUK THREAD INI,TOLONG PATUHI



1)  DILARANG BERBUAL/BERBORAK/BERTANYA didalam thread ini, sebarang kemusykilan atau pertanyaan atau permintaan TOLONG PM SAYA atau ke thread ini ---> NAK PERCAYA KE TAK NAK? THREAD CSI,PERSOALAN DAN PUJIAN PADA THREAD MPS (TOLONG HORMATI ARAHAN INI)



2)  Sebarang tips/amalan yang di copy paste SILA TAG ID PENULIS SEBENAR DAN NAMA THREAD YANG DIAMBIL



3)  MARILAH SAMA2 KITA SEBARKAN ILMU YANG BERGUNA ...



4)  Boleh juga membuat original post terus disini sekiranya ANDA MEMPUNYAI AMALAN yang bagus untuk di kongsi




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2016 10:58 AM | Show all posts
CONTOH
TIPS DARI@maz1613 thread NASI KANGKANG by @mamaezah





Ni aku share apa yg sorang pengamal perubatan suruh aku buat. Moga dapat manfaat

1. Setiap malam bangun untuk solat taubat, tahajjud dan solat hajat
2. Lepas solat hajat, baca Al-Fatihah 10x, 3 Qul 10x. Pastu doa sekali lagi (doa minta petunjuk tentang apa yang berlaku)
3. Baca 'La Ilaha Illallah' sampai tertidur.
4. Amalkan setiap malam selagi terdaya

Sebelum aku tahu hubby aku sakit, mmg kitaorg gaduh sampai dah nak bercerai. So mil aku jumpa dengan sorang abang ni. Dia yang suruh aku buat (masa ni dia dah tau hubby kena sihir, tapi dia nak aku tau sendiri). Aku buat 3 malam, lepas mlm yg ke-3, masa aku solat tengah malam tu, aku perasan ada makhluk dok sebelah aku masa aku doa.

Dan memang aku mimpi aku kena kurung kat sebuah rumah. Org yg kurung aku tu perempuan lebih kurang baya aku. Bila aku citer kat abang tu, baru dia cakap apa yg x kena.

Banyakkan membaca surah Al-Rahman, Al-Mulk dan Al-Waqiah. Ni untuk menenangkan jiwa sebab bila dok gaduh tu memang jiwa pun kacau bilau.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2016 03:35 PM | Show all posts
Doa Masuk Dapur
رَبَّنَا آتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2016 03:36 PM | Show all posts
Doa Waktu Sukat Beras (Baca 3 kali)
الحَمدُ للهِ الَذي اطْعَمَنَا  مِنْ جُوعٍ

Segala puji bagi Allah yang telah memberi kami makan daripada kelaparan.
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2016 03:36 PM | Show all posts
Doa Buka Periuk (Baca 3 kali)
اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيهِ وَأَطْعِمْنَا خَيْرًا مِنْهُ

Ya Allah berkatilah kami daripadanya dan kurniakanlah kami makanan yang lebih baik darinya (At-Tarmizi 5/506. Sahih At-Tarmizi 3/158.)
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2016 03:37 PM | Show all posts
Zikir Waktu Masak (Baca 3 kali)
لَيْسَ لَهَا مِنْ دُونِ اللَّهِ كَاشِفَةٌ

Tidak ada yang akan menyatakan terjadinya hari itu (kiamat) selain Allah. [53:58]
(Kacau ikut lawan jam)
anamarzablog.com
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2016 03:37 PM | Show all posts
Doa Potong Sayur & Buah(Baca 3 kali)
فَذَبَحُوهَا وَمَا كَادُوا۟ يَفْعَلُونَ

Maka mereka pun menyembelih ia, dan hampir-hampir mereka tidak menunaikan (perintah Allah) itu. [2:71]
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2016 03:37 PM | Show all posts
Doa Letak Periuk/Kuali Atas dapur (Baca 3 kali)
فَسَيَكْفِيكَهُمُ اللَّهُ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

Maka Allah akan memelihara kamu dari mereka. Dan Dialah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. [2:137]
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2016 03:38 PM | Show all posts
Doa Untuk Sedapkan Makanan(Baca 3 kali)
Selawat Nabi 3x (ALLAH HUMMASYALLI AALA SYAIYIDINA MUHAMMAD)
Istighfar 3x (ASTAGFIRULLAH HAL AZIMMM)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2016 08:21 PM | Show all posts
Rukyah dan simptom

3

3

2

2

1

1

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2016 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ghulam at 3-4-2016 02:19 PM

Amalkan bismillah 6 (termasuk bismillahirrahmanirrahim, jd tujuh) sebanyak 7x, setiap selepas subuh & maghrib selama 40 hari tanpa putus. Selesai 40 hari, bole saja dibaca 3x setiap selepas subuh & maghrib.

Takpun baca bismillah 6 ini 100x sehari selama 7 hari. Kemudian amal 1x SETIAP KALI selepas solat.

https://shafiqolbu.wordpress.com/2012/04/14/khasiat-bismillah-6/

Comments

kalau rajin.. lenkali copy paste ja lam post ko neh.. dan last kredit to blog yg ko cedok artikelnya.. Memudahkan semua orang..  Post time 4-2-2016 10:06 AM
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2016 07:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ghulam at 19-5-2016 06:32 AM

Sebelum tidur, amalkan:
1. Ambil wuduk
2. Al fatihah
3. Ayat kursi
4. BUAT INI 3X--> Tadah tgn, baca 3 qul (al ikhlas, al falaq, an nas), tiup ke tapak tgn, sapu seluruh badan bermula dr ubun2 kepala, muka, tgn, bdn, belakang, kaki, sampai ke hujung jari kaki.

Kemudian baca bismillahirrahmanirrahim 21x.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2016 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ghulam at 19-5-2016 06:33 AM

Utk halau makhluk halus & pagar rumah, selepas solat subuh dan maghrib, baca 11 ayat dr surah albaqarah:

Salawat, alfatihah.
1. Alif lam mim: 1-5
2. Ayat kursi: 255
3. 2 ayat selepasnya: 256, 257
4. 3 ayat terakhir surah albaqarah: 284, 285, 286

http://virtualfriends.net/article/articleview.cfm?AID=41328
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2016 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ghulam at 10-2-2016 01:12 PM

Antara bahan2 sumpahan makhluk halus (bahan alami yg menyakiti &,menghindar)-digabung dgn bacaan ayat alquran tertentu:

1. Lada hitam - pagar
2. Garam kasar - pagar
3. Cuka - pagar
4. Daun kelor - pagar, atas rak tinggi, bwh tilam tidur.
5. Kacang hijau yg digoreng tanpa minyak hingga hangus hitam - ditabur di seluruh lantai rumah
6. Minyak kasturi hitam- dipakai di hujung jari tgn & kaki.
7. Paku konkrit 2" (galvanic) - pagar
8. Air basuhan beras
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2016 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ghulam at 18-6-2016 07:06 PM

Amalkan doa masuk tandas & keluar tandas yg diajar Nabi s.a w. Mulakan dgn 'Bismillah' dan diikuti dgn doa masuk tandas. Masuk tandas dimulakan dgn langkah kaki kiri. Keluar tandas langkah kaki kanan.

Pada makhluk halus, doa ini sebagai sumpahan pd mereka, yg dpt melemahkan mereka di dlm territory mereka sendiri (tandas). Selain itu, dgn bacaan 'Bismillah' itu, jin tidak dpt melihat kita.


http://tasbihfatimahh.blogspot.m ... suk-tandas.html?m=1

Penghalang antara pandangan mata jin dan aurat anak Adam (manusia) adalah ketika seseorang hendak masuk ke kamar mandi hendaklah membaca Bismillah(HR. Tirmidzi, shahih menurut Al Albani).
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2016 08:37 AM | Show all posts
rumah ni aku stick...senang nak refer apa2 nanti..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2016 09:32 AM | Show all posts
@KAULAT thread tetamu yang tak diundang V1


korang tau tak...sebenarnya bila korang masuk hutan untuk bercamping ke,beriadah ke,family day ke korang kena tau tempat2 yang tak sesuai atau dengan kata lain tempat yang perlu dielakkan untuk bentang tikar,khemah.....antaranya...pokok buluh yang bertemu daun dan dibawahnya akan jadi redup...pertembungan 2 anak sungai...bawah jambatan...akar pokok besar...

sebab semua niii adalah tempat paling syok...benda2 pelik niii lepak.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2016 10:09 AM | Show all posts
@chefmizan thread tetamu yang tak diundang by kaulat

Untuk elakkan gangguan disamping kita baca doa menaiki kenderaan,elok juga dibaca SURAH AS-SAFFAT ayat 1-7. Ayat ni memang saya selalu amalkan bila nak kemana2 terutamanya menempuh perjalanan jauh.
    Surah AL AHQAAF ayat 29-32 untuk halau jin atau apa saje gangguan terhadap kita. InsyaALLAH lepas baca surah ni gangguan tu akan hilang.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2016 10:25 AM | Show all posts
Edited by hest at 5-2-2016 10:26 AM

nasihat dan huraian yang baik dari chefmizan

Ok,untuk sesiapa yang berasa atau selalu,atau teringin nak uruskan jenazah,samada ketika mandi,kafan atau kebumi saya sarankan orang yang betul2 kuat semangat. Tak semestinya untuk orang2 alim saje. Apa pun saya suka ingatkan bila kita berurusan dengan jenazah seeloknya ambil wuduk dulu. Saya pulak kebiasaan bila menguruskan jenazah,saya akan bacakan YASSIN untuk disedekahkan pada arwah. Kemudian saya akan buat solat hajat minta segala urusan dipermudahkan. Bukan sahaja untuk jenazah tapi diri sendiri dan orang2 sekeliling arwah.

    Dengan niat membantu meringankan urusan jenazah mulakan Bismillah dan lakukanlah setakat kemampuan diri. Jangan melebih2 sehingga boleh memudaratkan diri sendiri atau mungkin juga jenazah. Tentang bacaan atau surah2 yang membantu saya tak berapa amalkan sekadar doa agar segala urusan berjalan lancar. Itu saje. Lagipun kita berdepan dengan jenazah,bukan hantu. Hormati jenazah lebih dari kita hormati empunya jasad ketika hidup. NABI selalu berpesan,"Letakkanlah adab kamu semulia2 adab bilamana kamu diamanahkan untuk mengurus jenazah". NABI juga pesan "Berlembutlah kamu dengan jasad si mati sepertimana lembutnya kapas kerana kesan sakaratulmaut adalah amat menyakitkan. Hiaskanlah jenazah dengan bedak dan wangi wangian".

     Berkenaan perempuan ke tanah perkuburan. Pada saya tak jadi masalah pun. Saya takde pulak dengar mana2 tafsir atau hadith NABI melarang perempuan ke tanah perkuburan. Cuma kalau nak pergi jaga adab2 yang bersesuaian. Contohnya pakaian yang menutup aurat,berwuduk,tidak didalam berkeadaan nifas dan sebagainya yang berkaitan la. Bukan nak berjalan makan angin je pakai elok2 ye,tapi ke tanah perkuburan juga. Sebab tu NABI pesan,"Berikanlah salam kamu bilamana melalui tanah perkuburan,kerana jasad2 didalamnya adalah saudara kamu(ISLAM)."

     Peraturan yang melarang perempuan ke tanah perkuburan saya istilahkan sebagai mitos dan hanya adat orang lama kita.


Wallahualam...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2016 10:45 AM | Show all posts
nasihat dan amalan terbaik dari chefmizan thread tetamu tak diundang by kaulat


Kebiasaannya kaulat,jarang ustaz yang akan cakap begitu depan2 pemilik saka. Sebab saka harimau ni cepat bertindak aggresif. Tapi tu la lain orang lain cara kan. Mungkin ustaz tu dengan niat nak suruh bro berubat dengan die. Wallahualam. Tapi memang macam tu la reaksi bila orang yang nampak saka tu. Tapi takde la sampai terang2 die bagitau itu saka harimau.

    Tanda2 jelas nak tau samada anak bro ada saka atau tak senang je. cuba 1 malam tido dengan anak tadi berdua je. Then bangun sewaktu tiba sepertiga malam. Kalau berani jenguk ke luar tingkap yang betul2 menghadap pintu masuk rumah. Cari arah cahaya dan renung guna mata hati di punghujung arah cahaya. Biasanya disitulah saka harimau tadi lepak. Kalau bertuah boleh nampak jelas bentuk harimau tu,kalau tak sekadar bayang2 je la. Tapi pastikan dapat beza bayang2 pokok dengan harimau ye. Tersalah tengok nanti kesian kat anak tu.

    Kalau takde jugak try yang ni pulak. Selepas solat maghrib tanpa beralih dari kedudukan sejadah,panggil anak duduk berdepan,pegang ubun2 kepala dia dengan lembut dan penuh kasih sayang dan bacakan selawat keatas NABI,IBUBAPA NABI,SAHABAT NABI dan ibu si anak. jangan angkat tangan then hembus dengan lembut pada ubun2 tadi. Lepas tu baca pulak surah KAFIRUN sampai abis. Masa ni kene ready ye,kalau bertuah saka tu akan muncul dari mana2 penjuru rumah. Kalau tak saka tu akan muncul sekali imbas pada wajah anak tadi. Dah abis baca surah tu raupkan kepala dan muka anak. Bila rasa dah selesai buat penutup dengan WATAMMATKALIMATULLAH HIALAIHIWASSALAM..ALLAH HUAKBAR..ALLAH MAHA BESAR.. Tiup ubun2 anak tadi n dia akan sedar balik.

    Nasihat saya kalau iman dan semangat tak cukup kuat,don't do this at home. Terlalu bahaya. Risiko pada anak tu sendiri.

Wallahualam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2016 11:20 AM | Show all posts
@chefmizan thread tetamu yang tak diundang by kaulat



gi menginap disesuatu tempat,tak kira la hotel atau homestay,atau chalet amalkan ayat doa yang saya bagi ni.. InsyaALLAH sedikit sebanyak membantu.

     Doa ma'thur

A'uu dzu bi kalimaat-Illaah it-taammaati min sharri ma khalaq.

     Doa memasuki kawasan baru

Bismillah hi walajna' wabismillah hikhorajna' wa'ala robbina tawakkalna' summa' liusallim a'la ahlihi.

     Kemudian diikiuti SURAH AL-MUKMINUN ayat 29.

     Beri salam dan langkah kaki kanan masuk rumah..

Wallahualam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2016 11:36 AM | Show all posts
Pertama-tama saya nak ingatkan berhati-hati ye.. Kalau boleh dalam rumah jangan gantung gambar2 terutamanya dalam bilik.. Kecuali gambar keluarga yang masih hidup.. Keduanya sebab ini kes dalam rumah saya sarankan kalau boleh setiap malam selama 40malam,atau 1malam bermula selepas isyak sehingga imsak baca YASSIN TUNGGAL dan niat dalam hati untuk memagar kawasan rumah..

    Setiap kali menidurkan anak saya sarankan pegang ubun2 anak tadi dengan ibu jari dan berdoa agar ALLAH sentiasa melindungi anak dan keluarga. Seeloknya buat macam ni ketika masuknya waktu sepertiga malam. Tapi buat sebelum daisy dan suami tidur pun boleh juga.. Tak jadi masalah..

    Ayat2 pagar rumah selain tu daisy boleh tgk thread sebelum ni ada saya sertakan doa dan SURAH yang boleh diamalkan.. Saya ni bukan la bomoh boleh tilik menilik.. Sekadar berkongsi apa yang saya tahu.. Selebihnya kalau rasa ada kelainan,saya sarankan berubat dengan segera.. Kesian anak kecil tu..

Bacaan YASSIN TUNGGAL ni elok diamalkan dalam rumah. Sam jugak macam YASSIN biasa cuma ada beberapa ayat yang perlu diulang.. Disini saya sertakan sekali buat amalan semua..



       SURAH YASSIN ayat 1-83 (YASSIN TUNGGAL)


      Mulakan dengan selawat,AL-FATIHAH kepada junjungan NABI MUHAMMAD s.a.w,ibubapa NABI,para sahabat,ibubapa,keluarga,muslimn dan muslimat. Niat dalam hati dengan bacaan YASSIN ni dapat menghindari kawasan kediaman,penghuni dan ahli keluarga dari gangguan2 yang tidak sepatutnya.

      Baca Bismillah dan mulakan bacaan.. Ulang setiap kali sampai pada ayat yang sepatutnya diulang..

      Ayat 1    : Ulang sebanyak 7kali
      Ayat 38  : Ulang sebanyak 13kali
      Ayat 58  : Ulang sebanyak 14kali
      Ayat 81  : Ulang sebanyak 4kali

     Akhiri bacaan dengan doa "Robbana aatina fiddunya hasanah wafilakhiratihasanah waqinna azabannar, robbana takobbal minna dua'anna innaka antal wahhab wassallahuala saidina muhammad wa'ala alihi wasohbihi wassalam"



Wallahualam


Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2016 06:38 PM | Show all posts
ada satu thread tu
penuh dgn petua dan amalan
napa x guna yg tu je....
dah banyak TT post + forumer share ilmu dlm tu
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2016 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
leenaz replied at 5-2-2016 06:38 PM
ada satu thread tu
penuh dgn petua dan amalan
napa x guna yg tu je....

tepek laa kat sinii
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2016 09:36 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
1.188368s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list