View: 5429|Reply: 16
|
Penambah Selera Mana Yang Paling Anda Suka?
[Copy link]
|
|
Oleh : Dean BZ
Kata orang, tak lengkap jika makan nasi tanpa sambal atau penambah selera lain seperti budu.
Lain tempat lain citarasa, jadi dalam banyak-banyak penambah selera di bawah, yang mana paling anda suka. Disini juga penulis kongsikan cara mudah nak buat sambal dan penambah selera ini.
Budu
Bahan2 :
Cili padi
Bawang merah
Asam limau
Cara2 :
Campurkn budu dengan cili, bawang merah..
Pecahkan cili dengan jari
Perahkan asam limau
Cencaluk
Bahan2 :
Cili padi
Bwang merah dimayang
Asam limau kasturi @ limau nipis
Cara2 :
Masukkan cencaluk dalam bekas
Campurkan hirisan cili padi & bawang
Perahkan asam limau
Sambal belacan kulit limau
Yang ni paling senang.
Blend kering je cili padi, Cili merah besar,sedilit gula, garam & belacan yang telah dibakar
Perahkan asam limau nipis @ kasturi
potongkan kulit limau kasturi
Campurkan dalam sambal belacan
Wangi you...
Sambal Kicap Cili Potong
Bahan2 :
Cili padi dipotong
Bawang merah dimayang
Kicap manis
Asam limau kasturi @ limau nipis
Cara2 ;
Campurkan kicap dengan bahan2
Perahkan asam limau.
Sambal Tempoyak
Bahan2 :
Cili padi
Garam kasar
Tempoyak
Cara2 :
Tumbuk cili padi dengan garam kasar.
Kemudian camprukan dengan tempoyak.
Air Asam Lada Picit
Bahan2 :
Cili padi
Sedikit belacan yang telah dibakar
Sedikit Asam jawa
Gula
Garam
Sedikit Air masak
Cara2 :
Masukkan semua bahan dalam mangkuk.
Masukkan sedikit air masak.
Picit dan pecahkan cili dan bahan2 dengan hujung jari
Sambal Gesek
Bahan2:
Cili padi
Garam kasar
Ikan bilis
Limau kasturi @ limau nipis
Cara2 :
Tumbuk cili padi dengan garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkan pula ikan bilis,yang dah siap basuh..
Tumbuk kasar..
Perahkan asam limau..
Sambal kuinin
Bahan2 :
Cili padi
Lada merah besar
Sedikit belacan yang sudah dibakar
Garam
Buah kuinin masak
Sedikit gula
Cara2 :
Tumbuk cili padi, lada merah besar
campurkan belacan, garam dan gula,
Kemudian bila cili sudah hancur masukkan buah kuinin masak
Sambal ikan bilis petai + tempoyak
Bahan2
2 cawan ikan bilis
1 cawan petai
1/2 cawan tempoyak
2 labu bawang besar dimayang
20 biji cili api*
4 ulas bawang putih* ( bahan bertanda * ditumbuk hancur)
Sedikit garam dan gula
Cara2 :
Goreng ikan bilis dan petai sehingga garing dan ketepikan.
Tumis cili dan bwg putih yg telah ditumbuk.
Masukkn tempoyak.
Kemudian rasakan garam dan gulanya.
Masukkn ikan bilis dan petai yang telah digoreng tadi.
Akhir sekali masukkan bawang
Ikan pekasam
Bahan2 :
Ikan pekasam
Bawang merah dimayang
Cili padi dipotong2
Asam limau
Cara2:
Ikan pekasam goreng
Masukkan cili dan bawang
Perahkan asam limau..
Sambal belacan.
Yang ni paling senang.
Blend kering je cili padi, Cili merah besar,sedilit gula, garam & belacan yang telah dibakar
Perahkn asam limau nipis @ kasturi
Semua diatas nampak sedap hingga kecur liur dibuatnya. Jadi, mana satu yang paling anda gemari? - CARI Infonet.
Sumber - Resepi Orang Kampung
|
|
|
|
|
|
|
|
menetes air liur. Sambal kicap, tempoyak ngan petai tempoyak,pekasam. memang memecah selera betul.
Org perak takleh tinggei ngan poyak dia tu. hehehehe |
|
|
|
|
|
|
|
cissss..dah la tgh posa ni
melelh ayag liuq tgk |
|
|
|
|
|
|
|
Air asam paling match dengan ikan bakar. Selalu dinner cicah sambal belacan je, kalau dah malas sangat buat cili potong je. Sambal kicap bawang putih ala indo pun sedap.
|
|
|
|
|
|
|
|
sambal gesek...herghh..nak lagi sedap goreng sikit dgn minyak.. |
|
|
|
|
|
|
|
Sambal gesek tu negeri mana punya . |
|
|
|
|
|
|
|
saya suka semua yang di atas
nak tambah satu lagi...Sambal Hitam dari Pahang
Belimbing buluh
ikan bilis
cili padi
garam gula
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
Sambal yg mmg sentiasa ade dlm fridge ialah sambal tomato ala penyet tu sbb suami suka n belacan tak kuat sgt. Lg satu sambal bilis tumis cili padi style buat kering..klu ade petai,letak sekali.
Ade lg satu sambal sy bljr drpd org sabah,sambal tumis cili padi udang kering..sedap jugak. |
|
|
|
|
|
|
|
Ipo replied at 4-2-2016 07:28 PM
saya suka semua yang di atas
nak tambah satu lagi...Sambal Hitam dari Pahang
Sis,ade resepi kwn sy ajar letak kicap..boleh ke?belimbing tu sy da rebus kering ngn garam saje. Mmg hitam..n melekat plak garam tu dgn belimbing ni. |
|
|
|
|
|
|
|
tak tahu pulak kalau bubuh kicap..
selalunya belimbing buluh direbus sampai jadi hitam...bubuh sikit je air..dan garam..
dah jadi hitam tu baru angkat dan goreng dulu ikan bilis tu..
baru tumbuk sekali dengan belimbing buluh rebus dan cili padi, garam dan gula sikit..tak ada bubuh kicap..
kicap tu untuk bagi hitam kot..atau rasa..
|
|
|
|
|
|
|
|
Ipo replied at 4-2-2016 10:45 PM
tak tahu pulak kalau bubuh kicap..
selalunya belimbing buluh direbus sampai jadi hitam...bubuh si ...
Sy ni tak suka kicap sgt sbb tu klu letak dlm sambal ni mcm kacau rs sambal ni je.
Ok tq sis! |
|
|
|
|
|
|
|
Sambal kuinin dengan ikan goreng sedap hingga menjilat pinggan
Teringat awek Tapah |
|
|
|
|
|
|
|
budu ttp menjadi pujaan |
|
|
|
|
|
|
|
Sambal kuini sedap gilos. Dia rasa pedas2 manis...makan pulak dengan ikan goreng panas2..pergh... |
|
|
|
|
|
|
|
motip aku baca sambal gesek jadi sambal ngeseks
banyak2 sambal, sambal kuinin la rasanya yg sedap. Cicah pulak dengan ulam-ulaman. Tapi susah la nak cari kat kl ni |
|
|
|
|
|
|
|
sambal kuinin buat teringat kt masakan mak..kt kl susahnye nk dpt buah kuinin..ingat lagi lepas pantang anak kedua,mak bg bekal buah kuinin tp x bg iols mkn nnt bentan katanya..so tgk je la hubby meratah buah2 tersebut |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnye semua. Tapi x penah makan lagi sambal kuinin ngan sambal hitam. |
|
|
|
|
|
|
| |
|