Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1419
View
3
Reply

Jangan Buang Oven Yang Berkarat, Cepat Lakukan Seperti Ini

[Copy link]

Author: CARI-IIN       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-3-2016 03:17 PM | Show all posts |Read mode
Oleh Izzah Abbasy

Perkara biasa, usai menggunakan oven untuk 'baking' dan menyediakan hidangan makanan untuk keluarga pasti oven tidak dibersihkan.

Setelah itu, oven yang dibiarkan terlalu lama akan mengakibatkan sisa kotoran bahan makanan menjadi kerak dan berkarat.

Bagaimana nak hilangkan sisa-sisa kotor di sudut-sudut kecil dalam oven?

Pasti sukar kan? Namun jangan risau, ada cara mudah untuk membersihkan oven dengan mengggunakan bahan-bahan yang ada di dapur anda.

Bahan diperlukan :

Air
Botol spray
Baking soda
Kain buruk
Cuka
Mangkuk kecik





Cara-cara pembersihan :

1. Keluarkan semua perkakasan dalam oven

2. Campurkan 2 sudu teh baking soda dengan air dalam mangkuk tadi. Tujuan untuk jadikan campuran tu kepada pes supaya mudah disapukan pada permukaan kotor.

3. Sapukan pes tadi pada permukaan kotor dalam oven, baking soda tu akan bertukar jadi warna perang.

4. Biarkan 12 jam untuk bagi dia jadi magik heheh ini serius tau.

5. Cukup 12 jam, ambik kain buruk, lap sebanyak mungkin baking soda tu.

6. Letakkan cuka dalam botol spray dan sembur permukaan yang masih ada saki baki baking soda tu.

7. Kemudian lap dengan kain buruk.

8. Letak kain buruk tadi dalam oven.

9. On oven dengan temperature rendah lebih kurang 10-15 minit dan biar ia kering.


Permukaan kaca (pintu) oven :

1. Ulang langkah 1 tadi.

2. Sapu pes tu pada kaca pintu oven tu.

3. Biar 30 minit.

4. Guna kain buruk untuk lap.


Hasilnya anda dapat macam dalam gambar. Kalau nak lagi bersih, belilah oven baru yang semestinya nampak bersih.

Selamat mencuba!


Kredit : Facebook Ryuji Asada
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2016 01:32 PM | Show all posts
wow..blh try
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 04:10 PM | Show all posts
Cara ni bisa di try di alat masak lain, kompor portable pun.  Saye terbantu dengan tips you. Thank you banyak-banyak.  ^^v
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 03:58 PM | Show all posts
boleh try nie
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051215s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list