Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
14062
View
84
Reply

Kes khalwat & turun naik mahkamah.

[Copy link]

Author: LomaPrieta    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 15-3-2016 07:38 AM | Show all posts
kalau isap rokok (passanger x isap rokok), sila isap rokok kat luar kereta - sambil memanaskan injin, menyejukkan airkon. kalau kat highway, berenti kat rnr isap rokok kat pondok yg dikhaskan. injin kereta perlu dipanaskan terlebih dahulu utk menjaga gasket, piston ring n memastikan pelinciran dlm keadaan yg baik n suhu yg sekata/sesuai utk berfungsi. ia juga dpt membantu menghalau haiwan2 yg menumpang bawah kereta, dlm injin atau dlm ekzos.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2016 10:04 AM | Show all posts
Edited by Abangspek at 15-3-2016 10:12 AM

taniah, sila kurangkan reger hantaran kamu (kalau ada), huhu

Burn RM3k, boleh tahan gak tu. Cukup bagi banyak tetamu makan masa kahwin

Tempat kantoi tu, gelap sgt ke? Sbb klu kawasan hotel pub bagai tu, kan ke ada banyak lampu menyala? Klu terang2 byk lampu pun mengada nak tangkap, boleh tahan teruknya dorang. Melainkan mmg korang park tempat gelap, cam belakang lorong ke hape ke, yang tu mmg cari nahas

Adalah tu hikmahnya di mana-mana kantoi gitu. Cuma kesian kat family jek la.

Semoga boleh kurangkan denda tu. Lagik hebat, lawan habis2 an. Menyampah gak aku dengan "religion police" ni, selalunya perangai dorang boleh tahan melebih-lebih.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2016 01:26 PM | Show all posts
Apech andaikan bf tt hisap rokok dlm kereta sb kalau kat luar kereta, takkan kena tangkap kan.

Kalau tgh hisap rokok, mesti tingkap bukak kan? Takkan masa serbu tu org tu tak nampak bf tt tgh hisap rokok n tt tgh main game. Mesti jelas nampak kan? Takkan kena tangkap jugak.

Lain la tingkap tutup. Tapi ada ke org hisap rokok tutup tingkap?

Hisap rokok dlm keadaan kereta statik aka tak bergerak apech andaikan bf tt akan bukak tingkap dengan seluas-luasnya. Kalau tak mesti berkepul-kepul dlm kereta. Kalau kereta tgh bergerak, ok la bukak tingkap separuh.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2016 01:42 PM | Show all posts
Selalunya kalau suami apech bg alasan nak habiskan rokok dulu sebelum gerak adalah sebab dia tak nak hisap rokok dlm kereta. Dgn kata lain, dia akan habiskan rokok dia dekat luar dulu baru masuk kereta.

Tak pernah lagi bila dia kata "nak habiskan rokok dulu", dia hisap dlm kereta. Tapi tak tau la. Kot-kot ada forumer lain yg merokok jugak boleh bagi komen.



Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2016 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah kena tangkap tu, nikah aje le cepat cepat. Duk konar sana sini lagi tu buat apa?
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2016 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
i wish u the best. lesson learnt iaitu jgn berada di tempat tersembunyi dgn bukan muhrim.

Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2016 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 14-3-2016 11:50 PM
Cakap je perkara sebenar. Kalau you yakin you tak buat apa then say the truth. Ada Lah kena tangka ...

akk suka komen munchkin ni.....

Terbaik
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2016 11:22 PM | Show all posts
jazaa100 replied at 15-3-2016 10:46 PM
akk suka komen munchkin ni.....

Terbaik

bukan apa kak. depa ni nampak cam nak membuli and tunjuk kuasa. kami mmg tak buat salah. muka kami konfiden. kami cakap pun konfiden jugak. cuba kalau kami takut takut, mmg kena angkut. actually hari tu dia nak angkut spouse munchkin. spouse kata, boleh tuan, saya ikut tuan. spouse saya akan ikut belakang. dia akan hubungi lawyer kami juga. kalau tuan rasa saya perlu pergi ikut tuan, saya ikut saja arahan tuan walaupun saya tak tahu atas sebab apa tuan nak angkut. tuan bagi tahu kenapa dan sebab apa.  bila dah spouse munchkin cakap begitu, polis tu pulak dah gelabah. dia cakap tnggu jap saya call inspektor ke hapa. pastu dia datang balik dia kata kalau boleh jangan datang area ni next. kami buat raid. come on lah, pakai kami pun cam orang ofis ofis, siap ada pen di poket lagi. kebetulan di area situ.
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2016 09:55 AM | Show all posts
LomaPrieta replied at 14-3-2016 05:17 PM
Tak lama lagi nak nikah pun. Silapnya lepaih tengok bola kat mamak, pukul 1 lebih tu naik kereta.  ...

lain kali suruh pakwe isap rokok luar kete. tak baik utk kesihatan awak.
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2016 10:14 AM | Show all posts
Edited by apech at 16-3-2016 10:16 AM
munchkin replied at 15-3-2016 11:22 PM
bukan apa kak. depa ni nampak cam nak membuli and tunjuk kuasa. kami mmg tak buat salah. muka kami ...

Kalau dlm keadaan munchkin, mmg patut la kita kena bertegas kalau dah mmg tak buat apa-apa.
Kalau dlm keadaan tt, patut bertegas. Yg jadi persoalannya, knp nak angkut jugak kalau dah masa serbu tu tt tgh main game n bf hisap rokok. Kalau saya, mmg saya pertahankan diri sehabis-habisan.


Atau mungkin pegawai tu nampak kereta bergoyang padahal pegawai tu taktau yg tt tgh eksaited main game dkt hp sampai bergoyang-goyang. Tambah-tambah lagi bf tt hisap rokok sambil tutup tingkap. Jadi pegawai tu tak nampak, tu yg dia tahan. Dan lagi bila suruh bukak tingkap, korang ambik masa yg agak lama. Tingkap jem, maklum la kereta dah sizen.
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2016 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by munchkin at 16-3-2016 02:33 PM
apech replied at 16-3-2016 10:14 AM
Kalau dlm keadaan munchkin, mmg patut la kita kena bertegas kalau dah mmg tak buat apa-apa.
Kala ...


Kami mmg dekat area orang quite ramai. Di tempat terbuka. Dia nak datang angkut jugak. Bukan dalam kereta ke apa

Nak dengar cerita tt jugak. Mungkin bf dia hisap rokok tingkat terbuka tapi dah keadaan tu sunyi. Mcm kes saya juga lah walaupun ada orang keliling tetap nak angkut?

Saya lebih suka dengar cerita terperinci dari buat assumption (based on vivid imagination mungkin kereta bergoyang, mungkin wap nafas selaput tingkap, mungkin bunyi ah ah). Sebab kalau saya buat assumption based on cerita sekerat jalan, apa beza saya ngan penguasa tu nanti? Cekup tapi padahal org tak bersalah pun. Tt pulak pi mengaku. Sepatutnya ask them atas sebab apa nak tangkap. Kita dah nak gerak. Nak habiskan rokok sebatang. Ada nampak baju melayang or kami berpegangan tangan ke apa ke?  Kalau u nampak buktikanlah. sepatut cakap gitu. Takpelah atas dunia nak tunjuk kuasa tapi kalau betul tak bersalah yg atas satu tu nampak je. Cam kes beego lah. Akhirnya hakim pun kata tak salah.

Nowadays ingat selamat lagi ke nak duduk kat luar tempat sunyi hatta nak isap rokok. Penjenayah berleluasa kini.
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2016 01:55 PM | Show all posts
LomaPrieta replied at 14-3-2016 05:17 PM
Tak lama lagi nak nikah pun. Silapnya lepaih tengok bola kat mamak, pukul 1 lebih tu naik kereta.  ...

ms kt kdi mamk tu x nk lak bf ko nk isap kok..
adehhh...benda nk jadi kan..
betabah la dek...lebih sian kat famili ko ...

Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2016 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
fifie_olin replied at 16-3-2016 01:55 PM
ms kt kdi mamk tu x nk lak bf ko nk isap kok..
adehhh...benda nk jadi kan..
betabah la dek. ...

Lelaki cam tu lah fifie kat kedai mamak isap sebatang. Nak masuk kereta pun sebatang lagi dah jadi habit gitu.

Geng geng aku cam tulah. Sebatang sebatang. Dah bersurai nak masuk kereta start enjin sebatang lagi. Tapi taklah isap dalam kereta. Isap tepi kereta. Heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2016 02:18 PM | Show all posts
kesian hang
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2016 04:11 PM | Show all posts
Sebab tu la kena cite betul-betul. Untuk kes serius mcm ni, kalau cite separuh tambah lagi dengan keadaan sosial zaman sekarang susah untuk kita berhusnuzon lagi dah.
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2016 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
apech replied at 16-3-2016 04:11 PM
Sebab tu la kena cite betul-betul. Untuk kes serius mcm ni, kalau cite separuh tambah lagi dengan ke ...

Sabarlah apech. Kita tunggu saja dia mai sambung cerita. Tapi tak kisahlah kita zaman apa pun. Tak semua sama. Tak semestinya orang lain tak betul maka kita generalize semua situasi sama. Kalau selalu buruk sangka susah nak sangka baik sebab dah jadi tabiat.  tak habis tapi kita dah bagi keputusan based on kes kes lain (yg bersalah). Maka jadilah penguasa yang jump the gun mai tangkap dan nak dakwa. Nasib ada hakim bijak pandai, maka terlepas selepas dengar semua hujah dan bukti yg mengatakan tak bersalah.  
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2016 06:01 PM | Show all posts
hmmmmm.....bertabahlah
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2016 07:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Eh apa jadah bopren ko isap rokok dlm kete semasa ko kat sebelah???
ko tak lemas ke dgn asap rokok?
sgt tak baik dan tak bertimbang rasa buat gitu

Moga kau insaf dan berdoa, solat hajat banyak2 ye
mohon x ulangi perkara ini dan cepat2lah kawin
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2016 12:06 AM | Show all posts
munchkin replied at 16-3-2016 05:47 PM
Sabarlah apech. Kita tunggu saja dia mai sambung cerita. Tapi tak kisahlah kita zaman apa pun. Tak ...

Abg aku hakim syariah, sb tu aku boleh ckp mcm tu. Brp ramai muka inesen tudung labuh yg kena tangkap, merayu kurangkan denda. Dtg pakai kopiah, muda tua dah kawin bujang semua ada. Alasan dorang banyak tak masuk akal. Mmg judgement aku based on story yg dia cerita. Aku buat andaian sb dia cerita separuh.

Kan aku ada cakap, kalau betul situasi dia mcm tu tp masih kena tahan, penguatkuasa tu mmg dungu. Tp dia lagi dungu sb tak pertahan diri sendiri. Tapi nak marah benda dah lepas. Cuma boleh bagi nasihat mcm mana nak defend diri masa dengar kes.

Cuba la rajin-rajinkan dgr kes syariah, baru timbul rasa takut nak besarkan anak sendiri. Rasa nak sorokkan dalam gua.

Andaian aku tu pun boleh diguna pakai org lain supaya tak terperangkap dalam 'situasi andaian' aku tu.  
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2016 05:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by munchkin at 17-3-2016 06:01 AM

criminal justice 101. individuals are presumed innocent until proven guilty. also bukankah ianya menjadi contempt of court kalau kita memandai mandai berkata mendahului keputusan mahkamah innocent or guilty of the accused. so beban tuduhan (burden of proof) juga jatuh kepada penuduh bukan yg tertuduh. but of course you kena defend yourself apa yg you boleh defend that you have to find out.

macam kes beego lah terlepas tak bersalah.

Even few years back pun ada HAKIM syarie ditangkap khalwat. so dulikkan masyarakat prejudis ni. Belum apa apa dah jatuhkan 'hukuman'. Anyway hakim tu disabitkan tidak bersalah. Tapi berapa lama dia makan hencapan masyarkat just because bila kena tangkap orang dah jatuhkan hukuman mendahului mahkamah hanya kerana 'biasanya org yang kena tangkap adalah bersalah'.

People make mistake. you me everybody pernah buat salah. Learn and move forward saja. Tak perlu hidup dalam ketakutan kerana cerita lalu or cerita cerita lain. Yang penting atas sana tahu. Kalau betul you tak bersalah, yang atas tu insyaAllah akan tunjuk cam kes beego and hakim syarie tu. Atas sana mahkamah and hakim lagi besaq.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2016 09:31 AM | Show all posts
Sabar dik. Kalau adik xsalah jgn risau sgt. Kdg2 nasib kita xbaik, berada di waktu dan tempat yg xkena.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2016 11:11 AM | Show all posts
kesian orang melayu. kena intimidate dengan private life.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2016 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Iolspenah kena tahan juga.. tapi dah kawen masa tu. Soal pun nak garang2.. syukur masa tu selangor dan ada kad kawen yg saiz ic tu. Laki iols kasi ajr kt pegawai tu dengan muka tenang. Yr fhm dia jalankan tugas. Tapi budi bahasa tu mana... tau la iols cantik dan kurus cam anak dara... hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2016 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Dalam hal ni tt memang la bersalah sbb berdua2an di tempat sunyi yg boleh menimbulkan syak. Tak kisah la kt belakang kedai mamak ke, kat tepi highway ke.. pokok pangkalnya tt dah melakukan khalwat, walaupun tak buat apa2.. harus diingat, khalwat dan zina tu lain ya. Tapi dua2 tetap salah. Lain kali anak dara jangan keluar dengan lelaki bukan muhrim tengah2 malam walaupun sekadar nak tengok bola kat mamak. Kalau nak pergi jugak, bawak kawan lain. Pengajaran utk kita semua..
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2016 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada orang yang aku kenal, dia kena tangkap masa kat pantai tengah2 hari buta dengan awek dia. Diorg jumpa sebab nak declare putus. Hmm.. sadis kan.. tak pasal2 je.. jumpa sebab nak putuskan hubungan, alih2 kena tangkap basah. Sebab masa tu diorang berdua je, takde orang lain kat pantai tu.. yela.. pantai kat kampung kan. Naik turun mahkamah jugak la lps tu.. kaunseling lagi..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051229s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list