JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
3712
View
45
Reply

Cuti Cuti di Palembang

[Copy link]

Author: BurungBiru       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-4-2016 11:52 AM | Show all posts |Read mode
Salam Sejahtera Salam 1 Malaysia

Setelah gigih akak mencari thread khusus untuk tips pelancongan atau pengalaman bercuti di Palembang, Indonesia.. tidak  ke temu langsung.  sudilah kiranya adik akak abang pakcik makcik yang ada pengalaman bercuti di Palembang berkongsi di sini.

Terima kasihhhhhhhhhhhhhhhh

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2016 05:57 PM | Show all posts
palembang best..
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2016 09:42 AM | Show all posts
dah pernah pegi palembang 2012 lalu.best gak la kat sana wisata kuliner.kebtulan abang pon mmg tinggal disana.nanti saya share gambo2 ya...
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2016 10:00 AM | Show all posts
dah pegi. best weii. makanan murah hamat.
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2016 04:10 PM | Show all posts
mizkajura replied at 26-5-2016 10:00 AM
dah pegi. best weii. makanan murah hamat.

ape yang best tuh.. share la sikit hehehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2016 12:31 PM | Show all posts
haah dok ckp best.. best.. tapi xde pun story apa yang best tu...
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2016 01:09 PM | Show all posts
palembang ada:

jambatan ampera
al quran terbesar
pasar atas kat sebelah sungai musi
boleh naik sampan susur sungai

makan di restoren golf
tebeng kota besak ada seafood
dok area pekan/bandar senang ke mana mana
jangan lupa makan durian creepe
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2016 01:13 PM | Show all posts
lupa share..songket diaorang bagus murah dan chantek..beli di pasar atas di tepi sungai tu banyalk kedai songket...
pilih dah bargain tau
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2016 01:36 PM | Show all posts
@akieys  tu ha @rauqah dah tulun jawap
meols jarang login busy ngan laif
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2016 01:37 PM | Show all posts
makanan kat pelembang superbpppp sedap n murah. meols hanya makan itik je. sbb kat sini itiknya kecil dan dagingnya seperbpppp lembut.

kat malaysia tak lalu nak makan sbb liat sgt
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2016 05:46 PM | Show all posts
mizkajura replied at 7-6-2016 01:37 PM
makanan kat pelembang superbpppp sedap n murah. meols hanya makan itik je. sbb kat sini itiknya keci ...

sorry nak tnye.. itik sedap ke? sbb x penah makan. hehehhehehe
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2016 10:06 AM | Show all posts
dr KL brape jam flight?
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2016 08:28 AM | Show all posts
akieys replied at 7-6-2016 05:46 PM
sorry nak tnye.. itik sedap ke? sbb x penah makan. hehehhehehe

sedap sgt. SILA JGN bayangkan itik kat malaysia. jauhhhhhhhh beza
itik yg jual kat malaysia liat, umur dah tua

pergi Bandung pun ai sesah order menu itik jugak. mmg tak pandang la ayam/daging/kambing/ikan
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2016 08:29 AM | Show all posts

lebih kurang 2jam jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2016 08:32 AM | Show all posts
palembang mmg rare.... tmpt dara lagi. meols pegi trips gegel2 begpek je. supir pun tak de
sila jgn tanya mintak no. supir kat palembang ye
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2016 10:06 AM | Show all posts
mizkajura replied at 9-6-2016 08:32 AM
palembang mmg rare.... tmpt dara lagi. meols pegi trips gegel2 begpek je. supir pun tak de  ...

kat mana tempat yg masih dare itu?  heheheheh... share sikit tempatnye hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2016 11:41 AM | Show all posts
mizkajura replied at 9-6-2016 08:32 AM
palembang mmg rare.... tmpt dara lagi. meols pegi trips gegel2 begpek je. supir pun tak de  ...

geng2 gegel semua dh menikah..
susah nak cr geng nak travel
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2016 04:32 PM | Show all posts
mizkajura replied at 7-6-2016 01:36 PM
@akieys  tu ha @rauqah dah tulun jawap
meols jarang login busy ngan laif

me jawab mana yg tau ajer,,,hihi ..korang selamat berpuasa ya..tq
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 05:27 PM | Show all posts
watachiwa replied at 9-6-2016 11:41 AM
geng2 gegel semua dh menikah..
susah nak cr geng nak travel

haa betul tuh.. i la ni pulun la sbb geng ade lg.. tahun depan xtau lg
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2016 02:24 PM | Show all posts
watachiwa replied at 9-6-2016 11:41 AM
geng2 gegel semua dh menikah..
susah nak cr geng nak travel

dah menikah pun boleh je join. mintak le ijin laki tu
kesian le pada yg dah kawin kalau kena tambat jadi bibik
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2016 03:05 PM | Show all posts
Edited by chebot81 at 16-6-2016 03:17 PM


throw back gambar2 di palembang 2012.....nun tu jambatan ampera

tepi sungai nampak pasar ilir...kat sini shopping baju bajan murah jer

tepi sungai nampak pasar ilir...kat sini shopping baju bajan murah jer
1375747_10151732642112632_953994498_n.jpg
1378158_10151732670637632_1850880862_n.jpg

pulau kemaro

pulau kemaro
1380022_10151732673532632_1534311248_n.jpg
1381698_10151732662132632_905719323_n.jpg
1383101_10151732672832632_2013913584_n.jpg
1390526_10151732639907632_1571795537_n.jpg
1390689_10151732641737632_429769772_n.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2016 03:18 PM | Show all posts
sebahagian gambar masa cuti2 ke palembang 2012 yg lalu.....sory yer kalau tnya pak supir mmg tak dpt jawab sebab guna supir abg chebot yg memang bekerja disana masa tu.Overall palembang ni bandar besar jugakla...yg best kat sana wisata kuliner aka jalan2 cari makan
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2016 01:14 PM | Show all posts
Kat Palembang ni perlu tak ambik supir? Naik taxi aja ok tak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2016 08:58 AM | Show all posts
Day I

saya dah pegi Palembang hari tu.. (17-20 Mei 2016)...

flight AA kul 8 lebih... tp delay lebih sejam sebb ada masalah enjin..kena keluar flight ... expected arrival at palembang kul 11.. tp sebb delay tadi sampai palembang kul 12 waktu tempatan..

masa dlm flight tersembang dengan orang palembang yang belajar di UM..dia balik cuti.. orangnya ala ala ustaz belajar di UM pun pengajian islam. dia tanya kita orang nk palembang gi rumah sedara or jalan jalan.. kalau nk jalan2 palembang takde la apa sangat banding dengan malaysia katanya..

Kitaorang nk gi jalan jalan je.. dah sewa kereta sekali supir 700rp.. katanya ustaz tu mahal sgt kalau 700rp.. palembang kecik jer.. kalau nak jalan nanti dia boleh bawakkan.. pastu kita  org pun cancel nak ambil supir tu..

bila dah landed kat bandara tu family ustaz tu dah tunggu..diaorang pulak bawak van.. dia ajak kitaorang naik sekali nk hantar kita ke hotel.. takut jugak sbb baru kenal..tp tengok kt dlm van tu muka masjid je.. ada pompuan pakai purdah lagi.. naik jugak lahhh lagi pun dah kensel supir..

dlm van kami menyembang lah berbasa basi orang kata kan... rupanya ustaz tu kt palembang ada sekolah pondok..sekolah pondok tu pun ehsan orang malaysia..ustaz tu macam mengurus je..time ustaz tu kat malaysia mak ayah dia yang uruskan ... kira macam pasentren la..ada budak2 gi ngaji belajar agama bagai.

Sampai hotel- hotel graha sri wijaya... hotel ni walking distance je ngan masjid agung.. benteng kuto.. pasar ilir 16.. monpera... dan juga pejabat pejabat kerajaan palembang..

Petang kami jalan jalan ke pasar ilir... nk jalan ke pasar ilir lalu monpera.. seberang jalan masjid agung..

malam pi makan kat restoran samudera


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2016 09:14 AM | Show all posts
Day 2

Lpas breakfast.. kami tak tau nak pegi mana.. supir dah kensel.. ustaz pulak mlm tadi dok call tanya esok nk pegi mana dia nk bawak.. kami pulak takut.. takut la nt dia bawak kami pegi mana mana..dia syiah ker.. (punya la buruk sangka-tmpat org kan mana buleh berani sgt)..

akhirnya kami minta hotel call kan blue bird... blue bird ni murah jer.. untuk berapa km pertama cuma 30K jer.. kami pegi shopping kompleks jer.. palembang indah mall.. lagi 2 tk ingat..hahahah..lama sangat baru nk update kan... tu yg lupa tu... pi makan kat restoran padang..

petang petang kami  pegi pasar ilir lagi.. asyik membeli buah salah..mmg murah lah sebungkus 3k je..paling mahal pun 5k.. tp dlm pasar ilir tk boleh masuk lama lama..panas sangat,,, kat sini mmg penjaja situ pesan..jaga beg elok2 pencopetnya ada dok perati je..pantang terleka mmg kena..tk kira org luar atau local.

dari hotel ke pasar ilir ni jalan sesak je.. tk kira masa.. pelik betul lah.. macam kt kl ni sesak time pagi..time petang balik keje.. ini tidak.. selagi tak malam selagi tu lahhh macet nye..


malam kami pegi jalan kat benteng kuto besar  tu...ada macam ekspo..kira meriah la.. ada ekspo jualan.. ada pertania.. ada ekspo pembangunan...dlm ekspo pembangunan ada tunjukkan cadangan nak buat hiway dari palembang ke sampai ke Acheh.. oh ya..jangan tak percaya kat palembang dah nk buat LRT... dlm pembinaan sebagai pesediaan sukan..sukan asia kot 2018 nanti..




Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054538s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list