JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12
Return to list New
3735
View
45
Reply

Cuti Cuti di Palembang

[Copy link]

Author: BurungBiru       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 24-8-2016 12:14 PM | Show all posts
Day 3

dah buntu nk pegi mana...

masa tengah breakfast..ustaz datang.. terkejut jugak.. ustaz tu kata semalaman dia tunggu kita org call dia untuk jalan... ustaz nk jugak bawak kita jalan jalan..nk  bawak pegi perusahaan songket kawan dia.. dia dah sediakan kereta ( grand livina)... ok lah pegi perusahaan songket..kita orang takut sangat nk pegi pesantren tu..takut tak balik je (paranoid ya amat)

lpas breakfast kita orang pun pegi la perusahaan songket tu..tak jauh pun... ok gak pegi situ banyak songket songket palembang.. songket macam malaysia pun ada..harga dah tentu lah murah... terjebak la jugak beli songket... puan punya songket punya la baik..siap hidang kami makan pempek..makanan tradisi diaorang lah...

lama jugak kat perusahaan songket tu sebb menyembang... lepas tu puan songket pulak bawak kami jenjalan... masa ni dh tak rasa takut rasa menyesal pulak tak ikut ustaz dari awal..he3... kami di bawak ronda ke stadium gelora sriwijaya..menyebarang jambatan ampera.. pegi perusahaan keropok bunga ... naik bot menyelusuri Sungai Musi..  makan Murtabak Har yg popular kat palembang...

petang balik hotel rehat jer.. malam pegi benteng kuto besar semula..ekspo tak habis lagi..



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2016 12:17 PM | Show all posts
Day 4

Flight pukul 8.. pukul 6 kami dah stanby .. hari ni drebar puan perusahaan songket hantar kan ke airport...

percutian yang santai tapi enjoy... nak berjalan kt tempat orang tapi takut takut.. Alhamdulillah selamat sampai KLIA.

Kalau ada peluang mmg nk pegi lagi Palembang. Nampak macam tkde apa apa kt sana..tp ada sesuatu yang buat kami ingin repeat.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2016 09:56 PM | Show all posts
BurungBiru replied at 24-8-2016 12:17 PM
Day 4

Flight pukul 8.. pukul 6 kami dah stanby .. hari ni drebar puan perusahaan songket hantar k ...

Thanks BurungBiru seronok baca cerita awak. Dpt jugak idea  nak pegi Palembang camne nnt.
Saya ada juga recce supir. Dorang ambik 500ribu perday. Rasa nya dah standard kot harga camtu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 07:53 PM | Show all posts
salam....
tak de yang nak update info terkini ke pasal palembang...
trip tak dirancang & tak terpikir pn ...ahad ni nak ke palembang for maybe 7 hari kot...

cam tak byk sangat tempat menarik je huhuhu...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-9-2016 12:31 PM | Show all posts
Edited by BurungBiru at 29-9-2016 12:34 PM

woww 7 hari... lama jugak tu ...

KL palembang 1 jam 1/2 je.. pegi pagi sebelang petang dah boleh jenjalan

kalau 7 hari boleh lah berlibur sakan... sebelum saya pegi palembang dulu saya ada jugak google tempat best di palembang.. tp tk pegi pun sbb bawak mak yang on wheelchair so mmg ada tempat tk sesuai nk pegi..

Palembang Indah Mall
Pasar Ilir 16
Palembang Square
Nyenyes Mall - done tp tk pegi mall pegi branch Nyenyes Walikota ajer
Jambatan Ampera - done
Palembang Trade Centre - done
Masjid Agung - done
Benteng Kuto Besak - done
Pulau Kemaro
Muziumm (Monpera) - done
Ramayana Shopping Centre
Bukit Si Guntang
Kambang Iwak Park
Stadium Gelora sriwijaya - done
naik bot menyusuri Sungai Musi - done
Melihat perusahaan keropok di perkampungan di pinggir Sungai Musi - done
Melawat perusahaan songket - done

rasanya kat palembang pun ada water theme park.. boleh la try
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2016 11:17 AM | Show all posts
Thank you for the good info
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2016 11:18 AM | Show all posts
Thank you for the good info
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2016 05:39 PM | Show all posts
Berbaikkklah
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2016 11:58 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2016 12:32 PM | Show all posts
kalau di Palembang ada perkhidmatan sewa motorsikal tak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-10-2016 09:19 AM | Show all posts
tak pasti..

tapi boleh je naik ojek.. teksi bermotosikal.. atau beca kayuh pun ada.
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2016 11:03 AM | Show all posts
Baru aje bali palembang 6D5N DEc 2016. Pergi pun sbb layan mak nak balik kampung dia.
Sblm pergi adalah dpt quotation supir, hotel etc.

Pada saya Palembang ni kalau yg nak cari tempat pemandangan indah mmg takler.
Tapi kalau suka sejarah, seni, makan bolehlah conisider Palembang.

Supir & Mobil utk 12 jam dalan kota Palembang kalau lebih RP500K /day consider mahal
Kalau yang suka makan ikan sungai & keropok lekor, boleh hidup kat sini.
Masakan famous kat sini Pindang Ikan Patin. Harga makanan tengok tmpat.
Kalau high end punya restaurant mahal ler lebih kurang sini. Tapi advisable kalau pergi mana-mana part kat Indonesia jangan makan kat kedai tak brp establish...takut cirit berit nanti
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2017 03:09 PM | Show all posts
JuanM replied at 16-12-2016 11:03 AM
Baru aje bali palembang 6D5N DEc 2016. Pergi pun sbb layan mak nak balik kampung dia.
Sblm pergi ad ...

Wow 6 hari lama tu beb.

Katakan saya nak gi 3Days2nights itu pun hari ke3 pepagi dah balik... tempat mana yg berbaloi pegi. Saya takmau nak melawat temple2 buddha bagai ni.

Boleh bagi cadangan?
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2017 03:10 PM | Show all posts
BTW sy nak gi Feb ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2017 03:49 PM | Show all posts

Lama sbb jalan dengan org tua + attending majlis kahwin..tak bolehler nak adventure lelebih.
Kalau suka sejarah...syokler dtg Palembang. Tapi kalau nak cari tempt yang sedap mata memandang Palembang bukan tempatnya.
BTW ni itinerary saya

Bait Al Qur'an Raksasa (Solat)
Restaurant Lebak Gelora Indah Agung (Sunda& Chinese cuisine)
Mengelilingi Kota Palembang sekitar kawasan Benteng Kuto Besak, Ampera & Bundaran Air Mancur.
Benteng Kuto Besak Theater Restaurant
Masjid H. Bajumi Wahab (Ogan Ilir)
Kampung Kapitan Restaurant
Makam Kawah Tekurep
Makam Gubah (Habib Sharif Ali bin Abu Bakar)
Makam Habib Ahmad bin SheikhShihab
Masjid Daarul Muttaqien Pasar Kuto
Lunch Rumah Makan Haji Abuk
Palembang Icon Mall
Fikri Songket
Musi Mania Souvenir
Rumah Makan Bumbu Desa
Museum balaputradewa
Kampung Arab Al-Munawar
Rumah Makan Kita Pindang Pegagan Asli (No.562, Jl Gub H.Bastari, Jakabaring)
Gelora Sriwijaya , Jakabaring
OPI Mall
Masjid Cheng Ho
Riverside Restaurant
Walimatul Urus Desa Meranjat II
Solat Masjid Desa Meranjat II
Kampung 14, Meranjat
Shopping pempek Mang Din
Makam Kiyai Morogan



Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2017 05:55 PM | Show all posts
JuanM replied at 4-1-2017 03:49 PM
Lama sbb jalan dengan org tua + attending majlis kahwin..tak bolehler nak adventure lelebih.
Kala ...

Thank Juan

Sy tiru itinarary awk sikit2 lah.. epecially tempat makan tu hehhee
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2017 03:28 PM | Show all posts
diamond replied at 5-1-2017 05:55 PM
Thank Juan

Sy tiru itinarary awk sikit2 lah.. epecially tempat makan tu hehhee

Boleh aje tak ada hal. Lupa plak ada 1 lagi tempat makan yang tertinggal Rumah Makan Pindang Meranjat area Jakabaring (across Rumah Makan Kita)
Bagi yang suka ikan sungai, pergi Palembang kena ambik peluang makan lauk Pindang sebab Pindang mmg local Palembang cuisine.
Lagi satu Pempek...ni pun makanan ruji org palembang. Ala2 keropok lekor tapi guna ikan sungai.
Boleh kata, semua tempat makan yg saya pergi tu sedap dan  harga patut. Kecuali restoran riverside & kampung kapitan. Harga agak mahal dan rasa makanannya so so aje. Tapi view ampera mmg depan mata.
Untuk benteng kuto besak theater restoran...harga pun agak mahal tapi rasa mmg sedap & ambiance macam makan tempat org belanda dedulu.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2017 03:31 PM | Show all posts

Bila date? Diamond back pack ke?
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2017 03:30 PM | Show all posts
JuanM replied at 12-1-2017 03:31 PM
Bila date? Diamond back pack ke?

nak gi 25hb Feb. Tak begpek lah sbb nak ambik supir bagai..
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2017 01:39 PM | Show all posts
Thank you for info
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 11:25 PM | Show all posts
any update? saya nak g palembang mac ni...dh cari ground tour mahal yg hamat rp950k sehari...sy cek2 lrt palembang ada dr epot ke bandar rp10k (tahun 2018) skrg xtau...rasanya jalan sendiri je kat sana ok tak?
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045148s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list