Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
25122
View
406
Reply

UMRAH & HAJI VOL. 15, PENGALAMAN KE TANAH SUCI MADINAH DAN MAKKAH

[Copy link]

Author: koliba       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-5-2016 12:23 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum kepada semua pengunjung .. terutama bakal jemaah Umrah/Haji.


Kesinambungan kepada thread I ~ XIII UMRAH & HAJI, bagi semua pencinta kota suci Makkah & Madinah. Moga pengunjung berkongsi pengalaman, ilmu, cerita, gambar, video Umrah/Haji masing2. Agar apa-apa ilmu dan coretan di thread ni menjadi panduan dan diberkati Allah SWT.
InshaAllah.

Amin.










Pautan untuk thread terdahulu :

Umran 14 - http://mforum.cari.com.my/forum. ... &extra=page%3D1

Umrah XIII  - 100 m/s, 15.10.12 ~ 03.12.13,  2480 post

Umrah XII  - 100 m/s, 14.05.12 ~ 11.10.12, 2490 post

Umrah XI- 100 m/s, 27.01.12 ~ 13.05.12, 2478 post

Umrah X  - 100 m/s, 21.03.11 ~ 27.01.12, 2483 post

Umrah IX  - 100 m/s, 04.07.10 ~ 20.03.11, 2487 post

Umrah VIII  - 100 m/s, 02.03.10 ~ 05.07.10, 2491 post

Umrah VII  - 100 m/s, 13.10.09 ~ 08.03.10, 2476 post

Umrah VI - 101 m/s, 13.06.09 ~ 12.10.09, 2524 post

Umrah V- 135 m/s, 07.04.09 ~ 12.06.09, 3358 post

Umrah IV  - 106 m/s, 25.02.09 ~ 08.04.09, 2632 post

Umrah III  - 240 m/s, 06.07.08 ~ 25.02.09, 5993 post.

Umrah II  - 101 m/s, 07.06.08 ~ 06.07.08, 2514 post.

Umrah I  - 106 m/s, 06.09.04 ~ 07.06.08, 2634 post.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2016 12:24 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2016 12:24 AM | Show all posts
Bil      Laman web Syarikat Pengendali Umrah Di Malaysia

1       Al-Nile Tour & Travel Sdn. Bhd.
2       Andalusia Travel & Tours Sdn. Bhd.
3       Ash-Har Travel & Tours Sdn. Bhd.
4       Batuta Travel & Tours Sdn. Bhd.
5       Beststar Travel Centre Sdn. Bhd.
6       Cantumas Travel and Tours Sdn. Bhd.
7       Citra Travel & Tours Sdn Bhd
8       De Mawardah Travel & Tours Sdn. Bhd.
9       Falcon Travel & Tours Sdn. Bhd.
10     FB Travels Sdn. Bhd.
11     Festive Travels Sdn. Bhd.
12     Gemilang Travel & Tours Sdn. Bhd.
13     KAA Travel & Tours Sdn. Bhd.
14     KSB Travel & Tours Sdn. Bhd.
15     Muhammadiyah Travel & Tours Sdn.Bhd.
16     Rakyat Travel Sdn. Bhd.
17     Rayhar Travels Sdn. Bhd.
18     Sila Tour & Travel Sdn. Bhd.
19     Syarikat Pelancongan Yaskin Sdn. Bhd.
20     TH Travel & Services Sdn. Bhd.
21     Tiram Travel Sdn. Bhd.
22     Triways Omega Travel & Tours Sdn Bhd
23     Umrahaj Travel & Services Sdn. Bhd.
24     Uni-Travel Sdn. Bhd.
25     Wan Travel Sdn. Bhd.
26     Wira Saujana Travel & Tours Sdn.Bhd.
27     Zahafiz Travel & Tours Sdn. Bhd.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2016 12:26 AM | Show all posts
Edited by koliba at 9-2-2017 03:16 PM





perbanyakkan doa di tanah suci
https://youtu.be/i9qeoE1gS5g



beberapa nama tiang yang ada di dalam raudah (Masjid Nabawi di Madinah)
tiang istimewa
tiang yang mustajab doa
tiang yang ada kelebihan



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2016 12:28 AM | Show all posts
Edited by koliba at 20-3-2017 03:51 PM



balik dari mekah , tak solat dalam kapal terbang, alasan darurat , boleh ker ?





Kisah Menyayat hati - Menghembuskan nafas terakhir di atas riba  Ustaz Abdullah Khairi di Makkah     


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2016 12:29 AM | Show all posts
Edited by koliba at 19-11-2016 08:43 AM



ketika pergi ke sana , ingatlah peristiwa Suraqah bin Malik mengejar Rasulullah SAW ketika sedang berhijrah dari Makkah ke Madinah



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2016 12:33 AM | Show all posts
Edited by koliba at 17-5-2017 10:40 PM




untong lar siapa yang kerjakan ibadat umrah pada bulan ramadhan, pahala yg sgt besar....





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2016 12:43 AM | Show all posts
Edited by koliba at 28-9-2017 10:35 PM



http://www.slideshare.net/jabalrahmah/haji-baru
ketika berada di tanah suci, kena berhati-hati , lebih berjaga-jaga dengan dosa...kena "extra" berhati-hati kerana ada hadis yang menerangkan hal ini

seboleh mungkin, elak daripada sebarang dosa....lidah kena jaga...jangan mengumpat dll


Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2016 03:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg viral baru2 ni yg kata boleh pg umrah sendiri tu betul ke semudah tu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2016 09:58 AM | Show all posts
Edited by koliba at 25-9-2017 11:58 PM



copy dari web andalusia
ada yang menangis bila mendengar motivasi daripada prof kamil....



Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2016 11:11 AM | Show all posts
Assalamualaikum, nak tanya.. ada sesiapa yang ada experience buat umrah dengan felda travel x? TQ
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2016 06:13 PM | Show all posts
Salaam..ada tak sesapa penjawat awam yg penah pegi umrah ziarah baitulmaqdis?..kalu isi borang kebenaran ke luar negara tu, kena declare tak nak masuk baitulmaqdis?..
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2016 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
exclusive_vvip replied at 4-5-2016 06:13 PM
Salaam..ada tak sesapa penjawat awam yg penah pegi umrah ziarah baitulmaqdis?..kalu isi borang keben ...

Setau aku kena..asal ke luar negara jer mmg kena..tkt nati ape2 ssh plak..xjd hal xpe
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2016 02:25 PM | Show all posts
kelip2_07 replied at 4-5-2016 08:10 PM
Setau aku kena..asal ke luar negara jer mmg kena..tkt nati ape2 ssh plak..xjd hal xpe

Oh kena yer...i confuse sbb kita kan xleh masuk israel, takut bila declare dlm borang kebenaran tu, jabatan tak bagi pegi plak...tp tgk skrg ramai yg dh baitulmaqdis tu kan..mesti ada prosedur yg TA buat kan?
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2016 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
exclusive_vvip replied at 5-5-2016 02:25 PM
Oh kena yer...i confuse sbb kita kan xleh masuk israel, takut bila declare dlm borang kebenaran tu ...

Klu psl prosedur 2 xpasti plak..tp kt opis kwn aku bhgn proses utk ke luar negara
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-5-2016 07:20 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-5-2016 07:23 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-5-2016 07:52 AM | Show all posts




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-5-2016 07:53 AM | Show all posts

oleh
Dato' Daud Che Ngah - Kursus Umrah
(otai Andalusia)






Kenali Beberapa Fadhilat & Kelebihan Tanah Haram Makkah Agar Lebih Dicintai.

Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2016 07:54 AM | Show all posts
aku.semut.merah replied at 4-5-2016 03:15 AM
Yg viral baru2 ni yg kata boleh pg umrah sendiri tu betul ke semudah tu?

sahabat sy penah pegi sendiri satu famili time puasa dan beraya disana.

cara diy ni kna rajin cari flite,hotel,transport di sana yg ikut bajet kita..semuanya kita uruskan sendiri. visa cuba deal ngan TA yg ada.
ada yg boleh uruskan..kna cari ..

bg yg x nk susah2, mungkin guna pakej je mudah.


Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2016 03:19 PM | Show all posts
baru je hantar surat rayuan haji untuk tahun ni. semoga diterima rayuan. org tabung haji bgtahu kalau tak dapat surat selepas bulan ramadhan, rayuan dikira tidak berjayala. nk pergi dengan mak dan abah.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2016 04:03 PM | Show all posts
smartheartku replied at 18-5-2016 03:19 PM
baru je hantar surat rayuan haji untuk tahun ni. semoga diterima rayuan. org tabung haji bgtahu kala ...

emak dengan ayah dah dapat pergi ke?
kalau mereka dah dapat dan kita merayu untuk jadi peneman emak atas2 sebab kesihatan, semoga dipermudahkan.
yang penting jangan pernah berhenti berdoa, dan jika belum dapat....percayalah aturan Allah untuk kita lebih baik dari apa yang kita minta.

.....dengar khabar ada kenalan yang dapat pergi ....rasa semakin merindui Arafah dan Mina.
walaupun berbaris depan pintu toilet, dua tempat ini memang tempat yang dirindui.
masa yang paling dirindui ialah selepas solat jamak zohor dan asar......pengumuman yang dibuat ustaz masih terngiang2 ditelinga.

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2016 04:08 PM | Show all posts
dee556 replied at 18-5-2016 04:03 PM
emak dengan ayah dah dapat pergi ke?
kalau mereka dah dapat dan kita merayu untuk jadi peneman em ...

ya turn mak n abah tahun ni. harap ada rezekila nk pergi sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2016 08:38 AM | Show all posts
smartheartku replied at 18-5-2016 04:08 PM
ya turn mak n abah tahun ni. harap ada rezekila nk pergi sekali.

alhamdulillah.....semoga dipermudahkan.
akak doakan smartheartku dapat jadi peneman abah dan emak.
pegi dengan muassasah TH ke?

pesan dekat emak dan abah...
1. jaga kesihatan...kalau rajin makanlah vitamin dari sekarang...bukan masa dah disana nanti.
2. try berjalan kaki di kawasan yang ada bukit sebab kita tak tahu dimana hotel kita di Mekah nanti
3. bawak pakaian yang sesuai dengan keadaan cuaca masa haji nanti....jangan bawak yang tebal2
4. kalau boleh bawak termos yg bentuk macam bullet tu...yg kecik je. berguna semasa di Mina sebab nak ambik air panas utk minum nanti leceh kalau guna mug saja. tong air panas tu bukannya sebelah khemah kita...ini berdasarkan pengalaman sendiri.
5. bawak stok makanan pembuka selera.....akak ni nasiblah satu bilik dengan org senior...makanan memang bagus, mewah tapi nak makan selama 40hari tu tercari2lah macam sambal segala. pernah jumpa sepasang suami isteri beli bahan utk buat buat air asam....
6. kalau emak dengan abah minum kopi...baik bawak dari sini...sana mahal...

akak dulu kawan ada pesan tapi tak jelas sangat....sekali dah disana barulah rasa terkilan.
ni yang teringat....disana ada beberapa item susah nak dapat dan harga mahal.
kalau masa umrah tak pe....masa pendek....ni nak duduk sebulan lebih....

rata2 sahabat taulan akan berpesa jaga diri untuk wukuf kerana wukuflah yang terpenting.
tapi tak ada yg pesan utk suasana di Mina.
di Mina kita perlu stamina kerana nak berulang melontar Jamrah.
selebih masa di sana kita hanya duduk dalam khemah dan beribadat.
khemah akan dikongsi seramai yang dapat.
bantal tidur cuma beg tarik yang dibekalkan TH tapi disanalah kita ditunjukkan SIAPA  kita.

akak berpesan bukan sebab nak tunjuk pandai....tapi atas dasar rasa keinsafan yang Allah anugerahkan


Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2016 09:10 AM | Show all posts
dee556 replied at 19-5-2016 08:38 AM
alhamdulillah.....semoga dipermudahkan.
akak doakan smartheartku dapat jadi peneman abah dan emak ...

ya. bab ubatan mmg dah jadikan keutamaan. nk kne spare ubat. strepsil, batuk, coolfever. Kalau tak pakai pon boleh beri pada orang lain.  pengalaman umrah baru ni. nk g pharmacy pon tak larat nk jalan. Ubat beli sana pon macam xberapa lut. Stamina insyaallah nk kurangkan berat badan. ni dapat hotel dekat pon rasa jauh. musim haji nanti lagila. tq atas tipsnya. semoga dapat giliran tahun ini.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051171s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list