JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
39946
View
480
Reply

UMRAH & HAJI VOL. 15, PENGALAMAN KE TANAH SUCI MADINAH DAN MAKKAH

[Copy link]

Author: koliba       Show all posts   Read mode

Post time 19-5-2016 09:24 AM | Show all posts
smartheartku replied at 19-5-2016 09:10 AM
ya. bab ubatan mmg dah jadikan keutamaan. nk kne spare ubat. strepsil, batuk, coolfever. Kalau tak ...

ubat-ubatan tak perlu bawak malah ada doktor yang advise jangan bawak ubat dari sini takut sampai sana jadi lain.
pernah terjadi ada jemaah bawak ubat dari Malaysia diguna disana, bukan makin sembuh tapi makin teruk.
apapun semuanya atas kehendak Allah swt.

disana ada klinik dan doktor dari Malaysia untuk jemaah.
jika kurang sihat....bawak je kad kesihatan jemaah ke klinik2 dihotel.
setakat ubat batuk tu memang berliter2 bawak dari Malaysia coz disana nanti batuk adalah common.
satu je petua yang dikongsi rakan yang telah pergi haji lebih awal dari akak.....janganlah sekali2 nak sibuk menegur batuk atau selsema rakan jemaah lain tu teruk ke apa. doakan je mereka agar cepat sembuh. insyaAllah mudah untuk kita...

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2016 02:00 PM | Show all posts
dee556 replied at 19-5-2016 09:24 AM
ubat-ubatan tak perlu bawak malah ada doktor yang advise jangan bawak ubat dari sini takut sampai  ...

aah lupa pulak ni haji banyak kemudahan. umrah sendiri2 jer
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2016 02:35 PM | Show all posts
smartheartku replied at 19-5-2016 02:00 PM
aah lupa pulak ni haji banyak kemudahan. umrah sendiri2 jer

....ya..............jemaah haji pergi sana cuma bawak diri, jaga diri, beribadat.
semuanya TH urus.
makan mewah....alhamdulillah......siap jemaah kita berkongsi rezeki dengan jemaah2 lain.
keperluan 'wanita' je yang perlu bawak banyak dari sini.......sana mahal
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2016 08:57 AM | Show all posts
As Salam

Terima kasih atas pekongsian pengalaman dan ilmu. Ada tak sesiapa yang berpegalaman pergi ke umrah sendiri tanpa mengikuti pakej tetapi hanya menggunakan perkhidmatan ground handling?

Terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2016 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada yg nk gi sendiri akhir tahun ni, ?.. tanpa agent?.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2016 11:02 AM | Show all posts
salam nk tanya kalau hotel dalam 800 meter agak2 jauh tak atau pun ambik hotel yag lebih dekat
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2016 11:11 AM | Show all posts
razzmat replied at 12-7-2016 11:02 AM
salam nk tanya kalau hotel dalam 800 meter agak2 jauh tak atau pun ambik hotel yag lebih dekat

cam jauh jer tu...baik ambik yg dekat2 jer...senang nk pergi/balik masjid & hotel
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2016 05:01 PM | Show all posts
xda sp dpt turn hj ke taun ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2016 08:22 AM | Show all posts
smartheartku replied at 20-7-2016 05:01 PM
xda sp dpt turn hj ke taun ni

itulah kan? tertanya2 jugak tak ada sapa member dalam forum ni yg dapat pegi tahun ni ke?

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 03:31 PM | Show all posts
dee556 replied at 21-7-2016 08:22 AM
itulah kan? tertanya2 jugak tak ada sapa member dalam forum ni yg dapat pegi tahun ni ke?

insya Allah, saya akan menjadi tetamu ke rumah Allah pada tahun ini .. doakan semoga saya, ibu & kakak dipermudahkan segala urusan serta mendapat haji yg mabrur. Surat penerbangan belum dapat lagi kerana kami penerbangan fasa akhir dan akan terus masuk ke mekah
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 04:18 PM | Show all posts
airisa replied at 25-7-2016 03:31 PM
insya Allah, saya akan menjadi tetamu ke rumah Allah pada tahun ini .. doakan semoga saya, ibu & k ...

alhamdulillah.....semoga ibadat airisa serta keluarga di terima Allah swt.
seronok dengar orang pergi.
semalam ziarah kakak ipar yang akan bertolak pada 29hb ogos....dia balik untuk jenguk emak sebelum berangkat ke sana.
sempatlah sembang dan bagi tips2 semasa di sana.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2016 01:19 AM | Show all posts
Edited by koliba at 28-7-2016 01:21 AM

Sebelum pergi sana, pastikan anda membuat persiapan mental dan fizikal terlebih dahulu.....family saya dah kena tahun lepas, 3 jam lebih berdiri & beratur panjang...itu sebelum kejadian bom di masjid nabawi lagi, sekarang tak tahu la berapa jam yang kena beratur , saya tanya mutawif andalusia , dia kata paling lama setakat ini ada group yg kena beratur selama 12 jam ! macam macam diaorang nak ler, ambik gambar la aper la, biasa orang ambik/scan ibu jari sahaja, ini sampai 10 jari dia nak scan...
contoh cerita ambil hasil dari google :

https://amerazlan.wordpress.com/category/travel-living/


Setibanya di Airport Jeddah,  kami diberi ujian pertama dimana perlu berbaris dan menunggu lama untuk melepasi kaunter imigresen. Sudah menjadi kebiasaan dimana Airport ini setiap hari sentiasa penuh dengan jemaah seluruh dunia yang berhajat untuk melakukan ziarah umrah. Maka ianya bukanlah sesuatu yang menghairankan. Dan sebelum ini juga ada rakan-rakan pernah beritahu supaya bersedia dari segi emosi untuk menghadapi situasi sebegini yang mungkin akan menguji keimanan dan kesabaran kita. Ada masanya, boleh mengambil kira-kira 4-5 jam untuk melepasi kaunter tersebut! Alhamdulillah, berkat kesabaran yang diberikan, kami berjaya melepasinya selepas kira-kira 2 jam berbaris menunggu giliran. Pokoknya disini ianya perlu sentiasa sabar, sabar dan sabar. Sambil menunggu, berzikir, ingat dan berdoalah pada Allah agar dipermudahkan segala urusan. Insya-Allah akan dipermudahkan. Allah maha mendengar.
Suasana di Airport Jeddah yang sentiasa penuh dengan ribuan jemaah dari seluruh dunia untuk menunaikan ziarah umrah. Sejurus selepas gambar ini diambil, ada kira-kira 2-3 kumpulan jemaah lagi yang baru tiba memenuhi ruangan ketibaan!
Kira-kira 4 jam lebih baru lah semua jemaah kumpulan kami berjaya melepasi kaunter imigresen, mengambil beg masing-masing dan menaiki bas untuk menuju ke bumi Rasulullah, Madinah Al-Munawwarah. Perjalanan ke Madinah daripada Jeddah mengambil masa kira-kira 5-6 jam.  Sepanjang perjalanan ini ada yang mengambil kesempatan untuk tidur sebentar dari kepenatan, ada yang berzikir, berdoa dan sebagainya. Nasihat saya, gunakan setiap masa yang ada di tanah haram dengan berdoa, bermunajat kepadaNya walau dimana kita berada agar setiap amalan yang kita buat mendapat pahala, serta membuatkan kita lebih seronok untuk beribadah, berbanding sekadar duduk tanpa tujuan dan fikiran yang kosong.  Lagipun, tujuan kita di sana memang untuk beribadah, mendekatkan diri dengan Allah, bukan tujuan lain.



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2016 01:26 AM | Show all posts
masa saya beratur lama dalam keadaan bersesak/panas/bertolak tolak/terhimpit tu....budak-budak menangis...orang tua ada beberapa orang yang pengsan.....terlintas di fikiran...."isk...ini baru bersesak kat dunia, belum lagi bersesak di padang mahsyar di akhirat nanti"

terus saya teringat kuliah ustaz yang menerangkan kelebihan solat tahajud , iaitu boleh mendapat kelebihan yg besar di padang mahsyar , terus jadi semangat nak kerjakan solat tahajud , Alhamdulillah

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2016 01:28 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2016 09:04 AM | Show all posts
razzmat replied at 12-7-2016 11:02 AM
salam nk tanya kalau hotel dalam 800 meter agak2 jauh tak atau pun ambik hotel yag lebih dekat

Wa'alaikumussalam wbt

800 meter tu jauh, especially kalau kita di M'sia ni tak biasa berjalan kaki - even nak ke Masjid/surau/kedai naik motor/kereta.

Cuba bayangkan, 800 meter tu nak ke masjidil haram - kalau pergi balik sudah 1.6km. Kalau 3 kali sehari pergi balik masjid (subuh, zohor-asar, maghrib-isya'), sudah jadi 3x1.6km = 4.8km. Bayangkan berjalan dalam cuaca yang panas, berdebu dan bersesak-sesak dengan jemaah yang lain.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2016 09:21 AM | Show all posts
wml replied at 23-6-2016 08:57 AM
As Salam

Terima kasih atas pekongsian pengalaman dan ilmu. Ada tak sesiapa yang berpegalaman perg ...

Wa'alaikumussalam wbt

Lama dulu (1978) pernah buat umrah secara persendirian. Untuk 2-3 tahun kebelakangan ini belum ada pengalaman, tapi tahu ramai yang telah mengerjakan umrah secara persendirian.

Kunci untuk menjimatkan kos umrah persendirian ini ialah:
1. Dapat tiket penerbangan yang murah (pergi-balik) bawah RM2000 atau paling tinggi RM2500 - so kena rajin search flight
2. Berkongsi kos penginapan dan kos pengangkutan - minimum 4 orang. Kalau pergi sorang-sorang atau 2 orang jer, lebih baik ikut pakej.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2016 12:37 PM | Show all posts
dah daftar umrah  hujung tahun nih...first time nak buat umrah, excited ada, takut pun ade..taktau nape..agaknya banyak dosa nih, takut diuji dgn ujian2 di sana, Ya Allah permudahkan lah
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2016 12:41 PM | Show all posts
Nak Tanya pada yg arif, kalu kita gi umrah dgn travel agent, pakej insurans termasuk sekali dgn pakej umrah ni, so kita tak perlu lagi beli insurans luar kan? dlm kes saya nih, saya daftar umrah dgn Andalusia. Jika sakit dan masuk hospital kat sana, meaning pakej insurans by agent nih akan cover ker?
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2016 03:05 PM | Show all posts
pokokbunga replied at 9-8-2016 12:41 PM
Nak Tanya pada yg arif, kalu kita gi umrah dgn travel agent, pakej insurans termasuk sekali dgn pake ...

kena check dengan Andalusia insurans tu cover apa jugak.
jika tidak, ambik insurans asing.
tapi seeloknya nak mengerjakan ibadah ni jangan ingat perkara negatif....seolah kita berdoa pulak.
amalkan solat taubat....solat dhuha...semoga semuanya dipermudahkan.

Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2016 02:53 PM | Show all posts
insyaallah akan berangkat menunaikan haji pada 14/8/16 ni, doakan kami ye
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2016 04:18 PM | Show all posts
jfq replied at 10-8-2016 02:53 PM
insyaallah akan berangkat menunaikan haji pada 14/8/16 ni, doakan kami ye

tahniah dan semoga dipermudahkan beribadat.
jagalah adab sebagai tetamu Allah....kita datang kerana jemputan dari Allah swt.



Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2016 04:21 PM | Show all posts
Berdasarkan peraturan baharu itu, kemasukan pertama bagi jemaah haji dan umrah adalah percuma tetapi bagi kemasukan kedua mereka akan dikenakan bayaran 2,000 riyal (RM2,150).

dah tersebar berita di atas.......rasa risau pulak bila bayaran visa untuk kemasukan kali kedua dan seterusnya sebanyak itu jika untuk setiap orang.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2016 01:18 AM | Show all posts
bad news , makin ramai yg tak dapat pergi....saya bimbang takut-takut dajjal dah dekat nak keluar jer...Makkah & Madinah tidak dapat dimasuki oleh dajjal

Kadar Visa Haji, Umrah Naik Mulai 2 Oktober
[size=0.688em]Diterbitkan: Rabu, 10 Ogos 2016 11:18 AM

[size=0.813em]  (Ubah saiz teks)

[size=0.98em]JEDDAH: Berkuatkuasa 2 Oktober ini, kerajaan Arab Saudi akan menaikkan kadar visa bagi umat Islam yang menjalani haji dan umrah di negara itu.
[size=0.98em]Kelulusan berhubung perkara itu dibuat pada mesyuarat Kabinet negara berkenaan pada Isnin.
[size=0.98em]Media tempatan pada Rabu melaporkan, keputusan itu dibuat pada mesyuarat yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Putera Mahkota, Muhammad Naif.
[size=0.98em]Struktur bayaran baharu itu termasuk visa sekali masuk yang menelan kos SAR2,000 (RM2,150) dikenakan ke atas kesemua pelancong kecuali jemaah kali pertama.



[size=0.98em]Selain itu, bayaran visa pelbagai kemasukan bagi tempoh enam bulan pula berjumlah SAR3,000 (RM3,326), manakala untuk tempoh setahun adalah SAR5,000 (RM5,377) dan SAR8,000 (RM8,603) untuk tempoh dua tahun.
[size=0.98em]Bagaimanapun, perubahan itu tidak akan memberi sebarang kesan ke atas perjanjian dua hala yang telah ditandatangani oleh Riyadh bersama negara lain.

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2016 08:21 AM | Show all posts
ambok replied at 11-8-2016 01:18 AM
bad news , makin ramai yg tak dapat pergi....saya bimbang takut-takut dajjal dah dekat nak keluar je ...

saya pun risau dengan kadar visa tu seolah-olah menyekat kita untuk berulang ke Tanah Suci untuk beribadat.
kenapa perlu semahal itu jika pun perlu untuk menaikkan hasil negara?
adakah akan kurang pendapatan Arab Saudi jika tidak mengenakan bayaran untuk jemaah berulang?
jika itu dibuat kenapa perlu Masjid Nabawi dan Masijil Haram dibesarkan?
jika untuk menampung jemaah haji.....musim haji ada kuota.
selepas musim haji, masjidil haram masih banyak ruang untuk solat cuma askar2 mereka je yang mengawal kemasukan ke dalam masjid terlalu awal hinggakan bulan Mac baru ni Ustaz Daud Che Ngah mempersoalkan tindakan mereka yang menutup laluan seawal 1jam sebelum masuk waktu.

apapun, mari kita sama2 berdoa agar kadar tersebut dikurangkan serendah mungkin.
itu saja senjata kita.....wallahualam

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2016 02:01 PM | Show all posts
dee556 replied at 11-8-2016 08:21 AM
saya pun risau dengan kadar visa tu seolah-olah menyekat kita untuk berulang ke Tanah Suci untuk b ...

sampai SR2000 seorang hanya untuk VISA sahaja tu melampau


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044467s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list