JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
39866
View
480
Reply

UMRAH & HAJI VOL. 15, PENGALAMAN KE TANAH SUCI MADINAH DAN MAKKAH

[Copy link]

Author: koliba    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 22-12-2018 01:39 PM | Show all posts
Edited by antiQue at 22-12-2018 02:21 PM
uda replied at 3-11-2018 06:23 PM
Kata dr makan sekurang2nya 1 bulan sebelum travel supaya badan kita boleh adjust kepada horman ni.
...

Just nak share pengalaman, ini antara pelajaran yg saya dapat ketika merancang haji. Saya mengambil keputusan utk tak ambil sebarang ubat.
Haid saya sangat tepat. My cycle is 24 days, memang akan datang tepat. Ketika merancang haji tahun ini, saya kira haid saya akan jatuh pada hari wukuf, dan saya agak risau. Sebab saya pergi haji dalam waktu singkat hanya 20 hari, dan akan berada di Mekah pada waktu singkat sahaja selepas selesai wukuf, mabit dan melontar. Jadi saya sangat risau sekiranya saya haid ketika wukuf, saya mungkin akan rush untuk tawaf ifadhah yang hanya boleh dilakukan ketika dalam suci.

So pada awalnya saya plan utk ambil ubat / injection untuk tahan haid. Berbincang dengan beberapa rakan doktor dan my gynae, ada yg menggalakkan, ada yg tidak menggalakkan sebab sometimes bila kita ambil ubat ni kita akan spotting yg kadangkala berpanjangan. Saya minta pandangan beberapa ustaz, ada yg berpendapat spotting tidak dikira sebagai haid jadi kalau spotting masih dikira berada dalam keadaan suci. Saya taknak spotting, sebab saya tahu kalau saya spotting, tak kira khilaf pendapat macam mana pun, saya secara peribadi akan tetap was was, dan saya tak mau berada dalam keadaan was-was ketika haji.

Hingga ketika kursus haji perdana, seorang doktor memberi ceramah dan beliau tidak menggalakkan untuk ambil ubat tahan haid atau injection. Let the nature takes its course. Saya bincang dengan suami, dan suami kata pada saya, kita pergi haji ni Allah yang panggil. Doa pada Allah, benarkan kita untuk laluinya tanpa halangan. Jika Allah panggil kita dan izinkan kita untuk haji, maka Allah akan mengaturnya. Jika Dia tidak izinkan, makanlah berapa banyak ubat sekalipun, ia tetap akan datang. Saya memang doa sungguh2, solat hajat dsb meminta supaya tiada halangan. Saya doa, sekiranya saya haid ketika wukuf, mohon ia kering dalam waktu singkat supaya saya sempat mengerjakan tawaf ifadhah.

Sudahnya selepas berkira2, saya tak ambil ubat. Let the nature takes its course. Tapi alhamdulillah, dibenarkan mengerjakan haji tanpa sebarang halangan. Saya tidak haid sepanjang haji. In fact saya tidak haid selepas selesai tawaf ifadhah ie selesai haji. Malah saya tidak haid ketika di Madinah. Saya hanya haid pada hari terakhir berada di Madinah sebelum terbang pulang. Itu 17 hari lewat daripada waktu ia sepatutnya datang. Dan haid saya terus teratur semula selepas pulang. Saya kemudian ingat kembali apa yg suami kata, haji ini antara kita dengan Allah... jika Dia izinkan, maka Dia akan buka laluan seluas-luasnya.

Ini perkara yang saya sangat-sangat akan semat dalam kepala saya, haji dan umrah itu antara kita dengan Allah. Ia berlaku hanya atas izin Allah. Saya tidak halang orang untuk ambil pil dsb, usaha lah. Kita kan digalakkan usaha. Tapi jangan lupa letak penyerahan total kepada Allah supaya Dia izinkan kita melaluinya tanpa halangan. Haji dan umrah itu bukan sekadar ritual... tapi manifestasi penyerahan kita kepada yang maha pencipta.



Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2018 08:31 AM | Show all posts
antiQue replied at 22-12-2018 01:39 PM
Just nak share pengalaman, ini antara pelajaran yg saya dapat ketika merancang haji. Saya mengambi ...

tahniah hajah.
saya pun tidak mengambil sebarang ubat ketika menunaikan haji.
malah saya 2x period semasa berada di Mekah dan kali kedua setelah selesai kerja haji iaitu menunggu masa pulang.
saya tidak tawaf wada....kesannya kepada saya amat dalam.
setiap malam saya menangis nak balik ke sana.
ianya berlarutan hingga hampir seminggu dan suami memujuk saya dengan mengatakan kita pergi lagi selepas ini.
dan alhamdulillah selepas haji, saya dah 3x ke sana dan setiap kali ke sana kami bukan jenis yang mewar-warkan bahawa kami sudah biasa dengan kedua2 masjid.

saya doakan agar hajah dan keluarga akan berpeluang lagi ke sana, insyaallah.


Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2018 08:36 AM | Show all posts
iznanaziz replied at 21-12-2018 05:01 PM
terima kasih.

tapi saya tengok kat google, knp ada rak kasut dalam masjid?

rak kasut memang ada tapi amat jarang jemaah meletakkan disitu kerana pintu masjid amatlah banyak.
dan yang saya sendiri pasti, saya jarang masuk dan keluar dari pintu yang sama.
dan jika kita buat tawaf sunat, jika kita letakkan di rak yang ada dalam masjid, kita mungkin terpaksa berjalan jauh untuk kembali mengambil kasut.
sebab itu lebih selamat utk bawa sendiri kasut  ke dalam masjid.


Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 06:22 PM | Show all posts
antiQue replied at 22-12-2018 01:39 PM
Just nak share pengalaman, ini antara pelajaran yg saya dapat ketika merancang haji. Saya mengambi ...

Alhamdulillah .. .saya pun semasa mengerjakan haji dikurniakan Allah bersih dari haid sehingga kembali ke tanah air (dah 2 minggu sampai malaysia baru la dtg haid semula seperti biasa). saya di sana selama 30 hari .. setiap hari dari awal mula tiba, minum air zamzam & berdoa minta bersih dari haid semasa di tanah suci. Masa terbang ke sana tu saya masih dlm hari terakhir haid, selepas 24jam baru la boleh buat tawaf qudum - sedangkan masa tu hampir kesemua yg lain dlm group dah siap..

baru2 ni mengerjakan umrah pun, alhamdulillah Allah mempercepatkan haid saya sehari & bersih ngam2 sehari sebelum berlepas ke tanah suci. Selepas saja daftar utk tunaikan umrah, saya berdoa minta diberikan diri bersih dari haid semasa di tanah suci.. Semasa di tanah suci, saya elakkan makan kambing, unta, lamb dan sebagainya yg panas2 ni .. takut kalau terkeluar semula ..

masa umrah tahun 2010 dulu, saya terkena darah haid keluar kembali selepas suci kerana saya makan nasi mandy kambing.... aduhhhh sedih tak terkiara ... ustaz dato daud che ngah memang selalu ingatkan di dalam kelas persediaan umrah - wanita yg masih dtg haid, elakkan kambing, unta dsbnya .. sebab kebanyakkannya akan sebabkan haid turun semula esp yg baru sahaja kering.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 06:23 PM | Show all posts
iznanaziz replied at 21-12-2018 11:41 AM
nak tanya dari hotel nak ke masjidil haram, uolls pakai kasut ke atau selipar siap-siap?

pakai selipar pastu nak masuk ke masjid, masukkan dlm uncang & letakkan di tempat yg berdekatan dgn kita
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 03:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya pun nak berkongsi pengalaman mengenai haid ketika haji. Saya di sana lbh kurang 48 hari...dah standby 2 kotak ubat bbrp bulan sblm pergi tp saya berat hati nak ambil. Cycle saya agak tetap 27-28 hari dan nak diikutkan cycle kedua kena waktu wukuf. Disebabkan saya KT awal...saya ambil kesempatan berdoa sungguh2 semoga cycle pertama di sana lewat agar cycle kedua pun teranjak...

Alhamdulillah lewat 12 hari utk cycle pertama...cycle kedua pula dtg cukup2 28 hari...hari saya tiba di KLIA. Syukur sgt Allah permudahkan. Utk haji yg pakej panjang...saya rasa kita tak dpt nak elakkan cycle tu..berdoa sungguh2 supaya tidak terkena pada hari munasik haji...lain pula dgn umrah..jangka masa yg pendek lbh sesuai kalau nak dibantu dgn ubat.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
aily replied at 9-1-2018 11:41 AM
Lama tak masuk sini lepas balik Haji sbb pakai hp susah nak cari subboard ni.

Saya salah seoran ...

Alhamdulillah...saya pun baru survey2 pakej haji utk 2020... InshaAllah...ada kawan yg pergi thn 2018 rekemen csh ni...sejuk hati tahu ada lagi yg rekemen kan agen ni
Nak tanya kemusykilan...saya daftar haji thn 2015 dan plan nak tunai hj thn 2020.. InshaAllah dgn pakej csh...cuma nak tahu..boleh ke merayu since saya baru daftar haji tu
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 09:11 AM | Show all posts
tukul replied at 10-1-2019 11:45 PM
Alhamdulillah...saya pun baru survey2 pakej haji utk 2020... InshaAllah...ada kawan yg pergi thn 2 ...

rayu lah ....itu usaha kita.
rasanya tidak ada dinyatakan hanya daftar tahun sekian2 je yang boleh daftar.


Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
dee556 replied at 11-1-2019 09:11 AM
rayu lah ....itu usaha kita.
rasanya tidak ada dinyatakan hanya daftar tahun sekian2 je yang bole ...

Tq dee... insyaallah...nak rayu ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.041623s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list