JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
39869
View
480
Reply

UMRAH & HAJI VOL. 15, PENGALAMAN KE TANAH SUCI MADINAH DAN MAKKAH

[Copy link]

Author: koliba       Show all posts   Read mode

Post time 26-8-2016 11:34 AM | Show all posts
dee556 replied at 26-8-2016 11:17 AM
kami pun guna Andalusia nanti.
dari segi harga dan jumlah malam, jarak hotel memang berpatutan.
...

Ya sis, sy pikir mcmtu jugak...lain org, lain dugaannya...
moga Allah permudahkan urusan saya di sana...
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2016 05:30 PM | Show all posts
salam semua...

mohon siapa yg ada pengalaman buat umrah dgn Tiram Travel...  boleh share kat sini tak...

saya bercadang nak buat umrah bawa sekali keluarga dan anak2... yg paling kecil 7 tahun....  ada tips tak utk yg bawa anak ni... TQ
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 11:07 AM | Show all posts
saya bercadang , in shaa Allah, saya akan pergi menunaikan ibadah umrah pada bulan mac 2017
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 11:48 AM | Show all posts
insyaAllah sy akan menunaikan umrah bulan 12 ni... doakan sy..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2016 04:35 PM | Show all posts
Salam.. saya nak bertanya tentang suntikan meningitis utk umrah tu.. sekarang dah tak boleh pergi klinik kesihatan dah ke.. hanya klinik swasta sahaja ke??
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2016 10:39 AM | Show all posts
biasanya macam mana cuaca & suhu kat mekah & madinah masa bulan 12 ni?
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2016 11:50 AM | Show all posts
skystrike replied at 4-10-2016 10:39 AM
biasanya macam mana cuaca & suhu kat mekah & madinah masa bulan 12 ni?

bulan 12 musim sejuk di sana.
disember lepas, kawan husband pergi bagitau suhu di Madinah sekitar 16c.
kalau tak silap mereka pergi pertengahan bulan.
even saya pergi bulan Mac pun di Madinah masih terasa angin dingin.

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2016 01:51 PM | Show all posts
linuxer replied at 29-9-2016 04:35 PM
Salam.. saya nak bertanya tentang suntikan meningitis utk umrah tu.. sekarang dah tak boleh pergi kl ...

ha ah... since thn 2014 lg.. tp kdg2 ade yg dpt free kat klinik kesihatan, baki org pegi haji tu... kena rajin tanya kot...
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2016 01:53 PM | Show all posts
robocopot replied at 26-8-2016 05:30 PM
salam semua...

mohon siapa yg ada pengalaman buat umrah dgn Tiram Travel...  boleh share kat sini ...

min tkde pengalaman pegi dgn tiram, tp kwn min pegi thn 2014 dgn tiram.. byrn murah, tp service agak kureng... masa kat mekah, dua kali tukar hotel... hotel jauh skit dr masjid... mkn pun biasa2 je... skang tk sure mcm mana servicenya, maybe dh improve sikit kot...
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2016 04:12 PM | Show all posts
Edited by ruzanahmad at 4-10-2016 04:19 PM

Assalammualaikum,

Siapa tahu klinik swasta mana yang kos suntikan ACWY 135 (umrah/haji) murah  di sekitar Selangor.


Terima Kasih
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2016 04:28 PM | Show all posts
ruzanahmad replied at 4-10-2016 04:12 PM
Assalammualaikum,

Siapa tahu klinik swasta mana yang kos suntikan ACWY 135 (umrah/haji) murah  di ...

waalaikumsalam.

maaf.....saya bukan nak bagitahu klinik mana yang murah.
saya bukan orang Selangor.
tp yang saya tahu suntikan ni price dalam RM120.00

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2016 04:39 PM | Show all posts
dee556 replied at 4-10-2016 04:28 PM
waalaikumsalam.

maaf.....saya bukan nak bagitahu klinik mana yang murah.

Harga x sama..dr RM135 - RM 186 untuk 5 tahun..harga tu kira ok la..bkn apa nak g ramai..kalau dpt jimat sikit pun alhamdulillah. Klinik mana tu..
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2016 09:40 AM | Show all posts
ruzanahmad replied at 4-10-2016 04:39 PM
Harga x sama..dr RM135 - RM 186 untuk 5 tahun..harga tu kira ok la..bkn apa nak g ramai..kalau dpt ...

sy aritu suntikan kena charge RM150...memula ingatkan RM130...bila dtg klinik lain lak rega...
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2016 09:54 AM | Show all posts
aryn_mz replied at 5-10-2016 09:40 AM
sy aritu suntikan kena charge RM150...memula ingatkan RM130...bila dtg klinik lain lak rega...

Tu la kan...mahal sgt skrg ni..harap adalah info dr kwn2 lain


Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2016 10:18 AM | Show all posts
dee556 replied at 4-10-2016 11:50 AM
bulan 12 musim sejuk di sana.
disember lepas, kawan husband pergi bagitau suhu di Madinah sekitar ...

kat mekah pon sama sejuk ke?



Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2016 10:36 AM | Show all posts
skystrike replied at 5-10-2016 10:18 AM
kat mekah pon sama sejuk ke?

rasa2nya lebih kurang sebab Madinah dan Mekah bukanlah jauh sangat.
ramai orang beranggapan Arab Saudi ni panas sepanjang masa sebab padang pasir.
suhu sebnar bulan Disember di Mekah kurang pasti tapi kawan kata kurang sikit dari Madinah.

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2016 10:54 AM | Show all posts
skystrike replied at 5-10-2016 10:18 AM
kat mekah pon sama sejuk ke?

http://www.accuweather.com/ms/sa ... 27?monyr=12/01/2016

saya cuba google tadi....dapat link diatas utk tahu lebih kurang suhu pada masa bulan tertentu.
boleh click pada tarikh tertentu utk tahu takrifan nombor-nombor disitu.
harap dapat membantu.

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2016 11:05 AM | Show all posts
Thank you for the good info
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2016 02:22 PM | Show all posts
ok thanks for info...insyaallah kalau jadi saya akan gi umrah bulan 12 ni....kali  ke-2....visa lak mahal sr2000.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2016 02:35 PM | Show all posts
skystrike replied at 5-10-2016 02:22 PM
ok thanks for info...insyaallah kalau jadi saya akan gi umrah bulan 12 ni....kali  ke-2....visa lak  ...

tentang bayaran visa SR2,000 tu kita mungkin tersilap tafsir.
apa yang saya faham dari fb Andalusia Travel walaupun saya belum jumpa sebarang kenyataan rasmi dari agensi2 berkaitan, bayaran SR2,000 merupakan bayaran jika yang kita perlu bayar jika menunaikan umrah buat kali kedua dalam tahun hijrah yang sama.
maksudnya......kali pertama bulan Rabiulawal 1438H.....visa ni percuma.
kemudian kali kedua dalam bulan Ramadhan 1438H --> yang ini yang akan dikenakan caj visa SR2,000.
wallahualam..

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2016 03:35 PM | Show all posts
saya akan menunaikan umrah pada 26/1/2017.. bersama Andalusia.. dan membawa anak kecil berumur 2 tahun 3 bulan.. ada apa2 tips? sy risau anak sy tidak betah menunggu lama dia airport dan sebagai nya..
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2016 03:45 PM | Show all posts
shasya866 replied at 5-10-2016 03:35 PM
saya akan menunaikan umrah pada 26/1/2017.. bersama Andalusia.. dan membawa anak kecil berumur 2 tah ...

alhamdulillah dan tahniah.
akak ni tak ada pengalaman bawak anak kecil umrah....setakat jalan dekat2 tu adalah tapi itu pun dah lebih 10tahun lepas.
apa yang boleh akak suggest adalah....kenalpasti kesukaan dia....sediakan bahan2 yang dia suka dan boleh dia gunakan untuk tempoh menunggu.
selebihnya berdoalah agar urusan dipermudahkan kerana kita datang dengan jemputan dari Allah swt.
menunaikan umrah bukan seperti kita pergi melancung yang datang dengan kehendak sendiri.
be positive dan jangan terlalu memikirkan tempoh menunggu nanti lama.
bila kita terlalu memikirkan kemungkinan akan datang bersifat negatif.....secara tidak langsung kita semacam meminta yang tidak baik.
fikirkan yang baik2 dan insyaallah semuanya akan baik2.
setakat menangis sekejap2 itu lumrah budak2.

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2016 04:00 PM | Show all posts
dee556 replied at 5-10-2016 03:45 PM
alhamdulillah dan tahniah.
akak ni tak ada pengalaman bawak anak kecil umrah....setakat jalan dek ...

terima kasih kak..
sy baca kat sini kena tggu 4 5 jam di airport sy dh mula gelisah fikirkan anak sy nanti..
inshaaAllah semoga semuanya dipermudahkan..
waktu saya pergi 26/1 itu cuaca dia sana musim sejuk ke kak?
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2016 04:10 PM | Show all posts
shasya866 replied at 5-10-2016 04:00 PM
terima kasih kak..
sy baca kat sini kena tggu 4 5 jam di airport sy dh mula gelisah fikirkan anak ...

pengujung Januari masih jugak terasa sejuk tu.
awal tahun ni tadi akak pergi bulan penghujung Mac.....di Madinah terasa angin tu dingin.
berbeza sangat semasa musim haji kami ogos - okt, 2015 yang mana angin tu memang terasa bahang panas.
masa menunggu tu jangan kita khuatir..............rezeki tiap orang tidak sama.
masa kumpulan kami hari tu tak ada pulak menunggu lama di imigresen.
landing je kami terus dibawa beratur di kaunter imigresen.
tunggu bag je yang lambat sikit.....sempat solat dulu.
tapia memang alhamdulillah tak ada menunggu berjam2 seperti pengalaman jemaah lain.

Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2016 01:45 PM | Show all posts
dee556 replied at 5-10-2016 02:35 PM
tentang bayaran visa SR2,000 tu kita mungkin tersilap tafsir.
apa yang saya faham dari fb Andalus ...

ha ah sama jugak dgn apa yg saya paham psl visa tu....tp yg terbaru psl insurance pula saudi ckp kena amek dgn drg je..bab ni saya xpaham


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050871s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list