JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
39945
View
480
Reply

UMRAH & HAJI VOL. 15, PENGALAMAN KE TANAH SUCI MADINAH DAN MAKKAH

[Copy link]

Author: koliba       Show all posts   Read mode

Post time 19-10-2016 02:25 PM | Show all posts
ruzanahmad replied at 4-10-2016 04:12 PM
Assalammualaikum,

Siapa tahu klinik swasta mana yang kos suntikan ACWY 135 (umrah/haji) murah  di ...

Waalaikumussalam..

sbnr nya setiap klinik berbeza harga, saya sblm ambil suntikan nih , saya telefon dulu bbrp klinik di sekitar rumah, range dari RM150 to RM180...ada klinik yg dah abis stok, kena tunggu bbrp hari lagi sblm stok sampai..so dari situ saya decide nak pegi klinik mana dan buat appointment dgn diaorang..sbb kami satu family besar gi buat suntikan..lbh kurang 7 orang mcm tu.. bgmnana saya dpt nom telefon klinik2 tu? google jer..hahahha
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2016 02:29 PM | Show all posts
oh yerr ..klinik yg saya pegi tu (Selangor), mmg takde diskaun..walaupun datang ramai2 utk buat suntikan..rega di caj RM160 sekepala dan terima cash sahaja...so masa call tu sila tanya klinik dulu, bgmana bayaran boleh dibuat ya...  pihak Andalusia (agen yg saya pegi daftar utk umrah) menawarkan RM150 sekepala, tapiiiiii stok yg dibawa masa utk  kursus umrah tu cuma lbh kurang utk 20 orang saja..so mmg tak cukup ler..sbb ramaiiii beratur menunggu nak ambil suntikan serentak...jadi kitaorg pilih ke klinik lain
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2016 03:49 PM | Show all posts
sy pun nak pegi feb 2017.tgh survey agent.kalau ade info pengalaman agent best,mohon share ye.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-10-2016 12:32 PM | Show all posts


perbanyakkan doa di tanah suci
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2016 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
surat tawaran haji bln brp ye
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2016 08:25 AM | Show all posts
ladyxez replied at 20-10-2016 11:30 PM
surat tawaran haji bln brp ye

rasa-rasanya untuk tahun hijrah 1439.....kemungkinan besar surat tawaran akan mula diedarkan awal bulan depan.
sementara tunggu surat, ladyxez boleh buat semakan di portal TH.
saya buat macam tu semasa dapat tahu senarai tawaran akan diedarkan.

Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2016 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
dee556 replied at 21-10-2016 08:25 AM
rasa-rasanya untuk tahun hijrah 1439.....kemungkinan besar surat tawaran akan mula diedarkan awal  ...

klu dpt dia tulis apa
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2016 03:54 PM | Show all posts

seingat akaklah, selepas kita masukkan no KP..............akan keluar pemberitahuan lebih kurang

"tahniah, tuan/puan telah terpilih untuk menunaikan haji pada tahun 1439H.  surat tawaran akan....................

itu yang dapat ingat.

masa check nama dan bila dekat skrin terpapar 'Tahniah".....rasa nak menangis.
nak nangis terus tak nak kawan sepejabat tahu.
akak ni punyalah perahsia.............kawan yg juga saudara duduk sebelah di pejabat cuma tahu kurang dari sebulan lagi nak berangkat ke Tanah Suci.
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2016 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
dee556 replied at 21-10-2016 03:54 PM
seingat akaklah, selepas kita masukkan no KP..............akan keluar pemberitahuan lebih kurang
...

terharu nye dengar

.....  
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2016 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
biasa kursus haji mula bila
last year bln brp
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2016 10:32 AM | Show all posts
ladyxez replied at 21-10-2016 04:36 PM
biasa kursus haji mula bila
last year bln brp

untuk jemaah tahun ini tadi kursus Asas Haji bermula seawal pertengahan bulan Disember di Wilayah.
semua maklumat ini boleh di akses di portal http://www.tabunghaji.gov.my/kursus-asas-haji

Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2016 04:13 PM | Show all posts
InsyaAllah akan jejak ke bumi Makkah dan Madinah bulan disember ini..buat kali pertama..

hati ini rasa takut yang amat memikirkan dosa-dosa yg telah lakukan..harap tabahkan hati ini..

Akan habiskan beberapa thread sbelum ni sbelum berangkat..

harap2 forumer kat sini keep bagi info yang berguna..terima kasih diucapkan..
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2016 09:52 PM | Show all posts

mcm sy..dapat surat tawaran pergi kursus haji pun dah menangis..dapat surat tawaran pergi haji..lagi la..tak boleh cakap apa2 dah..rasanya semua orang pun sama mcm sy.

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2016 07:10 AM From the mobile phone | Show all posts
syasya99 replied at 25-10-2016 09:52 PM
mcm sy..dapat surat tawaran pergi kursus haji pun dah menangis..dapat surat tawaran pergi haji..la ...

surat tawaran kursus haji dpt dulu baru tawaran haji ke
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2016 07:55 AM | Show all posts
ladyxez replied at 26-10-2016 07:10 AM
surat tawaran kursus haji dpt dulu baru tawaran haji ke

sy dapat surat tawaran kursus setahun seblm dpt pergi haji. pada tahun tu sy buat rayuan tapi tak berjaya..tahun berikutnya (2016) alhamdulilah dpt menunaikan haji. ada juga saya tanya2 jemaah, ada yg thn giliran pergi haji 2023 tapi dpt pergi tahun ni..ini semua rezeki..

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2016 08:37 AM | Show all posts
ladyxez replied at 26-10-2016 07:10 AM
surat tawaran kursus haji dpt dulu baru tawaran haji ke

mungkin ada yang dapat surat tawaran kursus dulu.
our case, kami dah dapat tahu tahun 2014 lagi sebab husband ubah pendaftaran dia guna kwsp.
masa buka akaun untuk anak2  pun pegawai tu semak nama akak, dia kata kalau ikut sistem giliran tahun 2015.
tapi masa tu tak nak percaya 100% lagi sebab masa daftar tahun 2007 giliran kami dianggarkan tahun 2016.
tapi yakinlah bahawa giliran kita sebenarnya ditentukan Allah swt.
bukan TH sebab yang bekerja semua manusia sama seperti kita, kekuasaan sebenar dan hakiki adalah Allah swt.

kalau pejabat dekat dengan mana2 pejabat TH, boleh semak di sana.

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2016 08:43 AM | Show all posts
miyoma replied at 25-10-2016 04:13 PM
InsyaAllah akan jejak ke bumi Makkah dan Madinah bulan disember ini..buat kali pertama..

hati ini ...

semoga urusan dipermudahkan.
perbanyakkan solat dhuha dan solat taubat.
berlapang dada jika diuji dengan sekecil2 perkara samada sebelum dan semasa disana.
insyaallah kita akan menikmati manisnya ibadah.


Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2016 12:37 PM | Show all posts
dee556 replied at 26-10-2016 08:43 AM
semoga urusan dipermudahkan.
perbanyakkan solat dhuha dan solat taubat.
berlapang dada jika diuj ...

InsyaAllah kak..
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2016 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by aily at 27-10-2016 12:47 PM
dee556 replied at 5-10-2016 02:35 PM
tentang bayaran visa SR2,000 tu kita mungkin tersilap tafsir.
apa yang saya faham dari fb Andalus ...


Dee, Arab Saudi dah start kenakan visa umrah untuk yg kedua kali untuk sesiapa yg pernah pergi tiga tahun kebelakang iaitu 2014-2016. Mula mula ada pekeliling untuk tahun semasa hijrah saja (seperti yg Dee sebut) tetapi baru2 ni tukar pulak. Akak plan nak gi Nov ni, tadi baru Travel Agent bagi tau pasal bayaran Visa. TA tanya samada nak proceed atau cancel. TA bagi tau ramai jugak yg cancel sbb skg package umrah sahaja dlm 7k now termasuk visa dah dekat 9k+. Sesiapa yg pernah pergi dlm 3 tahun yg disebut tu planning nak gi umrah mendatang baik call TA memasing untuk confirmation
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2016 02:54 PM | Show all posts
aily replied at 27-10-2016 12:44 PM
Dee, Arab Saudi dah start kenakan visa umrah untuk yg kedua kali untuk sesiapa yg pernah pergi t ...

kak..........serba salah dibuatnya kan?
saya google mengenai berita ini, di Indonesia melalui lamannya kabarumrah...(search boleh tak jumpa pulak) mengatakan melalui taklimat konsul mereka, bahawa tahun ni jemaah dikira zerorised (0) iaitu tak pernah mengerjakan umrah dan bukan mengikut kiraan 3 tahun terbelakang.
pening jugak dibuatnya.

saya dah call Andalusia dan staff disitu berjanji akan semak nama saya dan suami.
setakat ni belum dapat maklumbalas lagi.
kena bayar pun kami teruskan jugak sebab anak perempuan saya akan pergi dan tambahan pulak emak kepada makcik saya berharap kepada saya.
semoga ada penyelesaian kepada permasalahan ini.

btw....kalau akak ada fb sila add page Haramain ....disitu ada dibuat undian untuk tinjauan mengenai caj visa.
sama-sama kita buat undian semoga dari undian itu nanti memberi harapan kepada kita yang ke sana untuk beribadat.
kita ke sana bukan untuk bermegah dan bukan dengan saja2 hendak pergi seperti kita bercuti ke tempat lain.
tanpa jemputan Allah swt, segunung emas yang kita ada pun belum mampu untuk kita menghadirkan diri ke sana.

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2016 03:02 PM | Show all posts
aily replied at 27-10-2016 12:44 PM
Dee, Arab Saudi dah start kenakan visa umrah untuk yg kedua kali untuk sesiapa yg pernah pergi t ...

http://www.kabarumrahhaji.com/vi ... maah-dihitung-zero/

kak...........itu link beritanya yang diterbitkan 24 oktober, 2016.
saya search balik melalui fb Daurah Haramain.

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2016 10:44 PM | Show all posts
dee556 replied at 27-10-2016 02:54 PM
kak..........serba salah dibuatnya kan?
saya google mengenai berita ini, di Indonesia melalui lam ...

Itu lah. TA tanya nak teruskan ke atau nak cancel, akak cakap sbb niat nak pergi jugak sbb bawak adik yg first time pergi jadi akak kata teruskan jelah walau kena bayar mahal. Sepatutnya kerajaan Arab Saudi ni jangan lah berkira sangat sebab orang nak pergi buat ibadah bukan nak jalan2 sopping bagai, beri kelonggaran & permudahkan bukan menyusahkan. Dee nak pergi bila? Last pergi tahun bila?
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2016 10:50 PM | Show all posts
dee556 replied at 27-10-2016 03:02 PM
http://www.kabarumrahhaji.com/visa-berbayar-berlaku-semua-jamaah-dihitung-zero/

kak...........i ...


Ini dari Berita Harian jumaat lepas

BANGI, 20 Muharram 1438H, Jumaat C Jemaah Malaysia yang mahu menunaikan umrah kali kedua dalam tempoh tiga tahun Hijrah akan dikenakan kadar baharu visa iaitu RM2,250, mulai November ini.
Memetik laporan Berita Harian berkata, beberapa agensi pelancongan yang menawarkan pakej umrah telah mengesahkan menerima surat pemberitahuan daripada kerajaan Arab Saudi menerusi Kementerian Haji Arab Saudi berhubung dasar baharu itu.
Menurut notis tersebut, jemaah yang pernah menunaikan umrah pada tahun Hijrah iaitu 1435H, 1436H dan 1437H dan mahu menunaikan buat kali kedua mulai bulan depan, akan dikenakan bayaran Visa Umrah sebanyak RM2,250.
Bagaimanapun, pengunjung yang kali pertama memasuki Arab Saudi untuk menunaikan haji atau umrah dikecualikan daripada caj berkenaan.
Jurucakap Tabung Haji Travel berkata, menerusi notis berkenaan, pihaknya diminta untuk memaklumkan kepada jemaah umrah berhubung kadar visa tersebut.
Turut disertakan prosedur semakan jemaah yang ada kekerapan menunaikan umrah dalam sistem Bab Al Umrah, katanya.
Sebelum ini, dilaporkan bahawa kerajaan Arab Saudi mula melaksanakan caj baharu visa yang diputuskan bulan lalu oleh Kabinet bertujuan meningkatkan pendapatan bukan berasas minyak.

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 08:25 AM | Show all posts
aily replied at 27-10-2016 10:44 PM
Itu lah. TA tanya nak teruskan ke atau nak cancel, akak cakap sbb niat nak pergi jugak sbb bawak a ...

saya 1st pergi bulan Mac tahun ni tadi kak.
bawak anak lelaki 2orang....no 4 dan si bongsu.
tahun depan pulak nak bawa anak no 2 (P) dan no 3(L)......dia orang ni siap menyanyi2 dah bila lah kita ni nak pergi umrah???
semalam dekat FB Haramain ada poll utk caj visa ni.
pagi ni saya tengok ramai jemaah dari seluruh dunia komen.
rata2 mereka tak bersetuju sebagai 'keeper' the Holy Land mereka patut permudahkan untuk kita orang islam.
tak kurang jugak sorang dua yang kata kalau mampu pergi berulang tentu mampu bayar caj visa.
soalnya bukan semua orang mampu dan jemputan untuk umrah ni terlalu mahal.....mahal bukan sebab harga pakej tapi jemputan datang dari sang Pencipta bukan dari manusia.

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 08:58 AM | Show all posts
Assalamualaikum, pada saya pasal visa nih - sekiranya dilaksanakan untuk mengerjakan haji ok la kot sebab yg belum pergi  ada peluang lebih besar untuk pergi dari sekarang nih.  sebab nak dapat peluang mengerjakan haji terlalu sukar - dengan giliran yg terlalu lama dan tup tup dpt tau org yg dah pegi 2/3 tahun lalu dpt lagi pergi (saya memang paham psl rezeki jemputan Allah tu tapi saya xboleh tolak tepi tatacara untuk mendapatkan giliran sekali lagi tu).  oleh kerana nak pegi mengerjakan haji susah amat, apa salahnyer kita dapat mengerjakan umrah sementara belum tiba giliran haji tu - terubat juga rindu nak ke sana..jadi pada saya kalau untuk umrah xberapa perlu rasanya wallahualam - ni cuma pendapat peribadi saya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044717s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list