JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
39867
View
480
Reply

UMRAH & HAJI VOL. 15, PENGALAMAN KE TANAH SUCI MADINAH DAN MAKKAH

[Copy link]

Author: koliba       Show all posts   Read mode

Post time 28-10-2016 09:47 AM | Show all posts
adnil replied at 28-10-2016 08:58 AM
Assalamualaikum, pada saya pasal visa nih - sekiranya dilaksanakan untuk mengerjakan haji ok la kot  ...

waalaikumsalam. saya pun bersetuju jika untuk Haj sebab kita di Malaysia untuk haji kali kedua kena tunggu 5 tahun baru boleh daftar semula.
di Indonesia pun tempoh menunggu untuk haji kali pertama pun dah jadi lama.
umrah saja yang dapat mengubat kerinduan ke tanah Haram.
orang yang dah pergi haji pun sentiasa merindui tanah Haram sebab bila dah berada di sana untuk tempoh lebih sebulan, kerinduan itu lebih tebal.
bagi umrah kalau pun nak caj visa janganlah terlalu mahal.
dari caj SR2000....mungkin boleh caj SR200 untuk kali kedua....taklah membebankan.
ramai yang berpendapat begitu di fb Haramain.
dan salah seorang hamba Allah menyarankan kita bersedekah dengan berniat agar caj visa ini ditiadakan atau dikurangkan.


Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
dee556 replied at 28-10-2016 09:47 AM
waalaikumsalam. saya pun bersetuju jika untuk Haj sebab kita di Malaysia untuk haji kali kedua ken ...

Akak pun setuju untuk Haji kali kedua boleh dikenakan bayaran visa tapi untuk umrah ada pelepasan atau kenakan bayaran minimal. Yg terkesan nanti yg tiap tahun pergi umrah ramadan. Dah lah pakej mahal dlm bulan tu di tambah bayaran visa lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 02:29 PM | Show all posts
aily replied at 28-10-2016 11:57 AM
Akak pun setuju untuk Haji kali kedua boleh dikenakan bayaran visa tapi untuk umrah ada pelepasan  ...

kita teruskan berdoa mohon dipermudahkan kak.
lagipun kalau ikut berita sebelah Indonesia, sistem visa tu masih offline dan hanya akan dibuka pada 1 safar...
semoga kita umat islam bebas beribadat di Tanah Haram tanpa dibebankan dengan caj visa yang terlalu tinggi.

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 08:10 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 10:35 AM | Show all posts
Risau pulak ler nie puak Syiah nie ada2 jer nk bom2 pulak nie...mintak2 ler dijauhkan...
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
ada kah sesiapa yg dah terima surat tawaran pi haji
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 02:09 PM | Show all posts
syasya99 replied at 26-10-2016 07:55 AM
sy dapat surat tawaran kursus setahun seblm dpt pergi haji. pada tahun tu sy buat rayuan tapi tak  ...

Utk buat rayuan biasanya dibuka bulan berapa ye?

Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 09:27 PM | Show all posts
pzi replied at 31-10-2016 02:09 PM
Utk buat rayuan biasanya dibuka bulan berapa ye?

once sy dah dpt surat tawaran untuk pergi kursus haji, terus sy buat rayuan. sy buat rayuan bulan dec.
rasanya tahun ni lagi cepat kot sbb tahun hijrah kita kan beranjak..cuba call TH call centre.

Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2016 01:48 PM | Show all posts
Edited by ainunaina at 2-11-2016 01:50 PM
adnil replied at 28-10-2016 08:58 AM
Assalamualaikum, pada saya pasal visa nih - sekiranya dilaksanakan untuk mengerjakan haji ok la kot  ...

Assalamualaikum....saya pun paham dengan jemputan Allah tu...siang malam berdoa dapat mengerjakan haji secepat mungkin, kita buat rayuan setiap tahun, tak gak dapat2 pegi,,,bila dengar orang 2/3 tahun lepas dan pergi dapat pergi lagi mula timbul perasaan agak terkilan. Kenapa tak didahulukan orang yang belum pernah mengerjakan haji. Bila kita bercakap orang kata ini jemputan Allah, kalau lom dapat sabar je la...tapi kita ni manusia, terpikir gak kenapa orang tu yang baru dapat pegi dah dapat pegi lagi....

agak2nya orang lain ada tak perasaan semacam apa yang saya rasa ni....
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2016 10:45 AM | Show all posts
Berdebar2 menunggu utk berangkat ke sana... Mintak2 dipermudahkan ibadah semasa di sana...
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2016 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ladyxez at 8-11-2016 01:29 PM

Alhamdulillah sudah dpt terpilih haji tadi
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2016 02:58 PM | Show all posts
ladyxez replied at 8-11-2016 12:41 PM
Alhamdulillah sudah dpt terpilih haji tadi

tahniah sis...
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2016 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
aryn_mz replied at 8-11-2016 02:58 PM
tahniah sis...

tq aryn
menggigil tadi  
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2016 03:43 PM | Show all posts
ladyxez replied at 8-11-2016 12:41 PM
Alhamdulillah sudah dpt terpilih haji tadi

Tahniah....
alhamdulillah...........pergi bersama siapa sis?
tahun depan masih musim panas............jadi pakaian tu bawak yang bersesuaian.
kawan yang pergi tahun ni tadi kata suhu paling tinggi 44c................itupun bagi dia dah tak tahan.
tahun lepas kami di Arafah 50c...............ramai jemaah pengsan semasa di Mina sebab cuaca.

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 10:51 AM | Show all posts
ladyxez replied at 8-11-2016 12:41 PM
Alhamdulillah sudah dpt terpilih haji tadi

Tahniah...   memang tahun giliran ke sis?
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 12:13 PM | Show all posts
intansakura replied at 9-11-2016 10:51 AM
Tahniah...   memang tahun giliran ke sis?

kadang-kadang kita dapat rezeki untuk pergi awal dari tahun peruntukan semasa kita daftar.
semuanya dari Allah.
kita merancang, Allah merancang......akhirnya perancangan Allah yang terbaik untuk kita.

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
intansakura replied at 9-11-2016 10:51 AM
Tahniah...   memang tahun giliran ke sis?

tahun giliran 2018
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
dee556 replied at 8-11-2016 03:43 PM
Tahniah....
alhamdulillah...........pergi bersama siapa sis?
tahun depan masih musim panas...... ...

pegi dgn hb dan adik lelaki

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 02:50 PM | Show all posts
alhamdulillah... saya dulu pun berdebar2 dari hari dapat surat tawaran sehinggalah hari nak berlepas.  Setiap hari doa untuk dpat menjejakkan kaki, dan beribadat sepanjgn berada di sana.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 04:26 PM | Show all posts
dee556 replied at 8-11-2016 03:43 PM
Tahniah....
alhamdulillah...........pergi bersama siapa sis?
tahun depan masih musim panas...... ...

betul .. tahun ni di mekah 44C tapi rasanya di mina lebih lagi ..aircond tak terasa langsung masa tengahhari .. apa pun .. alhamdulilla Allah permudahkan semua urusan di sana
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 04:29 PM | Show all posts
pzi replied at 31-10-2016 02:09 PM
Utk buat rayuan biasanya dibuka bulan berapa ye?

habis je musim haji dah boleh mula hantar surat rayuan.

so, boleh la hantar sekarang, selepas hantar pastikan diorg masuk dlm sistem.. selepas seminggu call balik call centre dan check status.

saya hari tu, boleh pula saya yang menulis surat rayuan masukkan sekali nama mak & kakak sebagai pengiring tetapi, nama saya takde dlm sistem utk rayuan tapi nama kakak & mak ada ...
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2016 08:32 AM | Show all posts
airisa replied at 9-11-2016 04:26 PM
betul .. tahun ni di mekah 44C tapi rasanya di mina lebih lagi ..aircond tak terasa langsung masa  ...

di Mina memang aircond tak terasa sebab khemah tertutup.
di Arafah walau tiada aircond khemah open jadi tak terasa sangat tapi itupun terpaksa basahkan tuala kecil dan sentiasa lap muka dan leher sebab cuaca memang panas pada hari wukuf tahun lepas.
ingat lagi masa di Mina, rakan sebelah yang juga rakan sebilik sebab bunyi aircond kuat sangat dia ingatkan hujan.


Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2016 11:45 AM | Show all posts
dee556 replied at 10-11-2016 08:32 AM
di Mina memang aircond tak terasa sebab khemah tertutup.
di Arafah walau tiada aircond khemah ope ...
waktu malam di Mina .. sampai hampir menggigil sebab aircond kuat sgt .. hihihi
Khemah di Arafah walaupun ada aircond tapi most of the time duduk di khemah surau ... jadinya, jarang sgt duduk di tempat sendiri kecuali masa makan..
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2016 10:21 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2016 10:20 AM | Show all posts
airisa replied at 9-11-2016 04:29 PM
habis je musim haji dah boleh mula hantar surat rayuan.

so, boleh la hantar sekarang, selepas h ...

Ooo dah boleh buat ye? kena buat skrg ni.. Buat surat rasmi mcm biasa la kan. boleh emailkan atau kena post or by hand ke?

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045872s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list