Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
4193
View
45
Reply

Induction cooker

[Copy link]

Author: krustykrab    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-5-2016 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Iolls nak tanya la pendapat2 uolls tgt induction cooker ni...
Sapa2 yg tgh guna atau prnh guna blh share tal pro n con ...

Ingat nk beli tp takut limited je pengunaannya
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2016 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Elektrik je lah banyak guna. lepas tu kene guna periuk sesuai.
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2016 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by batu_bergolek at 8-5-2016 05:32 PM
krustykrab replied at 8-5-2016 01:37 PM
Iolls nak tanya la pendapat2 uolls tgt induction cooker ni...
Sapa2 yg tgh guna atau prnh guna blh  ...


Saya sbg lelaki lonewolf (bujang hehehe) mmg pakai induction cooker je kat rumah. Beli jenama phillips kat harvey norman.

Kelebihan

-takyah ada gas.

- cepat (first time pakai hangus telur scramble saya hehehe)  Kalau nak masak meggi atau benda bersup mmg cepat gila.

-portable, janji ada power plug point. Kalo yg single cooker lah.

-pakai elektrik pun sikit jer, sbb power dia regulated bukannya sentiasa max, unless kalo awak masak skala kenduri kahwin hari2.(baik pakai gas le)

kekurangan

-bukan semua kuali boleh pakai, dia nak yg ada besi ferus baru boleh pakai (ringkasnya kalo kuali, pot tu melekat dgn magnet, baru boleh pakai)

- takda letrik takleh pakai hehehe. Sbg backup, saya ada beli portable propane stove beli kat tesco, sbb incase takda elektrik boleh la masak

Rasanya itu jelah kot.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2016 06:26 PM From the mobile phone | Show all posts
batu_bergolek replied at 8-5-2016 05:26 PM
Saya sbg lelaki lonewolf (bujang hehehe) mmg pakai induction cooker je kat rumah. Beli jenama ph ...

Kalau nk deep fry boleh ke?
Iolls ada baca review yg brand philips ni byk prob...dh brp lama uolls guna?
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2016 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 8-5-2016 06:26 PM
Kalau nk deep fry boleh ke?
Iolls ada baca review yg brand philips ni byk prob...dh brp lama uoll ...

-Haha, saya pun dengar jenama phillips ada problem. Tapi saya dah pakai 2 thn, so far ok. Masa saya beli, saya siap amik xtra warranty dari harvey norman. Kalo apa2 saya hantar kat diorang balik.


-Saya tak pernah deepfry, sbb saya ada airfryer ( kebetulan brand phillips gak hehehe) . tapi kalo kat console butang dia ada butang fry. Rasanya boleh kot.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2016 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
batu_bergolek replied at 8-5-2016 07:05 PM
-Haha, saya pun dengar jenama phillips ada problem. Tapi saya dah pakai 2 thn, so far ok. Masa say ...

Wah first time iolls dgr orgvlaki bujang ada kelengkapan dapur yg moden ...kipidap
Mana2 girls yg bujang blh la ctc ye hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2016 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 8-5-2016 08:21 PM
Wah first time iolls dgr orgvlaki bujang ada kelengkapan dapur yg moden ...kipidap
Mana2 girls yg ...

-haha, saya pakai equipment modern ni sbb saya ni pemalas. Mcm airfryer ni senang dan sihat la sikit (konon hehehe) . Campak2 jer ayam, sayur n etc dlm airfryer, set timer. Pastu pergilah main game ker aper. Bila perut lapar, amik jer dalam airfryer.

-satu lagi lupa nak pesan pasal induction cooker ni. Periuk, kuali kene bontot rata tau. Takleh lengkung, mcm kuali old school dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2016 11:31 PM | Show all posts
ok je pakai induction cooker ni..setakat masak2 lite yg x perlukan charring (rasa ala2terbakar) tu ok jer..

nak kata makan byk karan pun x jugak..cam x de beza je aku rasa..lg satu nak bersihkan pun senang..buntut kuali ke pot ke x la senang berkerak itam macam guna api
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-5-2016 08:25 AM | Show all posts
saladin780 replied at 8-5-2016 11:31 PM
ok je pakai induction cooker ni..setakat masak2 lite yg x perlukan charring (rasa ala2terbakar) tu o ...

sebenornya aku ni plan nak hadiahkan induction cooker kat laki aku sempena birthday beliau yg baru 2-3 hari lepas...sbb beliau suka goreng cendawan pagi2 bawak gi opis...
bila duk kat dapur pagi berpeluh2, pastu tak best la nak gi opis rasa melekit je badan, even mandi lagi sekali pun panas tu x hilang...jadi iolls ingat nak belikan kat dia...tu yg nak tau if boleh buat deep fry....
dapur tu leh je letak kat ruang tamu kan
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2016 08:45 AM | Show all posts
krustykrab replied at 9-5-2016 08:25 AM
sebenornya aku ni plan nak hadiahkan induction cooker kat laki aku sempena birthday beliau yg baru ...

ok sgt kalu nk buat deep fry..btw setakat nak goreng cendawan pepagi..air fryer pun ok kot..minyak pun x payah pakai
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-5-2016 08:58 AM | Show all posts
saladin780 replied at 9-5-2016 08:45 AM
ok sgt kalu nk buat deep fry..btw setakat nak goreng cendawan pepagi..air fryer pun ok kot..minyak ...

ooo..ye ke...
iolls bekenan yg nih....review cam bagus...nt nak i survey rege lah



airfryer tu x brp nak minat sbb gemuk sgt....lgpun review kata makanan goreng x brp sedap

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 06:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Motip kau tak gorengkan cendawan kat laki kau...

Ok je induction cooker...dapur tak panas...aku masak rendang ke...goreng ikan ke ayam ke semua guna induction cooker...klu guna dapur gas biasa tu panas...aku taj suka...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2016 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 16-7-2016 06:50 PM
Motip kau tak gorengkan cendawan kat laki kau...

Ok je induction cooker...dapur tak panas...aku ...

Kekekeke.....panai oittt pagi2 nk duk kt dapiq nu....kalau x koje x pe la...ni satgi otw gi opis mau berpeluh2 satu badan...
Lg pun dia rajin masak...anyway aku dh hadiahkn dia deepfryer....lg sonang beb....

Yg induction cooker chuolls guna masak rendang semua tu yg portable ke?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 16-7-2016 08:27 PM
Kekekeke.....panai oittt pagi2 nk duk kt dapiq nu....kalau x koje x pe la...ni satgi otw gi opis m ...

Induction cooker memang portable..
Aku beli yg satu tungku je sbb nk try kan....memang bagus sbb tak panas....nk bersihkn pun senang....

Huntung lah dpt laki rajin masak....mesti asyik kena dera dgn kau je kann.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2016 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 16-7-2016 08:34 PM
Induction cooker memang portable..
Aku beli yg satu tungku je sbb nk try kan....memang bagus sbb  ...

Brand apa chuolls guna? Periuk kuali kna cari yg boleh lekat magnet kan?
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2016 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 16-7-2016 10:01 PM
Brand apa chuolls guna? Periuk kuali kna cari yg boleh lekat magnet kan?

lol tak beli2 lagi ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-7-2016 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
batu_bergolek replied at 18-7-2016 06:15 PM
lol tak beli2 lagi ke?

Tukar ke deep fryer..
Next target induction cooker utk anak pulak
Kasi dia training masak
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2016 01:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Baru angkat induction. Reason being cepat masak. Maaka air laju. Buat mee laju. Lagipun i ada cast iron pan. Bawah dia bersalut. Kalau kena direct api takut rosak. So belilah hari tu. Elokkkk sangat. Masak steak guna cast iron
Serupa rasa steak kat resto tu. Im impressed. Selalu kat dapur tak leh berkipas, api dapur kacau. Ni ngan induction relaks berkipas. Lepas masak lap je.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-7-2016 08:48 AM | Show all posts
munchkin replied at 20-7-2016 01:44 AM
Baru angkat induction. Reason being cepat masak. Maaka air laju. Buat mee laju. Lagipun i ada cast i ...

ooo...ye ke? thanks for sharing...chuolls beli brand apa?

Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2016 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 20-7-2016 08:48 AM
ooo...ye ke? thanks for sharing...chuolls beli brand apa?

Saya beli philips. Itu hari ada promo kat publika. Rm299 ke cam mana ntah yang flat all glass. Dia bagi 2 steamboat pot. Kat sana kan philips showroom. Kalau tak harga rm300++
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090679s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list