Oleh Adib Za
Bila ke bazar Ramadan, antara pencuci mulut yang sukar dilepaskan pastinya taufu fa. Rasanya yang manis, lemak dan sejuk pastinya membuatkan tekak yang kering terus rasa hilang dahaga!
(Sumber foto: Sethlui) Lazimnya taufu fa dijual bersekali dengan air soya yang panas mahupun sejuk. Kini, ia didatangkan dengan pelbagai warna dan perisa yang pasti menambat selera anda. Ingin mencuba sendiri resipi taufa fa? Lihat senarai ini..
Bahan-bahan taufu fa 150 gram kacang soya 1 liter air 1 1/2 sudu besar tepung jagung * 1/2 sudu kecil serbuk taufu fa* 1/2 cawan air * 2-3 helai daun pandan Cara-caranya 1. Rendam kacang soya dalam 4-5 jam. 2. Selepas rendam, ramas seketika kacang untuk mengasingkan kulit kacang soya. 3. Basuh dan kisar kacang soya dengan 1 liter air. Tapis guna penapis kain. 4. Masak air soya bersama daun pandan. Masak hingga mendidih. 5. Sementara menunggu air soya mendidih, satukan bahan bahan yang bertanda *. 6. Bila air soya dah mendidih, masukkan dalam bekas bertutup/kedap udara. Kemudian segera tuang bahan yang bertanda* . Kacau seketika kemudian tutup. 7. Biarkan selama 1/2 jam. Bila ia sudah mengeras, taufu fa anda sedia dimakan! (Sumber resipi: Rossamyzani)
|
31
Bagus |
15
Marah |
13
Terkejut |
24
Sedih |
32
Lawak |
28
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT