Oleh : TS LOO
Setiap kali sebut pasal Bak Kut Teh, rata-rata orang Melayu mesti mengaitkan hidangan berkhasiat ini dengan binatang larangan dalam hukum Islam iaitu khinzir. Ini kerana selama ini maklumat yang diterima oleh orang Melayu adalah Bak Kut Teh merupakan hidangan berdaging khinzir yang menjadi kegemaran masyarakat Tionghua. Perkataan Cina 'Bak' yang bermaksud daging, sebenarnya adalah sebutan dalam loghat Min-nan atau Hokkien dan loghat Teochew bagi orang Cina yang berketurunan di sekitar selatan China.
Sebenarnya Bak Kut Teh merupakan sejenis hidangan sup berserta daging rusuk yang dimasak dalam herba tradisi Cina. Herba dan ginseng dicampur bukan sahaja sebagai perasa tetapi juga menambah khasiat. Pelbagai jenis cendawan sering kali ditambah kepada hidangan dan biasanya dihidangkan dalam mangkuk tembikar Cina. Pada masa kini terdapat karung Teh Bak Kut, yang mengandungi semua ramuan yang diperlukan dan boleh didapati di kebanykan pasaraya. Ini memudahkan penyediaan Bak Kut Teh. Bak Kut Teh seringkali dijadikan hidangan sarapan, atau makan tengahari. Bak Kut Teh biasanya menggunakan daging babi sebagai bahan asasnya, namun ada yang menggunakan daging Lembu dan Ayam. Bak Kut Teh berasal dari Kluang, Johor dan ia kini ia popular disajikan di sekitar rantau Asia tenggara seperti Singapura, Thailand dan Kepulauan Riau. Bak-kut-teh telah diperkenalkan kepada Malaysia pada kurun ke-19 oleh perkerja dan buruh kasar berbangsa cina yang berketurunan Hokkien. Hidangan ini dilaporkan sebagai diet tambahan tidak seberapa kepada kuli pelabuhan dan sebagai tonik untuk meningkatkan kesihatan mereka. Orang Teochew datang kemudiannya dan perbezaan utama antara Bak Kut Teh hokkien dan Bak Kut Teh Teochew adalah yang Hokkien mengunakan kicap pekat yang menyebabkan permukaan sup menjadi lebih gelap. Walau bagaimanapun, 'Bak' di dalam Bak Kut Teh masih mengekalkan sebutan lama "Bak" yang digunakan di selatan wilayah Fujian dan di timur wilayah Guangdong sebelum kurun ke-19. Jadi, wahai kawan-kawan Melayu sekalian, Bak Kut Teh hanya adalah hidangan sup herba tradisional yang berkhasiat dan sihat. Apa bahan makanan yang nak diletak semuanya bergantung pada orang yang nak menikmati hidangan tersebut. Tidak semestinya kena letak daging, ada juga yang hanya bubuh sayuran dan cendawan khususnya bagi mereka yang mengamalkan pemakanan sayuran atau vegetarian. Selain itu, kebelakangan ini terdapat juga hidangan Bak Kut Teh yang halal di sekitar Lembah Klang dengan nama Chi Kut Teh yang menggunakan daging ayam dan Bak Kut Teh berdaging lembu. - CARI Infonet |
18
Bagus |
15
Marah |
10
Terkejut |
8
Sedih |
19
Lawak |
9
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT