CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Degup Ramadan 2018 Lihat artikel

Menu Wajib Pagi Raya, Kuah Kacang Simple. Jom Cuba Resipi Mudah Ini

14-6-2018 01:18 PM| Diterbitkan: Cari-Faizal| Dilihat: 5541| Komen: 4|Original author: Oleh: Faizal

Di pagi raya, kuah kacang adalah antara menu yang boleh nak tinggal. Kuah kacang makan dengan ketupat ataupun sate memang terbaik.!



Tips hasilkan kuah kacang simple tapi marvelous:

1. Goreng tanpa minyak dahulu kacang tanah. Bila sudah masa, jangan buang kulitnya. Ketika kisar, jangan kisar terlalu halus.

2. Untuk dapatkan kuah kacan yang cantik, tambah gula perang atau gula merah untuk nampakkan warna coklat dan gelap.

3. Jangan terlalu banyak air. Lebih pekat, lebih sedap.

Jom cuba resipi kuah kacang yang simple ni hasil perkonsian dari Puan Ruziati Amat Sarbini di laman Facebooknya.

Menu wajib pagi raya. Kuah Kacang Simple. Jom Cuba Resipi Mudah Ini



Resipi Mudah Kuah Kacang

Bahan-bahan

1kg kacang tanah digoreng tanpa minyak
500-600g gula kastor
200g gula melaka/merah
3 sudu makan udang kering
2 setengah sudu garam halus
3 biji bawang besar saiz 50sen lama*
4 ulas bawang putih*
4 batang serai*
1 inci lengkuas*
1.5L-2.-L air
3 senduk cili kisar
1 senduk minyak masak
Segenggam asam jawa yang kemudian dibancuh pekat dengan air

Cara-cara

1. Kisar bahan yang bertanda *

2. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan kisar dan udang kering tumbuk. Tumis hingga naik bau kemudian masukkan cili kisar. Tunggu sehingga pecah minyak kemudian masukkan kacang yang telah dikisar dan juga air. Gunakan api sederhana kecil untuk memastikan cili kisar pec minyak.

3. Tambahkan air asam jawa, gula putih, gula perang, garam dan air selebihnya. Masak dengan api perlahan dan kacau sekali sekala. Jika kuah kacang anda terlalu pekat, tambahkan sedikit air.

4. Masak dalam 1-2jam dengan api yang perlahan sahaja. Biarkan kuah kacang bertukar menjadi warna gelap, nampak berminyak dipermukaan barulah sedap. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dimakan.

Untuk makan dengan nasi impit atau sate memang terbaik kan? Selamat mencuba! - CARI 

4

Bagus
14

Marah
6

Terkejut
15

Sedih
11

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (59 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mesmerize 18-6-2018 09:00 PM
ai punya sambal kacang cuma cili kisar, bawang merah , bawang putih dan halia kisar tumis dengan seinci belacan sampai pecah minyak. pasrtu masukkan serai yg diketuk n kacang tumbuk yang dibeli dikedai sajork. masak lama guna api kecik .. 2-3 jam. masuk garam, gula melaka bersaiz kecil satu, gula kalau tak cukup manis. tu je.  
Quote misscendol 25-6-2018 11:23 AM
mesmerize replied at 18-6-2018 09:00 PM
ai punya sambal kacang cuma cili kisar, bawang merah , bawang putih dan halia kisar tumis dengan sei ...

Macam senang je cara sis buat ni
Quote icha80 26-6-2018 09:18 PM
Letak ayam makan ngn nasi himpit pun sedap
Quote sapasapa 14-5-2021 05:33 PM
Wah boleh cuba ni...thanks for sharing TT!!

Lihat semua komen(4)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-11-2024 10:09 PM GMT+8 , Processed in 0.181012 second(s), 19 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top