Anda pernah cuba laksa tumis? Selalunya kuah laksa adalah versi rebus. Berbeza dengan laksa tumis berkuah pekat ini yang menjadi antara resepi wajib dicuba. Bahan-bahannya:-
Bahan A
Bahan B
Cara memasaknya 1. Rendam laksa dan rebus sehingga lembut. 2.Bersihkan ikan dan rebus bersama asam keping selama 10 minit. 3. Asingkan isi ikan dan tulang. Kisarkan berasingan. 4. Rebus cili kering dan kisar bersama bawang dan belacan. 6. Tuangkan bahan tumis ke dalam kuah isi ikan tadi. 7. Masukkan garam/serbuk perasa secukup rasa. Siap untuk dihidangkan. Laksa boleh dihidangkan bersama ulam-ulaman seperti salad, hirisan bawang, cili padi, timun, limau kasturi dan nanas dan telur rebus. Kredit : Puan Ida Idzan via Facebook Masak Apa Hari Ini |
sarah82 replied at 22-3-2021 01:15 PM
Lama dah aku buat laksa tumis ni. ..
makita replied at 22-3-2021 01:34 PM
Sedap ke Sarah laksa tumis?
sarah82 replied at 22-3-2021 01:55 PM
Sedap.. Tapi kena pastikan cabai tu masak betul.. Resepi asal iols ambik dari fb juga.. Ada seorg ...
MissVixen replied at 12-4-2021 04:41 PM
Laksa tumis ni rasa ala2 laksa johor ke?
ADVERTISEMENT