CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Lambakan Pendatang Benua Afrika Timbulkan Kebimbangan

8-12-2014 04:24 PM| Diterbitkan: admin9| Dilihat: 7302| Komen: 46

Description: “Saya Khuatir Mereka Datang Ke Negara Ini Dengan Niat Tidak Baik Seperti Terbabit Dengan Sindiket Dadah, Penipuan Internet Melalui Laman Sosial Dan Merekrut Gadis Tempatan Untuk Menjadi Keldai Dadah ...
Lambakan Pendatang Benua Afrika Timbulkan Kebimbangan


WARGA Afrika melepak bersama rakan di sekitar Taman Connaught, Cheras

Kuala Lumpur: Kehadiran pendatang dari benua Afrika di beberapa kawasan tumpuan warga kota menggusarkan rakyat negara ini yang mendakwa pelancong kulit hitam itu sering menyebabkan gangguan ketenteraman awam.

Malah dakwa mereka, kumpulan itu menimbulkan rasa tidak senang dalam kalangan peniaga tempatan dengan gelagat mereka yang kasar dan berperangai liar.

Tinjauan Harian Metro di beberapa kawasan seperti Bandar Sunway, Bukit Bintang dan Taman Suria KLCC mendapati, tidak sukar untuk melihat kelibat awang hitam yang bebas bergerak dalam kumpulan seolah-olah berada di negara mereka.

Seorang peniaga restoran di Bukit Bintang yang mahu dikenali sebagai Wong, 41, berkata, bilangan pelancong kulit hitam akan bertambah menjelang larut malam.

“Mereka membuat bising sesama sendiri menyebabkan pelanggan saya tidak selesa dan takut untuk berada lama di kedai.

“Mabuk dan bergaduh sudah menjadi kebiasaan bagi mereka dan ia akan berlarutan setiap hari menjadikan keadaan di sini tidak tenteram,” katanya.

Sementara itu, seorang penduduk di Bandar Sunway Hassan Hamid, 38, berkata kemasukan golongan itu sebagai pelajar dianggap pencetus masalah kepada penduduk tempatan.

“Saya khuatir mereka datang ke negara ini dengan niat tidak baik seperti terbabit dengan sindiket dadah, penipuan Internet melalui laman sosial dan merekrut gadis tempatan untuk menjadi keldai dadah termasuk memperdaya golongan wanita menggunakan wang untuk kepentingan sendiri,” katanya.

Pandangan sama dikongsi pekerja swasta, Zulkarnain Ishuddin, 27, yang berkata, dia berasa takut untuk berjalan sendirian di kawasan yang lazimnya dipenuhi pendatang dari benua Afrika itu.

“Saya pernah datang ke taman rekreasi KLCC pada waktu cuti umum dan terkejut seolah-olah bukan di negara sendiri apabila melihat ia dimonopoli pekerja asing termasuk awang hitam,” katanya.

Bagi Zulaiha Md Zain, 26, yang berasal dari Kedah dan kerap datang ke Kuala Lumpur berkata, dia juga takut berdepan dengan kerenah awang hitam setiap kali tiba ke ibu negara.

“Saiz badan mereka yang lebih besar daripada lelaki Asia dan suka bercakap kuat menakutkan saya setiap kali berselisih dengan mereka.

“Saya harap pihak berkuasa dapat mengambil tindakan berkesan bagi menangani masalah kebanjiran warga kulit hitam itu,” katanya.

6

Bagus
14

Marah
10

Terkejut
10

Sedih
8

Lawak
11

Bosan

Friends Rank (59 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote cmf_herrhughie 8-12-2014 03:03 PM
Welcome to malaysia. Remember the secrete: shout ketuanan melayu+islam, and then go register as melayu bumi.

Then pandai2 sendiri, I bet u can sapu alot of wealth and girls from bumi benefits
Quote magnus 8-12-2014 03:07 PM
Konon dtg sini nak belajar kat nilai college..segi college..taylor sumer la tu..tp jd sampah...puiiii
Quote sepiITUindah 8-12-2014 03:18 PM
seperti sheikh hasina...robert mugabe jugak tak perlu risau jika diguling org rakyatnya
boleh datang sini utk rebut jawatan PM
tambah lak bespren dia ada kat sini
Quote slavehunter 8-12-2014 03:31 PM
Nigger ni memang kuang ajar...recently aku nak naik lift satu mat black tegur "hi which floor u going"?.... tak segan silu menganggu...lahabau betul.
Quote kiLogram88 8-12-2014 03:31 PM
cmf_herrhughie posted on 8-12-2014 03:03 PM
Welcome to malaysia. Remember the secrete: shout ketuanan melayu+islam, and then go register as mela ...

sounds frustrated
Quote nolya 8-12-2014 04:49 PM
di antara pendapatan negara dan masalah negara, rakyat ketakutan di tengah-tengah.
Quote dodolgemok 8-12-2014 04:54 PM
harituh ankel AN kata,kalau majikan(kolej swasta) perlukan 12000 pekerja asing(student asing), kerajaan akan luluskan dengan segera bagi memenuhi keperluan majikan
Quote asher 8-12-2014 04:54 PM
msia ken tuko slogan..bukan msia truly asia dah..msia truly world..
Quote taikor 8-12-2014 05:02 PM
kiLogram88 posted on 8-12-2014 03:31 PM
sounds frustrated

  release tension

Quote cHimo 8-12-2014 05:05 PM
Tak lama lagi ada byk kacukan afrika kat Malaysia .. Dan tak perlu lagi import mat afrika utk jadi pemain bola 20 tahun akan dtg lol
Quote spiderman80 8-12-2014 05:07 PM
dodolgemok posted on 8-12-2014 04:54 PM
harituh ankel AN kata,kalau majikan(kolej swasta) perlukan 12000 pekerja asing(student asing), keraj ...

So, adakah puak Mat Itam yang semakin melambak kat sini adalah sebab mereka bekerja di sektor gigolo?
Quote spiderman80 8-12-2014 05:08 PM
cHimo posted on 8-12-2014 05:05 PM
Tak lama lagi ada byk kacukan afrika kat Malaysia .. Dan tak perlu lagi import mat afrika utk jadi p ...

Ok apa? Lain kali Malaysia tidak akan ketandusan pingat emas Olimpik sebab kita ramai wakil pelumba lari.
Quote sabbath_shalom 8-12-2014 05:10 PM
Takut sebab saiz besar..sesuatu sangatt
Quote cHimo 8-12-2014 05:13 PM
spiderman80 posted on 8-12-2014 05:08 PM
Ok apa? Lain kali Malaysia tidak akan ketandusan pingat emas Olimpik sebab kita ramai wakil pelumb ...

Nampaknya ada potensi utk Malaysia mendominasi pingat emas . Hahaha !
Quote ctaz 8-12-2014 05:49 PM
lagi sepuloh tahun mereka akan jadi warga Malaysia....tahniah
Quote AbukRokok 8-12-2014 06:58 PM
citer yg sama duk ulang2

kerajaan patut revoke blik polisi visa yg mudah. jgn terikat sgt dgn semangat komanwel.

jangan tduk kpd lobi2  tauke ipts
Quote Mary_jane 8-12-2014 07:02 PM
Kt puchong nun merata je awang hitam. Kte plak rasa mcm kt afrika
Quote boyagombak 8-12-2014 07:33 PM
Itulah hadian BN pada rakyat tersayang untuk 20 tahun kebelakangan ini
Biar negara tergadai sekalipun, janji menang PRU
Quote kak_sue 8-12-2014 08:31 PM
masih ramai lagi gagak2 hitam di malaysia......

tapi ok pe tak ramai ketuanan melayu yg hina or keji gagak hitam nie....



Lihat semua komen(46)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-7-2024 01:59 PM GMT+8 , Processed in 0.381328 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top