Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Close

Giliran BAM rayu 'wildcard' BWF

5-5-2015 08:44 PM| Komen: 10

Oleh Fyruz Hanna



Persatuan Badminton Malaysia (BAM) tampil merayu kepada Persekutuan Badminton Antarabangsa (BMF) untuk menggunakan wildcard setelah pergantungan Datuk Lee Chong Wei tamat pada 5 may lepas.

Terdahulu musuh tradisinya, Lin Dan juga pernah diberikan 'wild card' oleh BWF semasa kejohanan dunia di Guangzhou pada 2014, namun mendapat reaksi kurang selesa daripada pemain nombor satu tanah air tersebut.

lee chong wei wild card.jpg

Wild card ini dilihat perlu oleh BAM kerana penampilan Datuk Lee mampu meningkatkan peluang negara kita untuk memperolehi kejayaan dan seterusnya menaikkan semula ranking Datuk Lee.

Siang tadi, Timbalan Pengerusi Persatuan Badminton Malaysia, Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria mengesahkan pihaknya sudah secara rasmi menulis surat kepada Persekutuan Badminton Dunia (BWF) untuk membuat permohonan mendapatkan wild card agar Datuk Lee Chong Wei berpeluang menyertai kejohanan badminton sedunia yang bakal diadakan di Jakarta pada bulan Ogos ini.

Keputusan 'wild card' tersebut akan diketahui selewat-lewatnya pada 14 Mei 2015. Indonesia selaku tuan rumah untuk Kejohanan Sedunia kali ini juga memiliki 1 'wild card' namun ia terhad untuk pemain negaranya sahaja. Sehubungan dengan itu, permohonan 'wild card' daripada BWF merupakan langkah akhir BAM untuk melayakkan Datuk Lee Chong Wei beraksi pada kejohanan terulung itu.

Selepas dijatuhi lapan bulan penggantungan akibat kesalahan kes doping, kedudukan bekas pemain nombor satu dunia Datuk Lee Chong Wei jatuh ke tempat ke-45 dalam ranking Persekutuan Badminton Dunia (BWF).

Jaguh badminton negara itu kini berada di belakang Chong Wei Feng yang berada di ranking ke-31 dengan 35,199 mata, manakala pemain bebas Zulfadli Zulkiffli di tangga ke-41 selepas mengumpul 28,910 mata. - CARI Infonet


Apa Reaksi Anda...

Bagus
22
Marah
29
Terkejut
18
Sedih
16
Lawak
19
Bosan
18
Komen: 10
Komen

Komen Terbaru

Quote XxNotTruexX 6-5-2015 01:12 PM
Edited by XxNotTruexX at 6-5-2015 01:38 PM

Permintaan yang berkelebihan dari BAM untuk LCW  yang seolah-olah menggaambarkan LCW tidak punya Kemaluan ...  Padahal sebagai atlit profesional ... LCW pasti tahu bahwa ranking dan kemenangan di sdebuah kejohanan harus diraih dengan sikap Jantan dan Sportive ....

Jika saya menjadi LCW .... Lebih baik buktikan dahulu kehebatan anda secara jantan setelah membuat AIB sehingga harus dihukum dan diberi sanksi oleh WBF ... jangan mempermalukan diri sendiri dengan meninta Wildcard ......

Betul-Betul  Menghairankan jika Malaysia dengan KETUANAN MELAYUnya yang tiada duanya itu di dunia modern abad 21 ini   dengan tidak tahu malu masih MENGEMIS  kepada sorang LCW yang Cina itu untuk memperthankan keperkasaan dan maartabat Ketuanaan Melayu itu di mata dunia  ...





Lain-lain Komen

Quote spiderman80 5-5-2015 08:46 PM
Kesian Datuk, masa dia pemain nombor satu dunia, BAM terlalu mengharapkannya, kini dia pemain nombor 45 dunia pun BAM masih terlalu mengharapkannya.
Quote mayaBB 5-5-2015 11:55 PM
Hope dapat la masuk.. dulu lindan senang je dapat.. tak payah apply pun.. go Lcw
Quote abas8888 6-5-2015 08:07 AM
tak main dah berapa bulan pun masih nombor 45 dunia..hebat..syabbas bettey...
Quote sikatkutu 6-5-2015 10:05 AM

wildcard tu menantang apa? simcard tau la
Quote axl_bach 6-5-2015 10:34 AM
rasanya BWF akan consider utk bagi LCW main kot, sbb dia still crowd puller dlm siri badminton antarabangsa.........sapa x nak tgk LCW vs LD, LCW vs CL,weeiiiiiiiiii

omputih pun excited nak tgk....buhsan laa asyik2 China vs CHina jer......
Quote spiderman80 6-5-2015 12:32 PM
sikatkutu replied at 6-5-2015 10:05 AM
wildcard tu menantang apa? simcard tau la

Kalau tak silap ia bermaksud seseorang pemain akan diberikan lampu hijau untuk terus bermain di peringkat pertama tanpa perlu melalui peringkat kelayakkan. Biasanya top players akan terus bermain di first round manakala pemain di luar top 15 atau 20 contohnya, akan terpaksa melalui peringkat kelayakkan sebelum dibenarkan beraksi di first round.
Quote Hessa 6-5-2015 12:43 PM
kalaulah Msia ada 10 orang LCW...tkderlah BAM nk rayu sana sini..
rindunya dgn pemain badminton zaman dulu2...team Msia 90s & team  dari Indonesia..
Quote jengkoil 6-5-2015 12:45 PM
sikatkutu replied at 6-5-2015 10:05 AM
wildcard tu menantang apa? simcard tau la

Persis wildboar
Quote Hessa 6-5-2015 12:46 PM
spiderman80 replied at 6-5-2015 12:32 PM
Kalau tak silap ia bermaksud seseorang pemain akan diberikan lampu hijau untuk terus bermain di pe ...

yup..exactly..tennis pun mcm tu
Quote XxNotTruexX 6-5-2015 01:12 PM
Edited by XxNotTruexX at 6-5-2015 01:38 PM

Permintaan yang berkelebihan dari BAM untuk LCW  yang seolah-olah menggaambarkan LCW tidak punya Kemaluan ...  Padahal sebagai atlit profesional ... LCW pasti tahu bahwa ranking dan kemenangan di sdebuah kejohanan harus diraih dengan sikap Jantan dan Sportive ....

Jika saya menjadi LCW .... Lebih baik buktikan dahulu kehebatan anda secara jantan setelah membuat AIB sehingga harus dihukum dan diberi sanksi oleh WBF ... jangan mempermalukan diri sendiri dengan meninta Wildcard ......

Betul-Betul  Menghairankan jika Malaysia dengan KETUANAN MELAYUnya yang tiada duanya itu di dunia modern abad 21 ini   dengan tidak tahu malu masih MENGEMIS  kepada sorang LCW yang Cina itu untuk memperthankan keperkasaan dan maartabat Ketuanaan Melayu itu di mata dunia  ...





Lihat semua komen(10)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.072522s Gzip On
To Top