Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Close

Maksud Bulan Puasa Bagi Non Muslim

8-7-2015 04:31 PM| Komen: 21


Artikel oleh : Dean BZ
Video oleh : Loo Tung Seang, FirdausZ



Malaysia merupakan sebuah negara yang mempunyai masyarakat majmuk yang terdiri daripada penganut Kristian, Islam, Hindu, Buddha dan sebagainya. Kepelbagaian kaum dan etnik inilah mewujudkan kepelbagaian budaya, bahasa, agama dan adat resam.

Walaupun hidup dalam berbilang bangsa dan agama, rakyat Malaysia sentiasa hidup aman dan damai kerana saling hormat menghormati antara satu sama lain. Kepelbagaian agama sebenarnya bukanlah satu halangan untuk kita sebagai rakyat Malaysia bercampur gaul, sebaliknya ia melambangkan rakyat di negara ini saling bersaling bersatu padu  antara satu sama lain walaupun kita berbeza anutan agama.

Wartawan CARI Infonet sempat menemuramah beberapa orang bukan Islam bagi mendengar pemahaman mereka tentang apakah itu erti puasa. Apakah reaksi mereka jika melihat Muslim yang tidak berpuasa? - CARI Infonet.


Apa Reaksi Anda...

Bagus
48
Marah
43
Terkejut
36
Sedih
65
Lawak
34
Bosan
52
Komen: 22
Komen

Komen Terbaru

Quote FOTHER-MUCKER 11-7-2015 03:49 AM
Edited by FOTHER-MUCKER at 11-7-2015 03:50 AM

dulu dulu sebelum negara malaysia belum jadi macam sekarang...I selamba je makan minum kat luar dihulan puasa. Sekarang dah tak boleh sebab semua orang dah faham macamana cara nak masuk syurga! Iatu jadilah bz body. ... Jaga dalam kain dan dalam underpants orang.

Lain-lain Komen

Quote revolusi_30 8-7-2015 04:39 PM
Haiya... Apa punya tajuk la cari reporter ne buat... Malaysia yg mempunyak pelbagai kaum dan agama sudah tentu la tahu kepercayaan penganut2 agama lain, bukan kah ianya telah didedahkan sejak bangkj sekolah lagi.. Lainnla kalau kita duduk negara yg satu bangsa dan satu agama saja, tentu ianya asing kedengaran kerana kita tidak didedahkan.  

Cari tajuk lain la @admin6
Quote parilala 8-7-2015 04:51 PM

snap gambar lepas tu report je siapa x puasa tu
Quote LolaLoly 8-7-2015 05:15 PM
kawan lola yang bukan muslim semua makan depan lola.. kadang2 gurau siap suapkan lagi... ada yang kadang2 tak paham sangat maksud.. tapi tak boleh salahkan dorang.. lola pun xpaham budaya india..
Quote wanitajelita 8-7-2015 05:22 PM
Non muslim suka sebab pergi mana2 restoran semua lengang



Quote yasinfi 8-7-2015 08:32 PM
tp kawan2 saya faham...so far mereka tk pernah makan depan kami...
Quote lavakopiputih 8-7-2015 08:44 PM
revolusi_30 replied at 8-7-2015 04:39 PM
Haiya... Apa punya tajuk la cari reporter ne buat... Malaysia yg mempunyak pelbagai kaum dan agama s ...

when you pay peanuts you get monkeys la...
heaven and hell.






Quote bluehedgehog 8-7-2015 09:05 PM
Maksud utk thun ni:
Hina najib = hina islam
Quote dani-rox 8-7-2015 09:49 PM
bole tak bideo tu jgn auto play... clash pulak dgn lagu lady gaga ai tengah dengar nih

menjawap soklan TT; selaku bekas non muslim, takda beza apa2 pon
Quote Artemesiaa 8-7-2015 10:32 PM
Ada segelintir non muslim yang bengang time dinner antara kul 6.30 - 7.30 pm, terutama di pusat membeli belah sebab table restaurant dah full book utk time berbuka.  Ramai tokey restaurant block entrence utk non muslim utk bagi peluang muslim berbuka puasa time tu dan buka semula utk umum dlm pukul 8 - 8.30 mlm.
Quote dodolgemok 8-7-2015 11:20 PM
dijemput @Alion wakil ex muslim memberi sepatah dua kata
Quote tungkai 8-7-2015 11:40 PM
Video editing hazabbb....Muzik saspen sangat pastu kuat dr org bercakap..Ingat video 999 tadik..
Quote piao 10-7-2015 02:41 PM
bosan la topic ni
Quote chazey 10-7-2015 03:00 PM
dani-rox replied at 8-7-2015 09:49 PM
bole tak bideo tu jgn auto play... clash pulak dgn lagu lady gaga ai tengah dengar nih

menj ...

Kan? Macam la masa Kristian dulu tak biasa berpuasa bagai.

Saiya rilek saja puasa walau kadang2 tara sahur. Serius saiya pandang rendah jika Moslem yang lahir Moslem tak puasa atau kata penat berpuasa atau merungut2 lapar la haus la because saiya rasa tak terbeban pun berpuasa.
Quote lavakunci 10-7-2015 03:02 PM
baru sebulan masuk islam sebab nak kawin bangla dah lagak cam ahli surga....

bahlol punyer gumuk.

mak pak lu bodoh lagi telan babi lagi tu...pi la ceramah kalu lu hebat sangat..

budus.

Quote lavakunci 10-7-2015 03:06 PM
wa heran la....yg masuk islam tapi biarkan mak pak dia terus menerus jahilun kafirun...

ada hati nak berlagak cam gumuk suci hantu suci...

bodo punyer anak tarak kesian biarkan mak pak masuk nuraka...



Quote dani-rox 10-7-2015 07:42 PM
chazey replied at 10-7-2015 03:00 PM
Kan? Macam la masa Kristian dulu tak biasa berpuasa bagai.

Saiya rilek saja puasa walau k ...

betul tu noks. somi sendirik pon asyik2 terkejut jah bila dia call, "you posa ke?" ai bgtahu; opkos laaahhh. ingat ai tak tahan letteww w/pon ai serumah dgn family ai yg katolik nan kaper, selamba jah ai jd pemerhati masa derang breakfast & lunch
Quote winamp05 10-7-2015 08:02 PM
kalau nak bagi kredit kat thread ni boleh tak ?
Quote amansihat 10-7-2015 08:11 PM
apa nak tanya non muslim.tanya muslim yg tak posa depan orang ,beli makanan minuman kedai mamak siang .beli nasi beriyani teh tarikh.dah seminggu akak beli kedai mamak jam 12 tgri.bukan main lagi umat malaya islam lelaki muda kuat sihat.order teh tarik.beriyani.takkan muda muda gastrik.bukan sorang.ramai.mamak yg tayang nama Allah.nabi kat kedai.tapi makan pekerja bos mengaku mamak islam jual ayat ayat quran.nama restoran mamak.tak puasa.tokey makan rilek je depan akak
Quote chazey 11-7-2015 03:00 AM
dani-rox replied at 10-7-2015 07:42 PM
betul tu noks. somi sendirik pon asyik2 terkejut jah bila dia call, "you posa ke?" ai bgtahu; opko ...

Kan, tada isu pun sebenarnya. Tak perlu pun mahu sentap macam Lavangang iman senipis kulit bawang bila non Muslim masak2 siap makan depan kita.

Aku hairan orang asyik tanya aku, "ko puasa ka?" Like, hello? What do you expect? Aku tak tahan posa pastu bukak posa jam 12 tengahari atas kelonggaran soram mualaf kununnya? Choi.




Lihat semua komen(21)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.075139s Gzip On
To Top