Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Close

Ops Selamat Gagal Punca Daripada 'Sikap' Pemandu

29-7-2015 10:45 AM| Komen: 1

Artikel Oleh : Izzah Abbasy
Video Oleh : Izzah Abbasy dan FirdauszOps Selamat 7/2015 yang dijalankan sempena Hari Raya Aidilfitri yang lepas selama 15 hari bermula 10 Julai hingga 24 Julai 2015 menunjukkan peningkatan statistik kemalangan jalan raya berbanding kes kemalangan pada tahun lepas. Ops Selamat yang bertemakan 'Rumah Selamat, Selamat Sampai Ke Destinasi' memberi penekanan terhadap aspek keselamatan harta benda serta kediaman dan meminimumkan kemalangan jalan raya.

Namun, apa yang membimbangkan masyarakat adalah ops ini dikatakan gagal kerana tidak mencapai statistik pengurangan kemalangan. Kempen-kempen kesedaran sudah dilaksanakan, tetapi kes kemalangan semakin tinggi di Malaysia. Kes-kes kemalangan jalan raya semakin meningkat setiap kali musim perayaan atau cuti persekolahan.

Tiga faktor utama kemalangan berlaku ;

1) Faktor Manusia

  • Memandu laju, kecuaian, khayal, terbabas, dilanggar kereta lain, lumba haram, letih atau mengantuk, brek secara mengejut, dan menggunakan telefon bimbit

2) Faktor Persekitaran

  • Hujan, jalan licin, jalan berlubang, tiada had laju, tiada lampu jalan

3) Faktor mekanikal

  • Brek rosak, lampu isyarat rosak, tayar pancit

Memetik laporan BH Online, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, berkata analisis menerusi beberapa Ops Selamat sebelum ini mendapati sikap pengguna jalan raya yang tidak mematuhi peraturan dan sikap mementingkan diri sendiri sering menjadi punca kemalangan.

"Untuk Ops Selamat ketujuh ini, pendekatan operasi masih memfokuskan penguatkuasaan undang-undang jalan raya, advokasi, pencegahan jenayah serta omnipresence (kehadiran polis).

"Antara operasi yang akan dijalankan adalah Ops Perangkap Laju di kawasan sering berlaku kemalangan, Ops Motosikal, selain tumpuan kepada pemandu yang memandu di lorong kecemasan, memotong di garisan berkembar, memotong barisan dan menggunakan telefon bimbit ketika memandu," katanya selepas melancarkan Ops Selamat tajaan Telekom Malaysia (TM) di KL Sentral, sebentar tadi. Katanya, seperti Ops Selamat sebelum ini, saman maksimum RM300 akan dikeluarkan untuk setiap kesalahan dan sebarang rayuan pengurangan tidak akan dilayan.

Oleh itu, Cari Infonet telah mendekati beberapa orang ramai bagi mendapatkan pandangan dan jawapan tentang punca sebenar kemalangan jalan raya yang berlaku di musim perayaan Aidilfitri baru-baru ini. - CARI Infonet

Apa Reaksi Anda...

Bagus
19
Marah
20
Terkejut
20
Sedih
16
Lawak
23
Bosan
24
Komen: 1
Komen

Komen Terbaru

Quote piao 30-7-2015 09:50 AM
hmm ops selamat kena saman?

Lain-lain Komen

Quote piao 30-7-2015 09:50 AM
hmm ops selamat kena saman?

Lihat semua komen(1)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.060778s Gzip On
To Top