Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

[Sista] Elak Lakukan Seperti Ini Ketika Haid

12-10-2015 05:14 PM| Komen: 4

Oleh Izzah Abbasy

Wanita selalu mengambil mudah ketika datang bulan atau haid. Pantang larang yang diamalkan oleh nenek moyang harus diikuti kerana banyak manfaatnya.




Wajib elakkan;

1. Jangan minum minuman berais, air bergas dan air kelapa.

2. Elakkan syampu terlalu kerap kerana boleh menyebabkan sakit kepala dan kesannya akan dirasai ketika tua.

3. Jangan makan timun kerana getah yang ada pada timun akan meninggalkan sisa darah haid pada dinding rahim.

4. Jika boleh, elakkan perut daripada dilanggar atau dipukul kerana ia akan menyebabkan muntah darah dan rahim boleh terluka.

Amalan ini membantu para wanita daripada menghidap kanser rahim. - CARI Infonet

Apa Reaksi Anda...

Bagus
14
Marah
11
Terkejut
33
Sedih
11
Lawak
19
Bosan
11
Komen: 4
Komen

Previous : Ketahui Mengapa Wanita Mudah Minta Seks Waktu Malam

Next       : Suntik Darah Untuk Pejalkan Payudara

Komen Terbaru

Quote mbhcsf 24-10-2015 12:17 AM
Edited by mbhcsf at 24-10-2015 12:23 AM

i have to say that sistem penghadaman tidak ada kaitan secara langsung dengan sistem reproduktif manusia.
Dan uterus atau rahim dilindungi dengan pelbagai lapisan lapisan atas dan bawah serta berada dalam kaviti pelvis dan tak smudah itu nak terkoyak. trauma yg teruk pada bahagian perut may be boleh sebabkan internal bleeding pada organ yg berada pada kaviti abdomen.

tak ada pantang larang yg horror  kecuali apa yg diharamkan syarak pada muslim.

eat as usual - plenty of iron rich food.


jaga kebersihan area down below- tukar pad regularly.

Lain-lain Komen

Quote Kebabomb 14-10-2015 09:00 PM
Iye ke ni? Macam
Musykil jer...terutama getah timun....Perut tu Tak melalu sistem Pencernaan ke?
Quote puanlina 15-10-2015 10:16 AM
dr segi scientific ke ni..

tp kalau dari segi petua/angin/lemah2 badan mungkin juga sebab rahim kita tengah kembang..
Quote mizz_fatyn 23-10-2015 12:49 PM
okayyy...noted
Quote mbhcsf 24-10-2015 12:17 AM
Edited by mbhcsf at 24-10-2015 12:23 AM

i have to say that sistem penghadaman tidak ada kaitan secara langsung dengan sistem reproduktif manusia.
Dan uterus atau rahim dilindungi dengan pelbagai lapisan lapisan atas dan bawah serta berada dalam kaviti pelvis dan tak smudah itu nak terkoyak. trauma yg teruk pada bahagian perut may be boleh sebabkan internal bleeding pada organ yg berada pada kaviti abdomen.

tak ada pantang larang yg horror  kecuali apa yg diharamkan syarak pada muslim.

eat as usual - plenty of iron rich food.


jaga kebersihan area down below- tukar pad regularly.

Lihat semua komen(4)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082813s Gzip On
To Top