Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Close

Filem Aksi Vs Drama Cinta C Layan Yang Mana?

26-10-2015 06:54 PM| Komen: 13

Oleh Izzah Abbasy





Filem atau drama menjadi pilihan anda? Jika filem, rata-rata rakyat Malaysia biasanya memilih filem antarabangsa dan menonton drama cinta di televisyen sebagaimana slot Akasia TV3 yang menjadi pilihan ramai.

Namun, sejak akhir-akhir ini, filem Malaysia juga telah naik setanding filem antarabangsa seperti Filem Polis Evo yang 'meletop kebabomm' di panggung wayang baru-baru ini dengan mencatat kutipan tertinggi 2015 setelah berjaya mengutip RM8 juta sejak ditayangkan di pawagam 17 September lepas.

Menurut pandangan Shahiezy Sam,

Melihat kepada kutipan Polis Evo sekarang, saya rasa kami boleh mengalahkan The Journey.

Tahun ini, kutipan filem Malaysia tidak memberangsangkan langsung tetapi kutipan yang dibuat oleh Polis Evo memberi sinar baru kepada industri filem yang seakan hampir mati. Diharap lebih banyak filem akan berjaya mendapatkan kutipan cemerlang seperti ini untuk menyemarakkan industri filem negara.


Terdahulu, filem KL Gangster, Abang long Fadil juga turut mendapat sambutan kerana ia merupakan filem aksi. Namun, filem seram, cinta dan komedi kurang mendapat sambutan.

Berbeza pula dengan drama di Malaysia, rata-rata rakyat Malaysia lebih gemar menonton drama bergenre cinta. Drama tersebut majoriti diadaptasi daripada novel cinta keluaran penerbitan di Malaysia. Ia sememangnya menjadi kegilaan dalam kalangan remaja perempuan dan wanita. Sehinggakan pelakon yang membawa watak sesuatu cerita tersebut turut diangkat menjadi idola kerana terpengaruh dengan watak dan cerita tersebut.

Bukan itu sahaja, novel tersebut juga popular dan sememangnya novel paling laris dijual pada tahun sebelumnya. Pembaca novel semestinya akan melihat drama yang telah diapatasi daripada novel mereka minati dan melihat jalan cerita drama tersebut, sama atau tidak seperti dalam novel.

Apabila mendapat 'rating' tinggi, drama ini turut akan diulang tayang dan ditonton lagi oleh pencintanya berulang kali.

Filem aksi tiada adegan peluk cium keterlaluan tetapi muncul kutipan laris berbanding filem genre lain.

Drama cinta mempunyai adegan panas, seperti peluk cium mendapat jumlah penonton tertinggi.

Adakah pengarah mahupun penulis skrip harus meneruskan filem aksi atau drama cinta sahaja untuk pasaran Malaysia? - CARI Infonet


Apa Reaksi Anda...

Bagus
14
Marah
8
Terkejut
14
Sedih
9
Lawak
5
Bosan
10
Komen: 13
Komen

Komen Terbaru

Quote 1a1a1a 25-11-2016 05:53 AM

Lain-lain Komen

Quote starbee 27-10-2015 11:17 AM
filem aksi... kalo filem romantis blh tgk kat mane2 channel je...
Quote Artemesiaa 27-10-2015 11:45 AM
Filem aksi sebab kalau filem cinta dah boleh agak jalan ceritanya
Quote piao 27-10-2015 03:30 PM
lucah sgt skg drama... lagi2 tv3
Quote DaisyD 27-10-2015 07:21 PM
baik tengok aksi dari cinta. cinta ni klise sangat, dah boleh agak ending lagi lagi kalau dari novel
Quote jelitaqasyah 28-10-2015 01:01 PM
tengok aksi la..asyik cinta je.. meluat!!!!
Quote bianglala 28-10-2015 01:03 PM
semestinya filem aksi...
Quote romyjoe 29-10-2015 12:41 AM
a.mkom smua........
Quote romyjoe 29-10-2015 12:42 AM
Quote romyjoe 29-10-2015 12:45 AM
hai smua..... ok ka
Quote intriQue 29-10-2015 08:35 AM
Aksi lah opkoz
Quote billionman78 29-10-2015 11:21 AM
boringlah tengok citer cinta..tema yang sama

curang, rampas tunang orang, rebut kuasa..hmmm

Quote Teru2Bozu 29-10-2015 01:23 PM
cinta??
Quote 1a1a1a 25-11-2016 05:53 AM

Lihat semua komen(13)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.067633s Gzip On
To Top