Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Close

Wajarkah Amah Warga Asing Minta Gaji Minimum Dinaikkan?

13-11-2015 12:26 PM| Komen: 21



Artikel : TS LOO
Video : Firdausz & TS LOO





Kejatuhan nilai matawang Ringgit kebelakangan ini menyaksikan pembantu rumah warga asing mengambil kesempatan meminta kerajaan kita mempertimbangkan kenaikan gaji minimum.

Memetik laporan Sin Chew Jit Poh, Naib Presiden 1, Persatuan Agensi Pembantu Rumah Malaysia, Encik Foo Yong Hooi, harga standard antarabangsa pembantu rumah warga Filipina adalah 400 USD, gaji sekarang yang bernilai RM1, 440 adalah berdasarkan kiraan nilai mata wang RM1 berbanding 3.60 USD pada ketika itu. 
 
Tambah beliau, kadar tukaran tersebut telah ditetapkan pada setengah tahun lalu, kalau berdasarkan kiraan kadar pertukaran masa kini iaitu bernilai 4 USD lebih , dipercayai dalam masa terdekat ini ianya akan dinaikan menjadi RM1,700.

Sementara itu, dalam bulan Mei tahun ini, Kerajaan Indonesia menyerahkan satu memorandum kepada kerajaan Malaysia untuk meminta gaji warga nya dinaikkan, iaitu dari gaji sekarang yang bernilai RM800 dinaikkan menjadi RM1,200, 

Bagaimana pun, permohonan kerajaan Indonesia mengundang bantahan majikan di Malaysia yang memerlukan pembantu rumah.

Pada masa kini, terdapat seramai 320 ribu pembantu rumah warga asing di dalam negara kita, antaranya 230 ribu adalah merupakan warganegara Indonesia.

Sehubungan itu, wartawan CARI Infonet mendapatkan pandangan warga kota di sekitar Lembah Klang sejauh mana kewajaran kenaikan gaji minimum pembantu rumah warga asing.- CARI Infonet






Apa Reaksi Anda...

Bagus
20
Marah
22
Terkejut
17
Sedih
21
Lawak
15
Bosan
12
Komen: 21
Komen

Komen Terbaru

Quote billionman78 16-11-2015 05:38 PM
macam bugima la..
keje nak kurang, gaji nak lebih..

Lain-lain Komen

Quote monreyes 13-11-2015 01:08 PM
Edited by monreyes at 13-11-2015 01:14 PM

tawakkal dan hantar kat baby sitter je lah...thn ini ialah thn ke 15 aku htr anak ke baby sitter...
yg 1st dah grad dari situ masa umur 18thn tunggu SPM..
siap jadi part time nanny sambil tunggu offer kolej...
now yg kecik 9thn je kat sana..
in between aku ada guna sorang maid selama 4thn...
tu pun sebab jiran soh ambik...

Quote fuzzyfuzzy 13-11-2015 01:11 PM
mmg dalam mimpi jelah hoii nak gaji sampai RM1200 tu...
aku tetap bayar kt bibik 750 jugak...
kalau bibik ngengada nak gaji naik...okay sila berambus!!


tak de bibik tak matinyer aku anak beranak...mmg susah sikit..tapi boleh je nak survive...
Quote Skuau 13-11-2015 09:45 PM
Nk 5000? Bisa ajak....tp bayarnya Rupiah ya....:
Quote TPPA 13-11-2015 10:06 PM
Wajar dan wajar dikenakan bayaran untuk penginapan dan makanan.
Quote Acong 13-11-2015 11:06 PM
teramat sgt wajar sekali.....

gaji minima amah patut RM3000 sebulan

kerja 6 jam 5 hari seminggu

2 bulan bonus tahunan

Quote cHimo 13-11-2015 11:11 PM
Tak lama lagi bibik yindon mampu buat banglo kat kampung halaman mereka
Quote HannahMontana 13-11-2015 11:17 PM
mrk nak minta  up gaji tu bukan masalah kita , soalnya kita ni layan ke tidak  kehendak mrk itu.
Quote elle_april 13-11-2015 11:37 PM
Wajar. Lepas tu bawak bf kerja bina bangunan balik rumah masa majikan takde, plan siap2 curi barang kemas majikan lepas tu lari.
Quote penang#1 14-11-2015 12:39 AM
mereka ialah bumiputera, serumpun. takkan u nak mereka dianak tirikan?
Quote aHoi83 14-11-2015 12:51 AM
Selagi ummah malaysia hadap kat amah indon selagi tu la mereka tekan kau. Sat2 lagi ade la yg masuk kata takde choice la, masalah dia itu inila yg memaksakan pakai amah, korg tak mengerti sbb tk berada didlm kasut dia bla bla bla
Quote pehbedah 14-11-2015 06:20 AM
angpa cer tengok muka memasing jika kerja gaji tak naik2...cer pikir sikit..dasar betul angpa ni....ingat depa tak de anak..family yg perlu dibantu ke..ingat depa makan unituk tekak sendiri ker...lantak la depa balik kampung buat rumah besar..tu rezeki dia...dengki..sebab amah tu tak de pelajaran...busuk..hina...depa tulah yg dok cebok bontot anak angpa...dasar hisap keringat manusia....aku bercakap berdasarkan sifat manusia...
Quote xpdckelate 14-11-2015 07:52 AM
nak sangat beramah,hadap pi la
Quote pipigebu 14-11-2015 07:53 AM
1200??? dh mcm gaji minimum staff gomen hahahaha
Quote kamil8891 14-11-2015 06:39 PM
berenti jadi bibik ok gak
mkn mnum tuan umh tgggung
dpt ikot g jln2 lg
Quote cmf_premierleag 14-11-2015 06:51 PM
pehbedah replied at 14-11-2015 06:20 AM
angpa cer tengok muka memasing jika kerja gaji tak naik2...cer pikir sikit..dasar betul angpa ni.... ...

Kheeenn
Aku pun pandang bibik sbg manusia
Yg bangsat2 ni dah la kerah tenaga bibik 24jam
Lps tu layan diorg dgn kasta dan mcm hamba abdi
Korang ingat bibik tu takde perasaan ke?
Diorg pun ada family nak jaga and sbb tu nk kirim duit blk negara asal
Dah kalo berkira sgt dgn bibik, pandai2 la jaga sendiri urusan rumahtangga
Ni ms nak mandi campak spender dan coli merata2 pun x reti nk masuk laundry basket..suruh gak bibik tolong kutip spender coli masam tu
Quote scarflicious 14-11-2015 07:37 PM
Sorry. No maid for me.
Quote trisnalovezul 14-11-2015 09:30 PM
wajar aja..kalo kalian ga mampu hire maid janganlah hire..aku rasa orang2 kaya ga bising lorh isu ni...rasa syukur dapat berbakti pada somiku...ga perlu pake maid..jimat duit
Quote AR101 14-11-2015 11:52 PM
Ikut cara Rasulullah, layan amah macam keluarga sendiri. Jika tak mampu berlaku adil pada pekerja, lebih baik jangan ambil. Takut berlaku zalim. Doa orang teraniaya makbul.
Quote AR101 14-11-2015 11:52 PM
Ikut cara Rasulullah, layan amah macam keluarga sendiri. Jika tak mampu berlaku adil pada pekerja, lebih baik jangan ambil. Takut berlaku zalim. Doa orang teraniaya makbul.

Lihat semua komen(21)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087562s Gzip On
To Top