Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Close

Betul Ke, Penguasaan Bahasa Inggeris Pelajar Malaysia Sangat Teruk?

19-11-2015 07:33 PM| Komen: 155




Artikel : TS LOO
Video : Firdausz & TS LOO





Tahap penguasaan pelajar dalam bahasa Inggeris sentiasa menjadi bahan perbincangan bukan sahaja di kalangan para pendidik (khususnya yang mengajar Bahasa Inggeris di sekolah dan juga institusi pengajian tinggi), tetapi juga turut menarik perhatian pihak kerajaan dan kalangan masyarakat.


Walaupun pelbagai langkah telah dilaksanakan oleh pihak Kementerian Pendidikan, bagi menangani isu ini, antaranya dengan memperkenalkan Ujian Bahasa Inggeris Universiti Malaysia (MUET). Namun kemampuan pelajar dalam bahasa Inggeris masih diragui.


Dimana silapnya? Wartawan CARI Infonet membuat tinjauan di sekitar kota Kuala Lumpur untuk mendapatkan pandangan orang ramai.- CARI Infonet

Apa Reaksi Anda...

Bagus
27
Marah
17
Terkejut
17
Sedih
13
Lawak
25
Bosan
20
Komen: 155
Komen

Komen Terbaru

Quote krustykrab 25-11-2015 04:27 PM
pelicano replied at 25-11-2015 04:12 PM
Orang yang dibetulkan bahasanya pun kadang2 satu hal... defensive giler ... marah bila ditegur, mcam ...

who cik ketam..who? me?

posting kat atas tu nak tau je sbb nengok kat sini semua komen best2 je

Lain-lain Komen

Quote Pajeri_Nenas 19-11-2015 08:17 PM
Dun make my blood go upstairs!
Quote TuntungReturn 19-11-2015 08:22 PM
dont play2
Quote sabbath_shalom 19-11-2015 08:25 PM
Go straight dont belok2
Quote HibinoSama 19-11-2015 08:30 PM
Pelajar malaysia tu taklah..
Tapi utk pelajar melayu, ye....
Majoriti kurang mahir english
Quote missus_meow 19-11-2015 08:32 PM
Yup, x kire bangsa ... cuma tahap kehancoran berbeza
Quote chazey 19-11-2015 08:37 PM
HibinoSama replied at 19-11-2015 08:30 PM
Pelajar malaysia tu taklah..
Tapi utk pelajar melayu, ye....
Majoriti kurang mahir english

Ala...Cina, India pun bukan terer sangat English. Yang kelas depan (sorry guna term ni), written ok la tapi spiking hancoq. Yang kelas belakang (sorry lagi skali) written, spoken dua2 hancoq. Tapi tengok sekolah juga - contoh di atas untuk sekolah kebangsaan. Kalau sekolah convent ka, lain cerita lah.
Quote taikor 19-11-2015 08:45 PM
ini Mesia. Bukan London. Bahsa Mesia nomor 1


Ribuan Teh Bedollah
BN Bentong
Quote aijinmisaki 19-11-2015 09:00 PM
cina dengan yindia pun teruk bi diorang...
cuma bezanya diorang berani speaking walaupun kelaut.
Quote Decaffeinated 19-11-2015 09:14 PM
Aku memang tak boleh tolerate BBNU cakap Manglish, rasa nak lempang....



Quote tipuware 19-11-2015 09:22 PM
Utk aku  belajar bahasa inggeris dr sekolah rendah ke sekolah menengah = 10 tahun; zmn uni = 5 tahun.. total 15 tahun. Tapi bagi aku keberanian bercakap bahasa Inggeris ni lebih membantu bila dh masuk keje. Nak taknak kena ckp  lama2 dah boleh fasih .
Quote tagas 19-11-2015 09:32 PM
Dun drop my water face la
Quote ohnoLia 19-11-2015 09:42 PM
HibinoSama replied at 19-11-2015 08:30 PM
Pelajar malaysia tu taklah..
Tapi utk pelajar melayu, ye....
Majoriti kurang mahir english

Pelajar melayu yg kat lembah klang ni ayol rasa ok jha english nya.

Yg terover2 pun ada.. yg sgt2 rajin betulkan grammar org.. x kira lah kat mne pun...   

Tp klu dpt muet analisis untuk negeri selangor mesti helok
Quote HibinoSama 19-11-2015 10:04 PM
ohnoLia replied at 19-11-2015 09:42 PM
Pelajar melayu yg kat lembah klang ni ayol rasa ok jha english nya.

Yg terover2 pun ada.. yg sg ...

Oo..melayu duduk lembah klang ye la ye..
Yg duduk luar lembah klang xyah amik port ke?
Quote tungkai 19-11-2015 10:07 PM
Kadang2 nak ckp jugak. Good morning jd good mornong. Cost saving jadi cosh shaving..

Cakap jugak la kan...
Quote cherub 19-11-2015 10:18 PM
Akak meluat cainis yg konon cakap english tapi slang grammar dan vocab jinjang. Takat bunyik omputeh jerla. omputeh dgr mesti uwek. Akak pun pernah tegur; what dialect are you using? Sounds like english but nothing makes sense brutal gitu
Quote Kak-Leen 19-11-2015 10:18 PM
Masalahnya org Malaysia ni sgt terikut dgn American English, Singlish dan manglish. Ckpd mmg berhabuk.. Tp utk English, mmg maaih rendah penguasaannya.. What do you expect when we are no better with our  mother tongue... Errrrrr betul ka ayat tu? Kikikiki.. Maaf la kalau salah.
Quote L211 20-11-2015 12:28 AM
hahahah.. betul ke? i have no idea about it. but to tell the truth english ni ramai melayu bash, kalau salah sikit mula laa nak condemn walhal org yg condemn tu pon belum tentu english dia brilliant.. siap cakap 'english dia tu grammar pon salah, bukan nak kondem tp kenyataan'... aku sound abis perkataan kondem ko tu ada ke dlm kamus dewan bahasa & pustaka... ppuan tu siap btau dia kena bash, motif minta belas kasihan dgn org lain lettew.. kesian
Quote mommymonster82 20-11-2015 12:44 AM
keliyar watar don sangka no boya noh....

Quote ellejo 20-11-2015 12:47 AM
ni experience ckp english masa nak terangkan dkat colleague omputeh yg br transfer
forest pig : babi hutan


Lihat semua komen(155)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.072153s Gzip On
To Top