Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Adakah Betul Cara Bancuh Susu Formula Anak Selama Ini?

8-12-2015 05:26 PM| Komen: 6

Oleh Izzah Abbasy

Daripada memilih susu formula sehingga ingin menyusukan bayi atau si anak, perlu ada teknik yang betul. Bukan boleh suap begitu sahaja.



Ramai yang tidak ambil pusing hal ini sedangkan ia sangat penting sebagai langkah kesihatan dan khasiat kepada si manja.

Salah membancuh susu formula boleh menyebabkan zat atau nutrisi dalam susu hilang.



Langkah-langkah yang betul untuk penyediaan susu si manja :-


1) Tuangkan dahulu air masak yang telah disejukkan ke dalam botol susu anak.

2) Kemudian tuangkan  sedikit demi sedikit air panas sehingga air dalam keadaan suhu suam.
Contoh sukatan : 4 oz air masak , 1 oz air panas untuk susu 5oz

3) Tambah susu formula mengikut sukatan yang telah diberikan pada tin dengan menggunakan sudu yang dibekalkan.

4) Tutup botol dengan kemas serta penutup botol sekali. Goncangkan sehingga larut dan sebati.

5) Uji suhu dengan menuang botol dan biarkan sedikit susu jatuh ke atas pergelangan tangan anda di sebelah dalam. Ia seharusnya terasa suam, bukan panas.

Boleh ikuti langkah seperti berikut ;


Jangan sesekali membancuh dengan menuang susu dahulu kemudian air panas, jika cara itu dilakukan, air panas yang dicampur dengan susu formula tersebut akan mematikan nutrisi-nutrisi yang ada dalam susu. - CARI Infonet





Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
13
Terkejut
5
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
3
Komen: 6
Komen

Previous : Bagaimana Nak Memilih Baju Yang Sesuai Ketika Hamil?

Next       : Jangan Ambil Mudah Bila Pedih Ulu Hati Dan Sakit Perut

Komen Terbaru

Quote talapia 10-12-2015 04:41 PM
rara190 replied at 9-12-2015 05:30 PM
sama... tuang air panas bru air masak.

biasa saya pon buat macam tu. tuang air panas dulu baru taruk air masak. tapi klau cara ni.. kena make sure guna botol susu yang BPA free ye. sebab botol plastik yang ada BPA akan beri tindakbalas tak elok bila kena air yang bebetul panas.

Lain-lain Komen

Quote mdhelmi 8-12-2015 05:38 PM
aku prefer air panas dulu pastu baru air masak
kalo air masih panas aku buang sikit pastu tambah lagi air masak
Quote sabar_sabariah 8-12-2015 06:24 PM
mdhelmi replied at 8-12-2015 05:38 PM
aku prefer air panas dulu pastu baru air masak
kalo air masih panas aku buang sikit pastu tambah la ...

samalah kite
Quote sabar_sabariah 8-12-2015 06:26 PM
comel je menengok gambar baby tu dengan botol susu gemuk.
anak aku dibelikan botol susu mahal2 tak mahu dia.
tetap pilih botol susu kecik zaman bayi dia tu.
dah setahun lebih guna tapi elok lagi.
puting pun tak tukar lagi.
Quote SayaSayangMama 8-12-2015 07:14 PM
Baby aku pun pkai botol gemuk (wide neck) nk tanya gmbar bawak sekali susu masuk dlm plastik sbb xyah basuh botol ke.
Quote rara190 9-12-2015 05:30 PM
mdhelmi replied at 8-12-2015 05:38 PM
aku prefer air panas dulu pastu baru air masak
kalo air masih panas aku buang sikit pastu tambah la ...

sama... tuang air panas bru air masak.
Quote talapia 10-12-2015 04:41 PM
rara190 replied at 9-12-2015 05:30 PM
sama... tuang air panas bru air masak.

biasa saya pon buat macam tu. tuang air panas dulu baru taruk air masak. tapi klau cara ni.. kena make sure guna botol susu yang BPA free ye. sebab botol plastik yang ada BPA akan beri tindakbalas tak elok bila kena air yang bebetul panas.

Lihat semua komen(6)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.072733s Gzip On
To Top