Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Close

OlaBola, Bukan Sekadar Filem Bola Sepak!

27-1-2016 01:10 PM| Komen: 45



Artikel : TS LOO
Video: Firdausz, Danny & TS LOO





Setelah mencipta fenomena tersendiri menerusi filem 'The Journey', apabila berjaya mendapat kutipan sebanyak RM17.16 juta sepanjang enam minggu ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia, pengarah filem Chiu Keng Guan sekali lagi dengan hasil kerjasama Astro Shaw mempersembahkan karyanya yang terbaru, 'OlaBola'.

Baru-baru ini, ketika sesi temubual secara esklusif bersama CARI Infonet,  Chiu memberitahu biarpun filem Ola Bola merupakan sebuah filem fiksyen yang bertemakan bola sepak hasil inspirasi terhadap sejarah sukan bola sepak pada era 80-an, namun mesej yang ingin disampaikan jauh lebih dari sekadar filem bola sepak. 

Tegasnya, penghasilan filem Ola Bola selain mengembalikan zaman kegemilangan pasukan bola sepak negara pada era 80an, mesej lain yang ingin diberitahu kepada generasi baru masa kini iaitu semangat kenegaraan yang terjalin antara pemain pasukan bola sepak negara pada ketika itu.

Apabila ditanya mengapa memilih sukan bola sepak sebagai subjek utama dalam filem terbarunya, dia menjelaskan bahawa dirinya merupakan seorang peminat tegar sukan bola sepak sejak dari kecil lagi. Hasrat ingin menghasilkan filem berkaitan bola sepak sememangnya sudah lama terpendam dalam isi hatinya. 
 
OlaBola merupakan kisah kejayaan tentang keberanian dan semangat bersatu yang memberi inspirasi kepada barisan pemain bola sepak Malaysia untuk bangkit dari kekecewaan dan muncul menjadi wira negara.

Selain menampilkan pelakon hebat seperti Bront Palarae dan penampilan istimewa oleh Frankie Lee, OlaBola turut dibarisi pelakon baru yang bakal menyinar seperti JC Chee (Kwok Keong atau Tauke), Luqman Hafidz (Ali), Saran Kumar (Muthu) dan Marianne Tan (Marianne).

Untuk mengetahui apa yang menarik tentang pembikinan filem Ola Bola, jangan ketinggalan saksikan temubual khas bersama pengarah Ola Bola, Chiu Keng Guan, hanya di CARI Infonet. 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
12
Marah
7
Terkejut
20
Sedih
6
Lawak
4
Bosan
13
Komen: 45
Komen

Komen Terbaru

Quote talapia 15-2-2016 05:25 PM
last tayang bila eh? nak bawak anak2 gi tengok... tunggu gaji sempat tak? hehehehe

Lain-lain Komen

Quote mat_arof 27-1-2016 02:25 PM
aku suka filem ni...sebab melihatkan semua bangsa malaysia bersatu dalam satu pasukan bola sepak dan berjaya membawa malaysia hebat masa itu di tahun 80an...
Quote cendolsantan 27-1-2016 03:08 PM
Saya harap semua rakyat Malaysia yang nak lebih mengetahui kehebatan pasukan bola sepak negara kita, inilah peluang untuk kita semua sama-sama mengembalikan semula semangat kemalaysiaan yang sebenarnya sudah lama terpahat di pemikiran kita semua.
Quote 4everMore 27-1-2016 03:55 PM
Da start arini kan..mau tgk
Quote MellyNad 27-1-2016 04:03 PM
nak tgk, tp tunggu ada kat astro first lah..ade tak kat astro first?
Quote ultramantujuh 27-1-2016 06:09 PM
Filem berjiwa Malaysia ini patut ditunjuk kat mereka yang sering memporak-perandakan keamanan negara... hayatilah semangat kemalaysiaan rakyat Malaysia pada tahun 60an,70an dan 80an, pemain pasukan kebangsaan ketika itu terdiri daripada pelbagai kaum, mereka semua mengejar kemenangan hanya untuk Malaysia bukan untuk diri sendiri.
Quote hanamunir 27-1-2016 06:30 PM
tgok trailer macam best
Quote revolusi_30 28-1-2016 05:43 PM
Akak dah tgk.... Boleh buat air mata mengalir..... Bkn pasal sedih tapi pasal terharu dgn team Malaysia masa tu.  Dorang semua bkn ada gaji main bola, tak kaya raya mcm sekarang... Tapi dorang main utk Malaysia ...cite ne memang best dan menunjukkan Malaysia pada masa itu.  Semua buat demi negara. Prop nya pun perfect. Mengimbau kenangan lalu...
Quote revolusi_30 28-1-2016 11:03 PM
akak share sikit info......memang legend
Quote nadie90 29-1-2016 12:22 AM
revolusi_30 replied at 28-1-2016 05:43 PM
Akak dah tgk.... Boleh buat air mata mengalir..... Bkn pasal sedih tapi pasal terharu dgn team Malay ...

Wah tq for the review kak....I believe in u....akan pergi tgk nnt
Quote mat_arof 29-1-2016 07:44 AM
ultramantujuh replied at 27-1-2016 06:09 PM
Filem berjiwa Malaysia ini patut ditunjuk kat mereka yang sering memporak-perandakan keamanan negara ...

ye betul...semua kaum ada dalam pasukan bola sepak malaysia...ada melayu cina india singh..kadzan iban pun ada
Quote amikie 29-1-2016 10:32 AM
dah nengOk tayangan awal semalam..
10 bintang!(bangga sebab dah mula mengenali lagenda2 bOla sepak Malaysia)

dan filem ini berjaya menarik pelbagai golOngan tanpa mengira peringkat umur dan bangsa.
semalam keluar panggung,rasa terharu sebab ada bangsa Malaysia menOnton sama2.
Melayu,Cina,India dan Singh!
bangga melihat masih ramai yg mempunyai semangat cintakan tanahair.
ternyata melalui sukan bola sepak mampu menyatukan kami semua.

tahniah pada tuan director!tabik spring pada pelakOn2 Ola Bola...
Quote SitiRopeah 29-1-2016 03:37 PM
sebut pasal Korea Selatan, pasukan inikah yang pernah disebut dalam cerita Running Man masa episod lagenda bola dia tu? They did mention Malaysia..
Bangga la juga walau tak kenal..
Quote hady_vit 29-1-2016 05:31 PM
1. Ini review yang sangat panjang.Ini bukan post berbayar. Ola Bola I must say SATU TUMBUKAN PADU KE LANGIT.masih terasa impak filem tersebut bila bangun pagi tadi. Aku jarang review filem tempatan apa lagi nak tengok. Bagi aku banyak filem tempatan SAMPAH!
2. Dari mat rempit, cinta cintun perempuan kampung dengan kening bercukur, Dilwale la,hantu meneriak bingit,lelaki perogol alih-alih insaf, ahli korporat yang keparat. Suami isteri acah acah bagus.Aku ulang Itu semua SAMPAH! Tapi Ola Bola filem betul betul Malaysia!
3. Ini betul Filem Malaysia. Kenapa? Tepi aku penonton bangsa cina, sebelah bangsa cina itu ada bangsa melayu,di depan bangsa melayu itu ada bangsa cina. Belakang aku ada bangsa india. Aku pandang skrin, ini bukan The Avengers atau Star Wars tapi Ola Bola. Ini baru Malaysia.dapat aku lihat kepuasan setiap bangsa selepas tamat tayangan. Filem yang amat diperlukan waktu situasi politik negara kita yang sangat busuk sekarang.
4. Filem yang hampir sempurna.Bukan senang nak buat filem pasal bola sepak. Filem terdahulu Jejak Warrior pun bulat-bulat tiru Will. Gol and Gincu pulak tahap filem budak budak baru nak UP.Tapi Ola Bola di waktu zaman 70-80an dengan lakonan jelmaan lagenda bola dari supermokh ke super shamsul, Soh Chin Aun ke Tauke, Eric ke James Wong, Khalid Ali ke Ali dan Arumugam ke Muthu memang terbaik. Sehingga kini aku masih percaya bolasepak adalah satu cara perpaduan kaum.
5. Bagi peminat bola seperti aku Filem Ola Bola in sesuatu yang MAKAN DALAM. Setiap peminat bola silalah terasa setiap bait dialog dan aksi peminat bola waktu dulu! Plot jurulatih Eric berkata players dan peminat sekarang lebih banyak memikirkan JERSEY dari bermain atau menonton semangat permainan bola itu. OK! Ini betul.sila terasa!contohnya aku bila nak tengok bola nak pilih pakai jersey mana satu pun boleh stress kepala. sekarang Pink Jersey dan Stadium Pink pun boleh jadi issue.antara yang lain Aku cover ko,kita menang sama sama, kita kalah sama sama dan mereka makan steak, kita sama sama makan nasi lemak
6. Ola Bola! aku terharu dengan sikap dan semangat penyokong bola sepak terdahulu kebanyakan yang hanya dapat ulasan perlawanan dari corong radio. Semangat mereka sangat terasa. Tak dapat aku bayangkan bagi kita yang memang dilahirkan melihat bola dari kaca mata TV. Terasa nak menangis melihat semangat itu datang dari pelbagai kaum.
7. Dari situlah pengulas bola waktu dulu memainkan peranan sangat penting. Tersentuh waktu kemunculan Dato Rahim Razali.siapa tak kenal pengulas bola terbaik waktu itu. Tapi lakonan Bront Palarae hebat sebagai pengulas.
8. Cinematography yang sangat cantik.hutan dan pantai di Malaysia yang giler cantik.dengan gambaran Stadium Merdeka waktu dulu yang sangat gah!aksi permainan taktikal yang boleh dikatakan real dan sempurna. Aku bajet setiap pelakon itu adalah kaki bola!
9. Tangisan marianne waktu kemuculan real tauke itu sangat jujur.juga kibaran bendera Malaysia di keretapi oleh Marrianne. Marianne cantik, awek tauke pun cantik.
10. HIGHLY RECOMMENDED DAN SILA TUNGGU SEHINGGA ABIS CREDIT! GAMBARAN LAGENDA TERBAIK MALAYSIA DAN SELFIE PERTAMA DIDUNIA ITU YANG BUAT KITA AKAN TERSENYUM BERSAMA! WELL DONE OLA BOLA!
Quote mat_arof 29-1-2016 05:49 PM
harap lepas ni pengarah akan buat kisah Perenang wanita hebat malaysia ...Nurul Huda Abdullah.

kisah dia mewakili malaysia sewaktu umur 15 tahun untuk sea games 1985 bangkok  dan nurul huda pergi bertanding atas perbelanjaan sendiri sebab malaysia tak tanggung perbelanjaan nurul untuk mewakili malaysia ...mak dan ayah dia bagi duit belanja dan duit sewa hotel ..

dia menang 6 pingat emas dan 5 rekod baru dan menjadi perenang wanita pertama asia tenggara berenang bawah 1 minit untuk acara 100 meter wanita

terkejut malaysia dan kontijen malaysia masa itu

kalau boleh di filemkan kisah Perenang nurul huda abdullah pula
Quote nadna 29-1-2016 09:57 PM
Cari waktu sesuai..kena tengok ni
Quote misscendol 30-1-2016 02:32 PM
best ke cter ni????? anyone yang dah tengok?
Quote alieyrina 30-1-2016 02:49 PM
Aku sebenaqnya teruja nk tgk tp masa bukan ada sgt..so kena pilih mana yg nk tgk..last2 ku pilih bajrangi over this muvi..

tgk kt astro ja lah nanti...
Quote dauswq 30-1-2016 05:22 PM
review aku kt benang satu lg
Quote nuralisa 30-1-2016 11:50 PM
Cerita ni betul2 Malaysian. Aku x sangka dlm cinema ada semua kaum.. cite ola bola .. bukan starwars ... ada cina siap pakai jersey malaysia lagi masa tgk movie ni..

Sukan mmg betul2 menyatukan bangsa. Pegila tgk.. bukan sbb story line dia tp sbb semangat patriotik. Berapa kali aku nangis tgk cite ni ... especilly part dlm dressing room ...

Lihat semua komen(45)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.041227s Gzip On
To Top