CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Meleleh Air Liur, Mee Kari 'Letop'

8-3-2016 06:04 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 7337| Komen: 5

Description: Petang-petang waktu hujan, teringin pula mee kari yang hangat dan juga pedas.
Oleh Adib ZA



Petang-petang waktu hujan, teringin pula mee kari yang hangat dan juga pedas.


Ditambah dengan sambalnya yang meletop, pasti membuatkan mee kari anda lebih meriah dan sedap.


Jom ikuti resepi yang dipetik dari Blog Moirisaid ini:


Bahan-bahannya:

1 paket mee di celur dan ditoskan

4 biji telur yang di rebus dan dikupaskan kulitnya

Isi ayam yang di potong dadu

5 keping tahu kering di potong kecil

1/2 paket fishball di belah dua

1 biji telur

1 biji cili merah di hiris kasar

1 cawan air asam jawa

Air secukupnya

Santan pekat

Garam secukup rasa


Bahan untuk menumis

3 biji bawang putih dihiris nipis

3 biji bawang merah kecil dihiris nipis

1/2 inci halia dihiris nipis

1 batang kulit kayu manis

3 biji bunga cengkih


Bahan yang di kisar

3 biji bawang putih

3 biji bawang merah kecil

1/2 inci halia

(dikisar kesemua bahan ini sehingga halus)

2 sudu makan serbuk kari ayam

1 sudu makan cili kisar

(satukan serbuk kari, cili kisar bersama bahan yang dikisar tadi)


Cara-caranya:

1.   Panaskan periuk atau kuali dan isi kan minyak masak.

2.   Tumiskan bahan menumis sehingga terbit bau wangi.

3.   Masukkan bahan yang dikisar bersama serbuk kari dan cili kisar tadi.

Masak sehingga pecah minyak.

4.   Masukkan air asam jawa dan juga air yang secukupnya.  Biarkan mendidih.

5.   Masukkan isi ayam biarkan seketika.  Masukkan tahu kering, fishball, cili hiris dan gaul rata. 

Biarkan ianya mendidih seketika.  

6.   Pecah kan sebiji telur ke dalam kuah.  Kacau perlahan dan biarkan mendidih sebentar.

7.   Masukkan santan pekat ikut kesukaan kita.  Gaul rata dan biarkan mendidih sebentar.

8.   Masukkan sayur sawi dan juga garam secukup rasa.  Perasakan.  

9.   Boleh di hidang kan bersama mee yang telah dicelur tadi bersama telur rebus - CARI Infonet



Sumber resipi: Blog Moirisaid


Bagus
6

Marah
8

Terkejut
4

Sedih
19

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (39 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote JpA0606 13-3-2016 04:07 PM
Makan time hujan , nikmat yg tak terhingga dengan Kopi O panas..
Quote Logix 14-3-2016 11:43 AM
ada kerang lagilah mengancam
Quote MistrezHermanaz 14-3-2016 12:01 PM
tula..ade kerang lagi sedap..mase kecik2 dulu mak buat mee kari x bubuh kerang sekali..kerang tu tumis pedas,bila nk mkn,br masukkan sambal kerang tu,fuhhh terangkat
Quote Logix 14-3-2016 12:07 PM
biasanya kerang tu saya rebus separuh masak
kopek dan bila nk mkn mee rebus letakkan je dlm mangkok
kerang kalau dicampur dgn kuah karinya nnt jd kecut.
Quote deekhan 27-3-2016 05:38 PM
sedapnyer. nnt nk suh mak masak.

Lihat semua komen(5)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

20-4-2024 01:02 PM GMT+8 , Processed in 0.102234 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top