Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Close

Pelajar Bunuh Diri, Di Mana Silapnya?

16-3-2016 05:27 PM| Komen: 18



   
                    Artikel: TS LOO l  Video: Firdausz & TS LOO Suntingan Visual: Firdausz


Bunuh diri adalah isu sangat serius yang meningkat saban tahun di seluruh dunia dan juga negara kita.

Perangkaan kebangsaan menunjukkan nisbah bunuh diri dari tahun 2007 hingga 2010 adalah 1.3 untuk setiap 100,000 orang.

Daripada jumlah 1,156 orang yang membunuh diri dalam tempoh tiga tahun itu, majoritinya berumur antara 24 dan 44 tahun.

Perangkaan yang sama juga menunjukkan lelaki mengatasi perempuan iaitu tiga lelaki bagi setiap seorang perempuan. Daripada segi kaum, masyarakat Cina mencatat kejadian bunuh diri paling tinggi iaitu 48 peratus diikuti orang India (21 peratus), Melayu (18 peratus) dan kaum lain (13 peratus).

Bagaimanapun, apa yang merunsingkan kejadian bunuh diri yang berlaku dikalangan pelajar.

Sehubungan itu, CARI Infonet membuat tinjauan di sekitar Lembah Klang mengenai gejala membunuh diri di kalangan pelajar sekolah yang menunjukkan peningkatan yang semakin mendadak.CARI Infonet



Apa Reaksi Anda...

Bagus
40
Marah
35
Terkejut
26
Sedih
41
Lawak
38
Bosan
34
Komen: 18
Komen

Komen Terbaru

Quote DARSITA 27-5-2016 12:41 AM
Very sad. I try to understand when I read about students committing suicide. My guess is there was underlying depression he/she wasn't sharing with anyone. Nak pulak yang datang dari keluarga misikin. Tentu mereka ini menyaka telah menghampakan harapan ibubapa.  

Lain-lain Komen

Quote _______ 16-3-2016 05:37 PM
Sindiri juga silap
Quote ultramantujuh 16-3-2016 05:54 PM
Bagus lah memaparkan isu gejala membunuh diri di kalangan anak muda khusunya pelajar sekolah, ini sekurang-kurangnya memberi kesedaran bahawa semua pihak perlu lebih peka dan prihatin terhadap emosi anak-anak.. Terbaik buat CARI, teruskan usaha murni sedemikian.
Quote wana89 16-3-2016 05:58 PM
Expectation terlalu tinggi.. Bila xdapat menjunam..harapan terlalu tinggi juga penyebab.
Quote cendolsantan 16-3-2016 06:02 PM
Saya setuju, harap cARI lebihkan paparan isu kemasyarakatan, kalau boleh kurangkan isu politik yang membosankan.. saya turut suka paparan isu pasal Restoran Pork Free tu, Car Boot Sale, Penyanyi Baru Tak sehebat penyanyi dulu, Turap Lubang Oleh Lando... mamang best
Quote qronaldo7 16-3-2016 06:31 PM
wana89 replied at 16-3-2016 05:58 PM
Expectation terlalu tinggi.. Bila xdapat menjunam..harapan terlalu tinggi juga penyebab.

expectation sama macam harga rumah. xnak turun
Quote Esmiria 16-3-2016 06:36 PM
qronaldo7 replied at 16-3-2016 06:31 PM
expectation sama macam harga rumah. xnak turun

kahkahkahkah
Quote blackwidowbae 16-3-2016 06:47 PM
Mak bapak patut brainwash ler anak anak mereka dari kecil cakap

Berdosa besar kalau bunuh diri, tak cium bau syurga, mama dan papa tak mahu dengar perkataan bunuh diri pun keluar dari mulut anak anak mama sayang ni horkeh sayanggggg

Nenek selalu cakap gitu kat makcik masa makcik kecil, sampai sekarang melekat terpahat di minda makcik
Quote lazim 16-3-2016 06:48 PM
editor cari ni pngkat bru plk ke?
Quote chazey 16-3-2016 06:50 PM
Akak puji isu2 yang dibawa oleh TS LOO. Ada isi sangat berbanding wartawan2 nohorom Cari lainnya.
Quote wana89 16-3-2016 06:52 PM
qronaldo7 replied at 16-3-2016 06:31 PM
expectation sama macam harga rumah. xnak turun

Haha..
Kalo uols kahwin nanti, jgn bagi tekanan Kat anak2 uols.. Jgn letak expectation tinggi Kat deyol..tegas perlu tapi jgn paksa deyol.. Silap2 cara, bunuh diri pulak
Quote Pajeri_Nenas 16-3-2016 06:53 PM
Itu macam ka?
Quote cpixie 16-3-2016 07:20 PM
silapnya dimana2
Quote chazey 16-3-2016 07:34 PM
cpixie replied at 16-3-2016 07:20 PM
silapnya dimana2

Aiol cenderung salahkan mak pak.

Anak bunuh diri, anak alcoholic, anak jadi pembunuh, anak jadi perogol -

Puncanya adalah mak pak.

Tak guna terlalu kasihkan anak,

Sampai lupa kasih berlebihan tu boleh merosakkan anak.

Tak guna juga terlalu berkeras dengan anak,

Sampai lupa kekerasan tu boleh mengeraskan hati anak.

Quote bangang4 17-3-2016 08:20 AM
chazey replied at 16-3-2016 07:34 PM
Aiol cenderung salahkan mak pak.

Anak bunuh diri, anak alcoholic, anak jadi pembunuh, anak jadi ...

Betul,
kadang2 kita rasa didikan yg kita berikan tu sempurna dan takde cacat celanya, tapi kenapa anak2 masih tak dengar cakap. tu Mgkin tandanya masih ada kat part2 tertentu yg tak sempurna dlm cara kite mendidik. rasanya sangatlah tidak elok salahkan anak lepas tu give up lepas tangan, sbb mendidik anak tu kite punya tanggungjawab... saat baby tu lahir bkn main gembira, tapi dlm kegembiraan tu xsedar sebenarnya tanggungjawabnya sgt2 besar.

Quote ALWAYSREDA 17-3-2016 12:11 PM
Apa2 pun kena ada give and take dan seharusnya, ada masa kita kena lepaskan ego kita sebagai ibubapa, mereka lebih open dengan kita untuk meluahkan apa saja bila kita treat mcm kawan... kita kena santai, tak perlu sentiasa nk strees je. disitu anak2 senang dan selesa nk mendapatkan pendapat kita sebelum melakukan apa2 dengan terburu-buru.
Quote FARRAZOOL 27-5-2016 12:25 AM
Kes stresss lettew
Quote DARSITA 27-5-2016 12:30 AM
cendolsantan replied at 16-3-2016 02:02 AM
Saya setuju, harap cARI lebihkan paparan isu kemasyarakatan, kalau boleh kurangkan isu politik yang  ...

Dulu tujuan utama CARI Forum mewujudkan Board Isu Semasa ini adalah utk perbincangan sebegini.

Quote DARSITA 27-5-2016 12:41 AM
Very sad. I try to understand when I read about students committing suicide. My guess is there was underlying depression he/she wasn't sharing with anyone. Nak pulak yang datang dari keluarga misikin. Tentu mereka ini menyaka telah menghampakan harapan ibubapa.  

Lihat semua komen(18)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081474s Gzip On
To Top