CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Kolam Air Panas 'Morning Glory' Yang Berwarna-Warni

29-6-2016 12:54 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 10582| Komen: 23

Description: Kolam air panas 'Morning Glory' yang terletak di Teton County, Taman Negara Yellowstone, Amerika Syarikat sememangnya dikenali ramai.
Oleh : TS LOO


Gambar yang diambil baru-baru ini, kelihatan berwarna hijau kuning akibat dicemari oleh pengunjung

sumber foto: http://www.dailymail.co.uk/

sumber foto: http://www.dailymail.co.uk/



Kolam air panas 'Morning Glory' yang terletak di Teton County, Taman Negara Yellowstone, Amerika Syarikat sememangnya dikenali ramai. 


Namun, disebabkan ramai pengunjung baling duit syiling ke dalam kolam tersebut untuk membuat hajat, akibatnya air kolam tersebut bertukar dari warna Sapphire menjadi warna hijau kuning. 


Selain baling duit syiling, sebahagian lagi pengunjung yang tidak beretika dikatakan bukan sahaja akan membaling batu, malah ada yang buang sampah ke dalam kolam terbabit. 

Kolam air panas 'Morning Glory'  mula berubah warna sejak abad yang lalu iaitu pada tahun 50an, kadar suhu air semakin hari semakin menurun menyebabkan pembiakan bakteria dalam air, akibatnya kolam air berubah warna menjadi hijau kuning. 

Biarpun kolam tersebut telah hilang wajah asalnya yang asli, tetapi para pakar mengatakan kolam tersebut masih mempunyai nilai perhiasan yang tersendiri untuk disaksi oleh pengunjung dari merata dunia. - CARI 


Gambar yang diambil pada tahun 1966, ketika itu air kolam masih kelihatan berwarna Sapphire.

sumber foto: http://www.dailymail.co.uk/


Gambar diambil pada tahun 1940, ketika itu sudah merupakan tarikan pelancongan yang utama.

sumber foto: http://www.dailymail.co.uk/




sumber info: www.dailymail.co.uk


17

Bagus
27

Marah
12

Terkejut
18

Sedih
20

Lawak
17

Bosan

Friends Rank (111 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote rosa_canina 29-6-2016 12:59 PM
ishhh..letak pagar tepi2 gitu je ke..
risau plk takut ada yg tergelincir masuk dlm air panas tu
Quote insulin 29-6-2016 01:35 PM
Entah2 mata air panas nih berasid.
Quote lilyuft 29-6-2016 02:59 PM
Lawa la juga colour apa pun tp tgok dkt2 mcm scary pula
Quote che_yatt 29-6-2016 10:16 PM
cantijk betul kaler air panas tu..tp lg suka gambar yg tahun 1940..
Quote red_cattleya 29-6-2016 11:21 PM
tapi still cantik..mcm kek marble dh.
Quote hellblazer666 30-6-2016 08:43 AM
Quote Loloq89 30-6-2016 10:00 AM
dalam wei lubangnya
Quote supernaturalee 30-6-2016 11:58 AM
kt wiki catat kedalaman morning glory spring aka faded glory sedlm 23 kaki
lbh kurang 7 meter
fuh...dalam betul tu
Quote Artemesiaa 30-6-2016 12:03 PM
Unik juga warnanya kini ala2 rainbow cake
Quote afie_m 30-6-2016 12:56 PM
menarik juga warna nya....
Quote mbhcsf 30-6-2016 05:35 PM
wishing well

well wishing ....


sampai tukaq warna dah adoii.....


manusia dan tangan tangan mereka

beza ye
jernih biruan nilam ke  warna sekarang?

sayang sungguh ...


masih lagi bermentaliti  khurafat ke? i thot in 21st century !!!

teruk jugak  mereka ni
Quote merrissa 1-7-2016 01:58 AM
insulin replied at 29-6-2016 01:35 PM
Entah2 mata air panas nih berasid.

haah memang berasid pon....

bulan lepas kot ader berite jatuh dalam air panas nih...polis x leh nak crik mayat dia...sb x jupe apa dah...dah kene hakis dek acid
Quote edoraixora 1-7-2016 09:36 AM
boleh mandi ke kolam ni??
Quote Cik_Andak 1-7-2016 09:52 AM
Cantik pulak kaler jadik gitu......
Quote minah_kidal 1-7-2016 01:02 PM
cantikla kaler dia! mcm kaler saree
Quote Abg_Naz 1-7-2016 03:18 PM
Takde usaha usaha mengembalikan kepada warna asal ke..? Cuci la buang semua keladak dan kotoran didalam kolam tu..
Quote ecstatic 2-8-2016 04:53 PM
cantik jugak color dia eventho da tercemar.
Quote shasha79 4-8-2016 03:57 PM
i dont think so can mandi... but it's so cantik.
Quote DeeHanania 16-8-2016 12:32 PM
Ngeri lak ngok org berdiri kat situ,cantik kaler yer

Lihat semua komen(23)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-7-2024 12:42 PM GMT+8 , Processed in 0.067186 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top