Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Close

Kajian : Umur Berapa Paling Sesuai Anak-anak Miliki Telefon Pintar?

21-7-2016 10:47 AM| Komen: 31



Artikel Oleh Izzah Abbasy | Video Oleh Izzah Abbasy & Angie Ling | Suntingan Visual Angie Ling


Melihat anak-anak kecil menggunakan gajet hari ini seperti telefon pintar pasti membimbangkan.

Bukanlah ingin menyekat penggunaan telefon bimbit ke atas mereka, tetapi persoalan yang timbul adalah tentang usia mereka yang paling sesuai untuk ibu bapa membelikan telefon untuk anak-anak.

Tak dinafikan, penggunaan telefon bimbit bukan lagi dianggap sebagai barang asas mewah tetapi ia satu keperluan dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Melalui pemerhatian, kanak-kanak semuda tujuh tahun sudah mampu memiliki telefon pintar sendiri. Jadi, bagaimana? Saksikan video yang disediakan bagi membincangkan umur yang sepatutnya anak-anak memiliki telefon bimbit. Malah, keburukan dan kebaikan penggunaan telefon ini ke atas anak-anak.

Apa Reaksi Anda...

Bagus
37
Marah
34
Terkejut
38
Sedih
15
Lawak
35
Bosan
33
Komen: 32
Komen

Komen Terbaru

Quote cale1910 19-8-2016 04:06 PM
Rasa mcm pernah terbaca radiasi dr henpon yg diletakkan kat dada/perut anak2 bila main game atau layan youtube huhu

Lain-lain Komen

Quote jiwarasa 21-7-2016 06:05 PM

budak2 sekarang umur setahun dah ada tablet buat main game. urban beb  
Quote mak_wa95 21-7-2016 06:07 PM
ni pun masuk kajian ke..

bagi ikut keperluan la..
Quote Pak.Maun 21-7-2016 06:13 PM

pak cik dulu dah kerja baru merasa henpon sendiri. sim card masa tu harga seratus lebih
Quote mbhcsf 21-7-2016 06:14 PM
Edited by mbhcsf at 21-7-2016 06:17 PM

tengok prevalens kejap  -  stats budak rabun jauh now , usia < 6 years sekarang

i ade hadiri lectures khas untuk ini  oleh pakar optometris .
ade something to do with eye , visual development usia 0 -? 6 years and kegiatan hidup budak tu
dan dibandingkan dengan kadar rabun jauh  bebudak di suatu kepuaan pasifik , aussie dan negara maju lain ...

interesting jugak ...and salah satu sebabnya lifestyle bebudak sekarang ni yg  tak aktif kegiatan  aktiviti di  luar / with nature  ....tapi asyik dok  latch on soft buttons je ...tengok benda  jarak dekat ( ini salah satu faktor )

i lupa most of the content so sorry if silap...setakat tu je iingat ..
Quote arasham 21-7-2016 06:15 PM
mak_wa95 replied at 21-7-2016 06:07 PM
ni pun masuk kajian ke..

bagi ikut keperluan la..

Mcm mana nak specified keperluan tu? Itk berhubung phone biasa dah memadai..
Quote Peterpan17 21-7-2016 06:15 PM
Budak2 jgn di biasakan main smarphone. Tunggulah anak besar sikit dlm 17-18 thn. Anak2 Steve Job tu mana ada smartphone. Steve Job sendiri pun tau mudarat smartphone pd anak2
Quote mak_wa95 21-7-2016 06:21 PM
arasham replied at 21-7-2016 06:15 PM
Mcm mana nak specified keperluan tu? Itk berhubung phone biasa dah memadai..

kalau duduk asrama xperlu phone..
kalau yang duduk rumah kena bagi, sbb nak balik sekolah ke tuisyen ke, nk kena ambik pkl berapa.
kena ada hphone.nak harap public dah xde..

sekarang smartscholl dah pakai tab..
masalah sekarang bila benda ni disalahguna..
Quote Peterpan17 21-7-2016 06:24 PM
mak_wa95 replied at 21-7-2016 06:21 PM
kalau duduk asrama xperlu phone..
kalau yang duduk rumah kena bagi, sbb nak balik sekolah ke tuis ...

Tak perlu ksh smartphone. Phone biasa2 yg blh call & sms cukuplah
Quote keren 21-7-2016 06:25 PM
Umur 12 bagi dumbphone, 15 smartphone
Quote sikatkutu 21-7-2016 06:26 PM

zaman dah berubah. smarphone dah jadi satu keperluan.. tapi rasanya umur 13 ke atas baru bagi. tu pun kena pantau
Quote 32kW 21-7-2016 06:28 PM
jiwarasa replied at 21-7-2016 06:05 PM
budak2 sekarang umur setahun dah ada tablet buat main game. urban beb

Kannnn? Parents muda tu muka bangga je anak baby lagi dah ada tab, ipad bagai.. Spesis kokping tapi kokping dah kertu
Quote mak_wa95 21-7-2016 06:29 PM
Peterpan17 replied at 21-7-2016 06:24 PM
Tak perlu ksh smartphone. Phone biasa2 yg blh call & sms cukuplah

ya phone biasa, topup sebulan rm30
Quote mbhcsf 21-7-2016 06:33 PM
chacon replied at 21-7-2016 05:56 PM
kecik2 dah bagi telefon. lepas tu baru masuk darjah satu pakai spek cermin tebal

ada impak pada perkembanganmata dan  penglihatan
Quote mortekx 21-7-2016 08:12 PM
Bagi pakai phone yg x de data.. So boleh sms and call aja utk yg sekolah rendah. Ipad guna masa weekend
Quote Pembacasaja 22-7-2016 02:22 PM
Iols bg fon ntok dia utk buka youtube je...

Ikutkan xnk bg tp apaknya ckp nk kasi dia duk diam tu je lah caranya.
Quote furbythecat 22-7-2016 11:55 PM
anak2 sekrang umur setahun dua pn da duk men hp..
Quote babynina30 26-7-2016 12:39 AM
Skrg aku tgh kontrol gajet n tv dkt anak. Hrp2 berjayaaaaa
Quote RatuDunia94 26-7-2016 02:59 AM
Pembacasaja replied at 22-7-2016 02:22 PM
Iols bg fon ntok dia utk buka youtube je...

Ikutkan xnk bg tp apaknya ckp nk kasi dia duk diam tu ...

Dh di ajor dr awal mmg la lama2 budak tu terbiasa...
Quote Kak-Leen 26-7-2016 02:24 PM
Sorang 17, sorang 15 dan bongsu 11 masih xde hp sendiri. Bila perlu, semua bentuk communication dgn kawan2 dan cikgu2 melalui hp akak. No games downloadedkqt hp akak. Ada satu tab pun hanya download games yg membina. Kalau si bongsu download minescraft, akak buang terus

So, aBIG NO to smartphones and tabs for my children.

Lihat semua komen(31)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076366s Gzip On
To Top