Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Close

Sejauh Mana Keberkesanan Perhimpunan BERSIH 5.0?

5-8-2016 04:07 PM| Komen: 25




Artikel Oleh Vincent Loo  |  Video Oleh Ong Chang Hong |  Suntingan Visual Oleh Yen Jean Siang l


Selepas tindakan undang-undang sivil yang diambil oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) berhubung skandal penyelewengan 1Malaysia Development Berhad, 1MDB, pengerusi Bersih2.0 memaklumkan dalam satu sidang media yang diadakan di pejabatnya, memaklumkan Perhimpunan aman BERSIH 5.0 bakal diadakan. 

Satu gerakan majmuk yang melibatkan pelbagai pihak akan dibina untuk menjayakan perhimpunan kali ini.

Selain menuntut sebuah kerajaan yang bersih dan telus, perhimpunan kali ini lebih tertumpu pada skandal 1MDB iaitu tuntutan terhadap individu yang dikenali sebagai Malaysian Official 1 yang dimaksudkan oleh DOJ itu dikenal pasti dan dibawa ke muka keadilan.

Namun perhimpunan tersebut yang telah diadakan beberapa kali sebelum ini, adakah ianya benar-benar memberi kesan terhadap apa yang dituntut mereka? 

Sebelum ini menurut pengerusi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia, SUHAKAM yang baru dilantik, himpunan jalanan hanya membawa kerosakan harta benda awam sahaja, ianya perlu dilaksanakan dengan cara yang lebih pelbagai untuk mempertahankan hak asasi manusia. 

Akan tetapi ada tak apa-apa cara boleh diguna pakai agar tuntutan rakyat dapat ditunjukkan dengan lebih baik?- CARI



Apa Reaksi Anda...

Bagus
7
Marah
11
Terkejut
11
Sedih
14
Lawak
12
Bosan
13
Komen: 24
Komen

Komen Terbaru

Quote Jejaka88 11-9-2016 01:32 AM
Aku x suke perhimpunan mcm n8

Lain-lain Komen

Quote zekMR 5-8-2016 04:10 PM
perhimpunan cina 5.0 hanya menunjukkan
kepada dunia bahawa cina malaysia yang merupakan etnik minoriti
sangat anti kepada kerajaan malaysia
di bawah pimpinan umno di mana melayu sebagai majoriti
Quote cendolsantan 9-8-2016 11:57 AM
Tak baiklah Datuk Jamal Baju Merah tu memanggil Maria Chin sebagai anjing betina, sebagai muslim kenapa Datuk Jamal tu berperangai bodoh macam tu.... kan negara kita ni mengamalkan sistem demokrasi , semua orang ada hak bersuara, janji tidak mengganggu ketenteraman awam. Sebelum bercakap orang, baik kita cermin diri sendiri... geng baju merah yang diketuainya itu
Quote xy_daen 9-8-2016 12:10 PM
Macai2 dah risau...
Quote uniq61 9-8-2016 03:46 PM
BANYAK DAPAT DUIT WOOOOO..DUIT RAKYAT KE.
Quote shi_jewel 9-8-2016 03:57 PM
masih relevant lagi ke pergerakkan ni? menyusahkan rakyat marhein je adala...
misi dan visi tak tercapai dari dulu lagi, bersih ke hulu ke hilir...

Quote lkick2113 9-8-2016 04:23 PM
cukup ke cacai tu??? dulu ada unit Anal PIS, sekarang harapkan cacai tahap lap kaki macam totok a.k.a @dodolgemok  or @bangcak  je la....
Quote zekMR 9-8-2016 04:27 PM
ini negala wa miya lohh..

sukak ati wa mo join belesey maa..

lepas wa join lu olang mesi mau kasi belesey sampah hohh??

wa manyiak bayat cukai maa..!
Quote dizzzek 9-8-2016 04:38 PM
zekMR replied at 9-8-2016 04:27 PM
ini negala wa miya lohh..

sukak ati wa mo join belesey maa..

rm10 sejam
Quote bangcak 9-8-2016 04:50 PM
lkick2113 replied at 9-8-2016 04:23 PM
cukup ke cacai tu??? dulu ada unit Anal PIS, sekarang harapkan cacai tahap lap kaki macam totok a.k. ...

bila ramai india join bersih katanya india mmg samseng.
bila ramai cina join bersih katanya cina dap nak memerintah.
bila ramai org melayu dituduhnya ahli pas je yg ramai.

so,
puak dedak nih bangsa apa?
bangla ke myanmar??



Quote bangcak 9-8-2016 04:55 PM
zekMR replied at 9-8-2016 04:27 PM
ini negala wa miya lohh..

sukak ati wa mo join belesey maa..

ini negala wa miya lohh..
sukak ati wa maa...
mau joli luit umngok ka
dedak miya geng tolong defen maa

...jwb jho lo ketika ditanya pemberita.
Quote dodolgemok 9-8-2016 04:56 PM
lkick2113 replied at 9-8-2016 04:23 PM
cukup ke cacai tu??? dulu ada unit Anal PIS, sekarang harapkan cacai tahap lap kaki macam totok a.k. ...

Ini je lah tahap cacai mampu berucap smbil meroyan. Aku senyum sinis jah ptg2 ni
Quote zekMR 9-8-2016 04:58 PM
kasi cina pegang ini negala gelenti
lu olang sumua kaya manyiak sinang hati miya

so malilah join belesey 5

ini kali lah, hohh??

hahaha
Quote lkick2113 9-8-2016 05:07 PM
dodolgemok replied at 9-8-2016 04:56 PM
Ini je lah tahap cacai mampu berucap smbil meroyan. Aku senyum sinis jah ptg2 ni

Ko nak joinT tak bershit 5 ni tok?
Quote sabbath_shalom 9-8-2016 05:12 PM
@dodolgemok @hzln mesti akan bersemangat join bersama Mahathir dan Muhyiddin.
Quote dodolgemok 9-8-2016 06:42 PM
sabbath_shalom replied at 9-8-2016 05:12 PM
@dodolgemok @hzln mesti akan bersemangat join bersama Mahathir dan Muhyiddin.

Lobai dah semangat comolot dgan umngok boleh je
Quote dodolgemok 9-8-2016 06:43 PM
lkick2113 replied at 9-8-2016 05:07 PM
Ko nak joinT tak bershit 5 ni tok?

Kalau ada kat tmpat aku mmg join la. Tpi kalau aku jmpa geng baju merah mmg mampos la kena hempok
Quote ultramantujuh 9-8-2016 06:50 PM
Dulu Datuk Jamal tu sangat KamCheng dengan Ali Tinju, tapi awal tahun dah bergaduh sesama mereka,,, sebab Datuk Jamal ugut tembak Ali Tinju.... akhirnya Ali Tinju buat laporan polis, Kahkahkah, dua orang tu macam budak-budak.... kesian dengan keluarga dia orang...
Quote sabbath_shalom 9-8-2016 11:14 PM
dodolgemok replied at 9-8-2016 06:42 PM
Lobai dah semangat comolot dgan umngok boleh je

Terpaksa la join bersih dgn Mahathir dan Muhyiddin....Tony Pua sekadar tunjuk muka dalam PAC...hujung2 harapkan US, Sweden dan Singapura.
Quote dodolgemok 9-8-2016 11:55 PM
sabbath_shalom replied at 9-8-2016 11:14 PM
Terpaksa la join bersih dgn Mahathir dan Muhyiddin....Tony Pua sekadar tunjuk muka dalam PAC...huj ...

Pas pondan mana berani nak joinT demo cmnih. Katanya nak menang cara adil tu smpai xmau sokong undi xpercaya. Abes tu sebelum2 ni pas joinT demo tu ikut fatewa mana pulak. Hadi kaki ponteng sidang dewan pembawa fatewa baru   

Lihat semua komen(25)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.072308s Gzip On
To Top