CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Cara Bezakan Ais Yang Dibuat Menggunakan Air Paip Atau Air Masak

1-9-2016 05:23 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 13453| Komen: 30

Description: Jika minum di restoran atau membeli ais di kedai runcit, pernahkah anda terfikir...

Oleh : Dean BZ


Jika minum di restoran atau membeli ais di kedai runcit, pernahkah anda terfikir ais yang diletakkan dalam minuman kita itu benar-benar bersih atau dibuat berasaskan air yang dimasak?

Bayangkan ais yang dimasukkan ke dalam minuman rupanya adalah air paip yang sudah tentu mempunyai Klorin. Jadi bagaimana nak kenal pasti ais yang berasaskan air paip atau air masak?

Ais dari air mentah berwarna putih kerana masih banyak gas yang terperangkap di dalamnya. Biasanya, ais yang dibuat dari air mentah adalah ais blok. Ais ini jelas-jelas tidak baik dimakan/minum, lebih-lebih lagi jika airnya diambil dari sumber air yang tercemar. Biasanya ais ini digunakan untuk menyejukkan ikan atau daging dipasar-pasar basah.


Ais dari air masak pula akan kelihatan jernih kerana gas di dalam air terlepaskan ketika proses perebusan. Biasanya, ais seperti ini disebut ais kristal. Sekarang, ais kristal sudah banyak digunakan, ianya berbentuk kiub dan berlubang, berlubang di tengah-tengah.

Pastikan anda periksa terlebih dahulu ciri-ciri seperti yang dinyatakan diatas sebelum membeli ais atau minum di restoran. - CARI




Sumber - v12gether.blogspot.my

40

Bagus
32

Marah
45

Terkejut
31

Sedih
26

Lawak
38

Bosan

Friends Rank (212 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Artemesiaa 1-9-2016 05:37 PM
Tips menarik
Quote cmf_Kimmy 1-9-2016 07:14 PM
aku  memang dah lama gunakan air masak untuk buat air batu. Rasa  was2 je kalau pakai air terus dari paip.
Quote munchkin 1-9-2016 09:38 PM
Siapa guna air paip terus buat ais
Quote FARRAZOOL 2-9-2016 12:23 AM
Good info :-)
Quote hanisbunny 2-9-2016 02:43 AM
aa.. xsilap aku klu kite makan ABC or cendol klu shave ice die smooth and xkasar, ais yg digunakan mmg air yg dimasakan...tp klu kasar2 sgt maybe air paip je la kot..
Quote Phelps90 2-9-2016 05:24 AM
ooo mcm tu. ..
Quote mieymiey 2-9-2016 06:24 AM
Takde contoh bergambo ker? Perbandingan antara ais dari air masak atau air paip.
Quote yusryimran 2-9-2016 07:04 AM
ye ke.. kalau dekat kilang air batu tu hakak tgk pakai tembak aje dari paip.. x de nya nak masak dulu..
Quote fifie_olin 2-9-2016 08:47 AM
sah2 la dorg guna air paip kan
ms bila la nk msk segala
Quote kurga 2-9-2016 09:39 AM
hanisbunny replied at 2-9-2016 02:43 AM
aa.. xsilap aku klu kite makan ABC or cendol klu shave ice die smooth and xkasar, ais yg digunakan m ...

yer la kan... selalunya org buat ABC bnyk guna ais blok... pastu duk dalam peti da x nmpak..tp ade org cakap kalau air x masak..air batu tu keras giler...

Quote zulka 2-9-2016 10:08 AM
pernah terbaca dulu kat mana ntah..bakteria dlm air akan mati bila disejuk bekukan, sama mcm panaskan air... so aku bantai je, janji airbatu...
wllahualam
Quote mujer_in_espejo 2-9-2016 11:06 AM
zulka replied at 2-9-2016 10:08 AM
pernah terbaca dulu kat mana ntah..bakteria dlm air akan mati bila disejuk bekukan, sama mcm panaska ...

Sy pun pernah baca fakta ni. Air batu yg dah beku bakteria dah mati. Sma cm air masak 100c. Jadi katanya ble guna. Wallahualam. Tapi di rmh sy tetap guna air masak tuk buat ais.  
Quote oppol 2-9-2016 11:45 AM
Ais dari kilang memang sah tak masak air.Kalau rasa was2 buat dan bawa sendiri..
Quote KINGOZAWA 2-9-2016 12:05 PM
kalo dah jadi ABC korang x der ingat lagi ia dari paip atau cerek..
Quote manjalara_01 2-9-2016 01:37 PM
KINGOZAWA replied at 2-9-2016 12:05 PM
kalo dah jadi ABC korang x der ingat lagi ia dari paip atau cerek..

hhmm...x pernah terfikir pun psl tu..sbb dah jadi abc..yg ingat nak jagung, cincau, cendol, kidney beans tu je+ sirap..


tp kalau mcdonalds..confirm aisnye jernih, sbb kalau take away mesti buang ais kat rumah..& bleh nampak...
masa beli just manggo kat bazar ramadan pun..aisnye yg jenis lubang kat tgh tu, siap nampak lori ais unload beg2 ais..ni..
Quote sekel 2-9-2016 01:50 PM
aq guna jer air paip

Quote KINGOZAWA 2-9-2016 02:25 PM
manjalara_01 replied at 2-9-2016 01:37 PM
hhmm...x pernah terfikir pun psl tu..sbb dah jadi abc..yg ingat nak jagung, cincau, cendol, kidney ...

sekurang2nya air bertapis.. jgn dari tangki terus buat ais.. mcm2 keraguan boleh timbul.. kita tak taw kot dalam tangki ade gagak mandi siap bertayamum ker..
Quote manjalara_01 2-9-2016 03:29 PM
KINGOZAWA replied at 2-9-2016 02:25 PM
sekurang2nya air bertapis.. jgn dari tangki terus buat ais.. mcm2 keraguan boleh timbul.. kita tak ...

kan? ..lagi2 air kat selangor ni bukannye bersih mana pun..kalau x pakai filter mmg x dpt nk beza air paip dgn ice lemon tea
Quote sangrimba 3-9-2016 08:57 PM
Kalo kat rumah cnfrm le masak air wat ais..tp kalo minum kedai......belasah je le...hihi

Lihat semua komen(30)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 01:10 AM GMT+8 , Processed in 0.258282 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top