Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Close

Penonton Mahu Hiburan Dalam Ceramah Agama, Ingat Rancangan Lawak Ke?

16-11-2016 03:49 PM| Komen: 25


Artikel Oleh Maly Rosli | Video Oleh Tan Zhen Sheng| Suntingan Visual Oleh Ling Angie

Kini, lebih banyak program ceramah yang disampaikan dalam konsep 'santai' dan diselitkan unsur jenaka bagi menarik perhatian penonton. Menurut Imam Muda Ustaz Azhar Ghazali, dakwah boleh disebarkan melalui pelbagai medium.

Untuk itu, TV Alhijrah dan syarikat Anugerah akan memperkenalkan satu program dakwah yang berkonsep baharu iaitu menggabungkan elemen penggunaan peribahasa Melayu dengan pengisian ilmu agama. 

Pakar motivasi, Syamsul Amri Ismali atau lebih dikenali dengan Syamsul Debat, dipilih sebagai pengacara 'Sejuta  Rahsia' kerana menepati kriteria 'bersahaja' yang diinginkan TV Alhijrah dan Anugerah. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
14
Marah
12
Terkejut
25
Sedih
11
Lawak
19
Bosan
22
Komen: 25
Komen

Komen Terbaru

Quote nononcrux 9-12-2016 11:08 AM
ok je berceramah sambil melawak ni, nanti straight sgt  gantok pula. Pokoknya yang gelak mesti berpada-pada

Lain-lain Komen

Quote katowjo 16-11-2016 03:54 PM
memang lawak puunnn....i cant stop laughing..everytime
Quote primarikey 16-11-2016 03:56 PM
tak minat la syamsul debat ni...banyak sgt lawak bodohnya...

aku lebih suka ceramah Habib Ali Zaenal Abidin Bin Abu Bakar Al Hamid...menusuk ke jiwa...2,3 hari pun masih terngiang2, terpikir2 isi ceramah dia...mendalam kesannya kat hati..
Quote seramado 16-11-2016 04:11 PM
syamsul debat best la...mmg lawak tp bukan lawak melampau..enjoy je dgr ceramah dia
Quote idakamaruddin 16-11-2016 04:45 PM
primarikey replied at 16-11-2016 03:56 PM
tak minat la syamsul debat ni...banyak sgt lawak bodohnya...

aku lebih suka ceramah Habib Ali Zae ...

iols bygkan uols ni org nye serius n muka ketat je



bg iols dia ni mmg lawak la..lg2 time dia ckp nimsilan..

bole duo ngn nabil pas ni hos ceria i star
Quote intnjuliet 16-11-2016 06:05 PM
Iolls suke syamsul debat. Sbb die bkn lawak bodoh n ceramah dia sume berunsurkan fakta.. Pendebat ok bkn orang2 iq zero bg ceramah. So inti pati ceramah dia mmg berisi..
Quote ajinomotonosuga 16-11-2016 06:12 PM
primarikey replied at 16-11-2016 03:56 PM
tak minat la syamsul debat ni...banyak sgt lawak bodohnya...

aku lebih suka ceramah Habib Ali Zae ...

Brader, this is one factor dari term aku sebut THE MALAY WAY

Apapun.babit bangsa melayu, ko.nkn ceramah, nk.motivate, nk.insapkan depa, nk maju malah ko nk kapor anak dara mak janda depa, apaaaaa saja ko.nk dari melayu ko waaajib selit unsur lawak yg bermaksud relax, santai , main main

Sebab melayu ni.lay back, cincai cincai, tak apa type , nature depa build kaum tu mcm tu, sangat sangat FEMININE, wajib unsur gemalai, lembut, sopan, lucu baru MESEJ KO masuk, paham???

Bukan cam.viking omputeh tu or arab gila tu, kasor, ganasssss brutel, tgk.pedang dah tau

Melayu guna keris, siap lekuk pas tu di sisip di sarung punye kemas haa

Ko politician, ko social engineer, ko pemceramah, ko artis ko mesti tau sme aku ckp tu

Tu sebab madey gagal majukan melayu, dia suh melayu kurang ajar, musa hitam pun.ckp gitu

Ko nk menantu melayu, ko tau sme aku ckp tu bapak melayu mesia tadak yg akan rejek ko, esp bab hormat orang tua

Bukan kira kita suke or benci gitu, dah ikan suka cacing ko nk mancing pakai cikedis ka? Walo ko geliiiii cacing, ko kne gaj

Bangsa cina bangsa india pun ada nilai tersendiri,  chinese way, india way , sama je

Ni kita  sebut THE MEMES
Quote GhostWalking 16-11-2016 06:15 PM
Tt nak kena saman 500 juta ke buat tajuk macam ni
Quote LautBiru52 16-11-2016 06:26 PM
Ok je kalau nk melawak time berdakwah..cume jgn la gelak je tak sudah..serius sgt pn boring kn
Quote chacon 16-11-2016 06:30 PM
lawak tu bagus macam UAI.. jangan melawak bodoh macam nabil dah ler
Quote chacon 16-11-2016 06:32 PM

lagi satu jangan buat silent comedy pulak  
Quote siskepoh 16-11-2016 06:58 PM
hensem jugak samsul debat ni
Quote cik-jaja 16-11-2016 07:00 PM
xsalah nk melawak, yg pntg ilmu sampai..ilmu disampaikan tu plk, jgn lupa disimpan n diamal ya
Quote nuerulcayang 17-11-2016 11:44 AM
ok jer..dgn dunia sekarang....untuk menarik golongan muda n tua....sape nk dgr lau ceramah serius je....msti ada yg trtidur....kurang2 dpt hadam 1 drp 10 yg diorg ajar pn dh ok....
Quote Nt-ViruS 17-11-2016 06:25 PM
syamsul debat ni memang bagus, lawak dalam ceramah dia buat orang mudah dapat apa yang dia cuba sampaikan..

tapi kalau dengar selalu, dia punya lawak recycle.
Quote stania83 17-11-2016 06:32 PM
Syamsul debat ni takde lah ceramah sgt mcm motivasi je, cina india pon boleh dgr sekali. Bukan mcm ustat kazim bini mati dia suruh kawen secepat mungkin supaya dapat pahala org kawen.
Quote NonaNaga 17-11-2016 08:08 PM
Aku pun pergi pengajian kitab Habib Ali...dan pada aku lawak dan ceramah Shamsul Debat ni dia x bodoh pun...ada isi...x bosan sesuai laa bagi golongan yg nak mendekati agama...tp setuju lawak recycle...dia assume audien berlainan..yg ni dia kena gak memikir idea baru...
Quote Jagendas 17-11-2016 08:41 PM
bagus la tu ada lawak
kang dia bg serius mcm khutbah jumaat
ramai lak yg tertido .
Quote cHimo 17-11-2016 08:49 PM
Org buat lawak masa ceramah ka apa ka bukan saja2... Semua tuh supaya orang tak mengantuk... Ko suka yang serius2 apa kata jgn datang kalau dah tau penceramah tuh jenis yang akan melawak.. :zz
Quote BebeQ 18-11-2016 02:46 PM
i tengok rancangan beliau ni dekat al hijrah malam tadi. ok je la. dia bukan penceramah agama, lebih kepada motivasi macam fadzilah kamsah.

orang nismilah eh dio?

Lihat semua komen(25)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077117s Gzip On
To Top