Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Close

Nahas Bas, Adakah Anda Masih Berani Guna Perkhidmatan Bas Ekspres?

29-12-2016 01:24 PM| Komen: 36


Artikel Oleh Maly Rosli | Video Oleh ZS Tan | Suntingan Visual Oleh ZS Tan & Danny Ng


Walaupun undang-undang telah diperketat dan dilaksanakan, ia bagai mencurah air ke daun keladi. Kemalangan melibatkan bas ekspres tetap juga berlaku.
Kemalangan sedemikian sering kali dikaitkan dengan kecekapan dan sikap pemandu bas. Namun, tidak kurang juga menyalahkan syarikat bas yang tidak peka. 

Pun begitu, kita masih lagi tertanya-tanya apakah punca sebenar sesuatu kemalangan berlaku? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
19
Marah
13
Terkejut
15
Sedih
16
Lawak
19
Bosan
9
Komen: 36
Komen

Komen Terbaru

Quote indenial 16-1-2017 12:00 PM
I naik ets. Naik bas jugak kalau tiket ets dah habis. Less risk.Tp kalau dah ajal... Berserah je kpd Allah.

Lain-lain Komen

Quote SWORKS27 29-12-2016 01:35 PM
naik apa pun..kalau nak nahas tu bukan boleh kata apa2...

merujuk kepada sebei cari ni...saya merasakan , saya x takut nak naik bas walopun kejadian nahas maut melibatkan bas kerapkali berlaku...kejadian nahas ni boleh dielak kalau tahap kesedaran dan kewarasan pemandu bas tu berada dalam tahap tertinggi...
biar pemandu bas tu respek dengan etika pekerjaan dia dan dia sanjung dengan pekerjaan dia, mesti dia akan ada rasa tanggungjawab tinggi nak pastikan keselamatan penumpang..

jangan letakkan pemandu bas yang semata2 mengejar trip untuk tips tambahan atau paksaan dari pihak operator.maka jadinya tahap kewarasan pemandu tu kadangkala sukar diduga dan jika ditegur oleh org awam diatas bas, mungkin pemandu tu akan rasa tecabar lalu dia protes dan membawa membabi buta...jika pemandu tu, patuh pada etikanya, jika ditegur mesti dia akan minta maaf kepada penumpang..

pokoknya disini, peranan org awam sendiri diatas bas...jangan takut menegur pemandu bas kalau dapat rasakan perkara pelik berlaku..jangan gigih snap gambau dan viral..
nanti belum sempat viral, dengan engkau2 terkorban dalam bas..padan muka..

terus tegur sikap pemandu..agak2 x jalan, dial nombor SPAD ke PDRM ke PLUS RONDA ke, buat sekatan kat mana2 tol dihadapan..apa susah..

ini la masanya peranan orang awam...

kemon ..
Quote ad_hoc79 29-12-2016 01:36 PM
terpaksa naik, terpaksalah.
Quote biskutsusu 29-12-2016 01:41 PM
naik bas?
ok je.
ajal maut di tangan tuhan
kalau dah sampai ajal, tengah berdiri pun boleh tumbang
Quote arasham 29-12-2016 01:44 PM
Ank saya pengguna tegar ekspress kl-spore  dan spore-kl. Kadang je naik flight. Dia lebih suka naik pukul 12.30 pagi di kl dan sampai sana pukul 5. Balik rumah mandi dan terus pegi ofis. Kalau naik flight pulak pukul 6 di klia sampai around 7. Tapi terkejar2 dari cangi ke rumah. So tak de pilihan. Naik ajelah. Saya sentiasa ingatkan bila dia update je dah naik bas, bas nak gerak dah, saya jwb doa jgn lupa. Sebelum keluar rumah mmg dah diingatkan bacalah bismillahitawaqaltu Alallahi... Itu jelah yg mampu kami lakukan.. Berserah pada Allah swt
Quote pearl.silver 29-12-2016 02:12 PM
Apa nk buat...
Dah kat negeri najib ni xde flight
Kena laa iols naik bas jugak

Ouiii stress!!
Quote aechae 29-12-2016 02:33 PM
Naik je bus...sebulan skali mmg blk kg naik bus... yg belah2 selatan nun mmg bus laju2..weols hala pantai timur jrg la bus rempit laju2... lgpn iols naik sani express drebar mmg ada 2....time peak season mcm raya tu 3 nama drebar lg dorg letak..
Quote redwed 29-12-2016 03:17 PM
Affordable, dan senang kalau airport jauh...
Quote fcl29 29-12-2016 03:25 PM
akan naik bas bila tiket ets dah habis..
Quote mbhcsf 29-12-2016 03:31 PM
tawakkal jelah. i  mean ajal ni...bukan kenderaan tu...asbab ye.

preferable ETS kot...depa kata best?

tapi ground speed 983 km/h best jimat masa
Quote otomatic_prince 29-12-2016 04:52 PM
actually takut juga tapi tawakal sahaja
Quote baghal_bortuqal 29-12-2016 04:55 PM
Boleh je. Tgk kompeni gak. Iols prefer SATRIA and selo & steady (s&s).
Quote baghal_bortuqal 29-12-2016 04:55 PM
Boleh je. Tgk kompeni gak. Iols prefer SATRIA and selo & steady (s&s).
Quote kemaruk 29-12-2016 04:56 PM
gaji 800k setaun naik bas ekspress

kelas you
Quote FanTasyCreaTioN 29-12-2016 05:00 PM
Tak kisah pun ..
kalau semua nak takut
duduk rumah ja

Quote Mulan 29-12-2016 05:09 PM
naik jer...

Kuantan - Sg.Nibung bas mlm... naik malam2 tido... pagi2 dah sampai...

Tak pernah drive sorang2 lagi Ktn-Penang sinun... pernah naik kereta dari Kuantan - Penang musim CNY... tobat lahum takmo dah..

my bro baru ni terperangkap jem kat PLUS masa eksiden tanker diesel turned turtle kat Terowong Menora ... siap lps kan tension dok maki hamun dlm whatsapp family... dia punya marah ya ampun...

i naik bas mlm tu, lena jer tido.. takde cuak2...sampai on time...  so far driver KBES tu muda2 laa... sihat je badan depa...

mintak dijauhkanlah dari ajal di atas j.raya
Quote baghal_bortuqal 29-12-2016 05:22 PM
kemaruk replied at 29-12-2016 04:56 PM
gaji 800k setaun naik bas ekspress

kelas you

And why not?

In addition to the business class seats to HK Taipei London Christchurch Bangkok?

Selalu gak naik komuter or klia transit and the free bus between midvalley and bangsar lrt.

Nothing wrong in between the stays at shangrila shard or Marriott Shanghai.
Quote kemaruk 29-12-2016 05:23 PM
Alamak.. tersyasyul
Quote kemaruk 29-12-2016 05:27 PM
Bas satria tu pegi ke kluang je

Bas s&s pon majoriti destinasi ke johor..

No wonder arwah peyno pernah berkata "sembang kencang"
Quote matchstick 29-12-2016 05:41 PM
eksiden keta hari2 wartawan cari x gi buat survey pulok tya adakah anda masih berani drive/ naik kereta

Lihat semua komen(36)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044560s Gzip On
To Top