CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Lasagna Daging Berkeju Leleh, Guna Roti Pun Ada 'Umph'

21-2-2017 03:46 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 12735| Komen: 25|Original author: Oleh: Maly Rosli

Description: Umum tahu lasagna adalah makanan berasal dari Itali, namun kini pelbagai olahan boleh dilakukan supaya ia sesuai dengan selera masing-masing.
Umum tahu lasagna adalah makanan berasal dari Itali, namun kini pelbagai olahan boleh dilakukan supaya ia sesuai dengan selera masing-masing.


Foto: Carian Internet

Biasanya lasagna dibuat menggunakan pasta/mi lasagna, tetapi kini pelbagai resipi lasagna diolah menggunakan roti. Jadi, apa kata hari ini kita cuba resipi yang dikongsikan Mimie Ali menerusi FB Viral Oh Viral. 


Foto: Viral Oh Viral


Bahan-bahan
12 keping roti
3 biji telur
200 ml susu segar
8 keping cheese keping
1 cawan cheese Mozzarella (diparut)
1 cekak daun sup
1 biji cili merah (dihiris)
4 sudu besar sos lada hitam
4 sudu besar sos tomato
300 gram daging cincang
3 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji bawang besar (dicincang)
1 cubit garam dan gula


Inti Daging (Boleh guna sos spaghetti)
1. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
2. Masukkan daging, masak sehingga daging empuk.
3. Masukkan sos lada hitam, sos tomato dengan sedikit air.
4. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Masukkan daun sup dan cili merah.
6. Masak sehingga daging masak dan kering. Ketepikan dan biar sejuk.


Lasagna Roti
1. Sapukan keseluruhan bekas pembakar dengan butter.
2. Pukul telur dengan susu sehingga sebati.
3. Celup roti ke dalam bancuhan susu dan susun ke dalam bekas sehingga penuh.*
4. Tuangkan separuh daripada inti tadi ke atas roti dan ratakan.*
5. Susun kepingan cheese ke atas daging.*
6. Ulangi langkah bertanda (*).


Foto: Youtube Twisted Food

7. Akhir sekali taburkan cheese Mozzarella pada lapisan atas sekali.
8. Jika ada lebihan telur siram ke atas roti.
9. Bakar dalam oven pada suhu 180oC lebih kurang 40 minit.


kecur air liur melihat cheese meleleh itu! Apa lagi, pelbagaikan menu anda hari ini. Jika tidak sempat, boleh disimpan untuk hujung minggu ini. Selamat mencuba! - CARI


Kredit resipi: FB Viral Oh Viral / Blog zonewanita
17

Bagus
17

Marah
18

Terkejut
20

Sedih
17

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (104 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mrizumi 21-2-2017 03:48 PM
Sedapnyaaa tengok....
Quote EvieWanKenobi 21-2-2017 03:56 PM
menggoda sungguh..
Quote siskepoh 21-2-2017 06:24 PM
peberet ni uolsss
Quote dubuk 21-2-2017 07:36 PM
sedapnyaaaaaaaaa
Quote drivethru 22-2-2017 03:55 AM
White sos kena pandai buat. Kalau xde white sos, nanti x sedap. White sos tu yg buat lasagna meleleh.
Quote AJ88 22-2-2017 07:56 AM
kecur air liur ngadap pic ni pgi2. haha. craving!
Quote keds 22-2-2017 02:30 PM
Awesome
Quote Pink59 22-2-2017 04:07 PM
Waaa nk cubalah
Quote salmon-suki 22-2-2017 10:25 PM
Ok...bley cbe ne...tp nti roti x soggy ke?
Quote xyhxxy 23-2-2017 09:45 AM
sedapnya. marvellous!
Quote IxoraP 23-2-2017 11:46 AM
aduhhh.. tliuq tgk ni
Quote scents 23-2-2017 12:47 PM
Yummy... wah ne bole cuba ne
Quote cmf_jeangrey 26-2-2017 02:34 AM
salmon-suki replied at 22-2-2017 10:25 PM
Ok...bley cbe ne...tp nti roti x soggy ke?

TERfikir jugak mesti soggy tu and very mushy
Ada sebab diorg guna lasagne sheets
Resepi original mmg sgt sedap dah pun

Quote WhiskeyScotch 27-2-2017 11:14 PM
Sungguh menggoda lasagna daging berkeju itu. Sedap sedap sedappppp!!!!!
Quote ibuaq 30-5-2017 01:57 PM
craving
Quote deekhan 1-6-2017 08:58 AM
menggugat sungguh
Quote Malinassohan 24-1-2019 01:21 PM
nak tanya, jika lasagna nak dimakan keesokan harinya (dibawa ke ofis) boleh ke dibakar pada malam hari dan diletakkan dlm chiller lepas tu? kemudian keesokkan pagi perlu ke panaskan dlm oven?
Quote leogirl8902 18-2-2019 03:40 PM
nampak sedap.
Quote Nadzfizz 23-2-2019 06:41 PM
Yummy sedap nyaa.. Mudah nya guna roti.. Bleh la cuba nanti

Lihat semua komen(25)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-4-2024 11:17 AM GMT+8 , Processed in 0.308568 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top