Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Close

Trend Kerja Lebih Masa Undang Maut, Majikan Hanya Kejar Untung?

23-2-2017 12:38 PM| Komen: 37



                              Artikel Oleh Vincent Loo | Video Oleh Tan Zhen Sheng | Suntingan Visual Oleh Tan Zhen Sheng l Suara Latar Oleh Vincent Loo

Mail Online melaporkan, lebih separuh daripada pekerja khususnya di bandar mengalami tekanan hidup ketika mereka cuba mengimbangkan antara kehidupan di pejabat dan rumah selain perlu menangani tabiat suka bekerja.

Berdedikasi dalam urusan kerja sememangnya perbuatan yang dipuji, namun sekiranya tindakan itu menjejaskan kesihatan dan hubungan kekeluargaan, maka ianya wajarnya dielakkan.CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
30
Marah
25
Terkejut
27
Sedih
31
Lawak
21
Bosan
14
Komen: 37
Komen

Komen Terbaru

Quote top5complete 9-3-2017 05:47 PM
OT je memanjang... semua salah boss...

Lain-lain Komen

Quote apalancut 23-2-2017 02:09 PM
Ni la salah sbb kenape remaja bawah umur klua rumah,  worklife balance tade.  Makayah sibuk di kantor
Quote Star_el 23-2-2017 02:11 PM
majikan curi masa personal staf, suh buat kerja buruh outside office hour tanpa dpt pampasan pape, tak buat kang kena buang keje lak =(
padan muka dia staf pun curi masa di opis!
Quote JDT 23-2-2017 02:20 PM
Star_el replied at 23-2-2017 02:11 PM
majikan curi masa personal staf, suh buat kerja buruh outside office hour tanpa dpt pampasan pape, t ...

Tu belum lagi tambah ngan wasap pasal kerja masa pekerja kat rumah.....
Quote Artemesiaa 23-2-2017 02:29 PM
Biasa le tu sesetengah boss tu saja nak tujuk rajin dengan orang atasanya tu yang gigih suruh staff OT pada hal tak perlu pun.  Sesetengah tu saja je last minit suruh tu ini sebelum berakhirnya waktu pejabat atau hari ahad sebelum bermulanya kerja hari isnin utk nak nampak efficient le konon pada hal yang hado propa je selalunya.  Yang staff pulak kadang saja longgokkan kerja supaya ada alasan untuk buat OT dengan tujuan nak dapat duit lebih pada hal semuanya mampu je diselesaikan sewaktu waktu pejabat.  Selalunya company local suka bukan kerja style sebegini
Quote cendolsantan 23-2-2017 02:52 PM
macam boss saya lagi teruk, dia tak suka orang balik tepat waktu, dalam agreement waktu kerja dari 9am - 6pm, lepas tu logik lah kalau kita balik 6.30pm, betul tak? Tapi dia tak senang hati, kena balik 7pm ke atas, bagi dia kalau balik sebelum 7pm, dianggap pekerja itu tidak ada kesungguhan untuk memajukan syarikat. Kan bodoh punya pemikiran... kita datang sebelum 9am, kadang-kadang datang ke ofis pada 8.30am, jadi balik 6.30pm , kira dah bagus lah, kan? masalahnya kalau kita kerja lebih masa bukan ada duit OT, hanya bagi cuti tambahan sekiranya OT cukup 8 jam. Macam tu, siapa nak kerja lebih masa. Boss banggang betol lah...
Quote Lorra2411 23-2-2017 03:05 PM
cendolsantan replied at 23-2-2017 02:52 PM
macam boss saya lagi teruk, dia tak suka orang balik tepat waktu, dalam agreement waktu kerja dari 9 ...

omg, sama dengan tempat kerja lama aku dulu. adakah company yang sama?
Quote Bedah.Cun 23-2-2017 03:22 PM
Makk pulak, pekerja2 mak dibenarkan keje lebih masa kat rumah ai kalau abang takde jer
Quote cocorex 23-2-2017 03:31 PM
Edited by cocorex at 23-2-2017 03:34 PM

culture biasa dlm company2 kt malaysia nie..kalo ko blk awal diaorg anggap ko xder keje..dulu masa aku keje aku slalu balik kul 6 pastu bos besar aku pernah tanyer kt aku kenapa slalu blk awal?..xder keje ker? naper staff lain boleh blk lambat?..aku jwb balik "pernah ker keje saya xsiap on time?"..bos aku kata xder..then aku jwb blk "saya bukan jenis yg buat2 busy & sengaja blk lambat semata2 nk tunjuk busy depan bos..saya smpai opis kul 7.30 & blk kul 6 & semua keje saya settle on time & manhours saya dlm opis terlebih sudah"..

Diam terus bos aku tu & sejak tu dia xder tanyer dh..
Quote shamsadis 23-2-2017 03:36 PM
Tak suka ot
Quote yussya 23-2-2017 04:00 PM
dah lama tak ot..ot mase zaman bujang je..lpas kawin & beranak, x koser. zaman mengejar wang dah habis. tp kat company lama dulu, mmg ade org yg akan cari cara utk OT. sbb kalau x ot, mmg xcukup dgn gaji basic je. walopon ot bersembang , time boss lalu buat2 bekerja..yg penting mmg kene ot..kalu x, xcukup nak menampung hidup.kesian ..
Quote WhiskeyScotch 23-2-2017 04:04 PM
Budaya kerja Malaysia je yang agung-agungkan pekerja yg kerja lebih masa. Kalau jenis yang ikut betul-betul jadual waktu kerja nanti dibilangnya pemalas.

Padahal yang konon-konon kerja lebih masa tu bukan buat kerja pun. Dia buat benda lain yg majikan tak tahu.
Quote kaspar0v 23-2-2017 04:51 PM
cendolsantan replied at 23-2-2017 02:52 PM
macam boss saya lagi teruk, dia tak suka orang balik tepat waktu, dalam agreement waktu kerja dari 9 ...

bos bahlol mcm tu patut kerja angkut taik je
Quote rosedemon 23-2-2017 06:28 PM
xyah la nak kayakan boss
Quote siskepoh 23-2-2017 06:32 PM
pehal plak nk lebih2 masa. dtg kol 9 balik kol 6 ah. bek datang kol 12 kalau nak suro balik lewat. ade OT xpe jugak. bos2 ni kadang xtau la fikiran camane. nak stayback pehal.
Quote Firenzza 23-2-2017 08:13 PM
Staf yg keja ot nih hipokrit sebenarnya, cer boss xde dia la blk paling  cepat
Quote mjla 23-2-2017 08:18 PM
Boss bangang
Pekerja kaki kipas
Quote white_musk 23-2-2017 08:18 PM
Bos bos yg suka suruh staff balik lambat maknanya bos tu anak haram.. Mok bapok tak nikoh..
Quote insulin 23-2-2017 08:34 PM
Bedah.Cun replied at 23-2-2017 03:22 PM
Makk pulak, pekerja2 mak dibenarkan keje lebih masa kat rumah ai kalau abang takde jer

I nak kerja dengan kak bed, boleh x?  
Quote drivethru 23-2-2017 08:58 PM
Tempat keje aku ni, nak berak pun dibayar OT.

Lihat semua komen(37)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.041554s Gzip On
To Top