Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Close

Majikan 'Mengintai' Media Sosial Staf, Relevan Atau Menyibuk?

3-3-2017 03:13 PM |Dilihat:3594| Komen: 87

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login


Artikel Oleh Maly Rosli | Video Oleh Chen Zhen Sheng | Suntingan Visual Oleh Yen Jean Siang

Dalam keghairahan mendedahkan siapa sebenarnya mereka di media sosial, pekerja lupa bahawa majikan mereka boleh membaca entri atau status yang ditulis. 

Jika tidak sekali pun, pasti ada 'mulut-mulut puaka' yang akan tolong menyampaikannya kepada pihak atasan mereka. Jadi, berhati-hatilah sebelum memuat naik atau berkongsi sesuatu di media sosial. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
2
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
1
Bosan
3
Komen: 87
Komen

Komen Terbaru

Quote iznanaziz 22-3-2017 12:14 PM
pichee replied at 21-3-2017 12:59 PM
Selagi x melanggar hal2 privasi keje..ptt majikan biar je la...asal nk skodeng plak...

Klu meliba ...

dh melanggar etika kerja tu la, majikan naik angin

dah le selalu tak dtg
kerap je bagi berbagai alasan

keje kat ofis pun terbengkalai

bila skodeng, baru tau cerita sebenar

dah dipanggil pun, diberi amaran boleh, tak diendahkan

jadi info dari skodeng tu jugak membantu majikan nak buat report sebenarnya
tak ada la majikan sesuka hati nak skodeng
kalau kes pun dah berat

Lain-lain Komen

Quote duri_durians 3-3-2017 03:22 PM
* menyibuk

tapi yg orang kt media sosial pun tak payah la kepoh sangat sampai kerja kat mana pun nak bgtau. elakkan perkaitan dengan majikan. supaya apa benda yg kau tulis takkan dihubungkan dengan majikan.
Quote prettyuglybabe 3-3-2017 03:50 PM
kalau luar waktu kerja atau AL, pi lantak la staff nak meronggeng heng sana heng sini..
melainkan klu kata EL atau MC tapi dok upload tak seperti yang dinyatakan, tu staff la yang bodoh tak reti nak cover..
dah tau add boss/kolig dalam fren list pastu tak reti nak set privacy..
Quote bulan_gerhana 3-3-2017 04:14 PM
hui never never.....

never add your boss to your friend list

eventho kelig kelig pun terpilih sahaja... masa dulu population office sikit.. mcm dept masih 1-2 org je.... and baru.. memang open to everybody.. since makin berkembang dan makin ramai... hanya dept yang terpilih dan memang rapat je yang bole di add sebagai kengkawan dlm socmed..

and kengkawan yang rasa act so annoying tu.. bukan susah... unfollow je.. or habis ceta unfriend terus

mana yang mana baru nak berjinak2 tu tgk bole dipercayai ke x la.. baru bole lulus screen test i baru bole fren..


Quote mzzenma 3-3-2017 04:24 PM
mzz tengah detox socmed 30 days..ni baru masuk 3 hari..chaiyok2 to diri mzz sendiri
Quote gaara_X 3-3-2017 04:27 PM
kaki Fb jah....ambo tak masuk port...kerja luahan perasaan kat fb..bukan port menarik laa...ahaks!!
Quote WhiskeyScotch 3-3-2017 04:29 PM
Hakikatnya anda semua diperhati. Take it or leave it. There is no such thing as peribadi nowadays. Nak betul-betul privacy bagai tak payah ada mana-mana account media social. Settle!
Quote vanillaninja 3-3-2017 04:32 PM
Of course not. Colleagues pun i tak approve apatah lagi my boss.
Quote aHoi83 3-3-2017 04:36 PM
Taknak diri diketahui tkyah la bukak fb update segala story. Sendiri attention seeker pastu takot plak diri di stalk. Dasar sakit otak
Quote bob92 3-3-2017 04:55 PM
meroyan kat cari je senang hahahah
Quote BoongaKertas 3-3-2017 05:10 PM
mzzenma replied at 3-3-2017 04:24 PM
mzz tengah detox socmed 30 days..ni baru masuk 3 hari..chaiyok2 to diri mzz sendiri

chaiyok mzz! omg. meols cannot ah...
Quote nazurah 3-3-2017 05:14 PM
Memang patut pun... kadang time interview nampak elok, bila dah kerja baru tau perangai kuat propa, kuat carut, kuat merentan....
Quote dodolgemok 3-3-2017 06:05 PM
Rule no 1, never add ur bos in media sosial.
Rule no 2, never post anythimg about work in media sosial.
Quote exclusive_vvip 3-3-2017 06:13 PM
Haah,jaga2 dengan talam 2 muka...colleague ios bru ni dah kene...dia merempan pasal sorang pihak atasan ni (tapi x sebut nama orang tu,cuma kita leh faham sendiri la sapa org tu)...pastu ada yg mengadu domba pada org yg dirempan tu...slah seorang pengadu tersebut, siap like and bagi komen neutral kat post dia tu...esoknya,si pengadu talam dua muka ni, gi mengadu kat pihak atasan tersebut...tapi cara innocent la kononnya...buat ayat, si **** ni kata kat sapa ye? (Sambil tunjuk post colleague iols tu pada pihak atasan tersebut)...dah la tu, lepas tu dtg bgtau kat weols plak...iols yg tak reti nak fake ni, selamba je kata, ohhh akak gi menyampai2 yer......
Quote lazim 3-3-2017 06:30 PM
Iols pnh 3kli tgk kwn iols mncerca rakan sekerja sheols.dh.la kerja gov siap jwtn department pngkat semua boh berdepa2 dln fb
Quote siskepoh 3-3-2017 06:42 PM
jgn add. kalau dah teradd unfriend and block sajork. senang
Quote samasam90 3-3-2017 06:47 PM
menyibuk. socmed tu private life except instafemes.

hidup i bukan utk bos sepenuhnya. unless kalau bos nak tackle memana cikki, silakan. cuma jangan meroyan kalau cikki hencap bos.
Quote ninja boy 3-3-2017 07:43 PM
layan forum u tube dll ja, bos apa tau, fb x perlu add org, fb utk baca2 interest jah bukan show off, bukan show segala pekerjaan dan jawatan, travel2, anak2, bini2, laki, harta etc
Quote Aizuzu 3-3-2017 08:07 PM
It's so menyebok k
Quote akmalrahman 3-3-2017 09:07 PM
exclusive_vvip replied at 3-3-2017 06:13 PM
Haah,jaga2 dengan talam 2 muka...colleague ios bru ni dah kene...dia merempan pasal sorang pihak ata ...

Suka ayat akhir tu...pastu apa reaksi akak penyampai hiburan sensasi tuu

Lihat semua komen(87)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061598s Gzip On
To Top