Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Doktor Terbaring Atas Lantai Selepas 32 Jam Pembedahan

14-3-2017 10:51 AM |Dilihat:11716| Komen: 83

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Sekeping gambar yang menunjukkan tiga pakar bedah letih dan berbaring di atas lantai selepas mereka selesai pembedahan 32 jam tersebar luas di media sosial.

Menurut akhbar China Global Times, pembedahan ini adalah yang paling lama yang pernah dijalankan di Hospital Fujian Medical University Union iaitu berlangsung dari 8.30 pagi Sabtu sehingga 4.30 petang Ahad.

Salah seorang pakar bedah, Dr Chen Jianping, menjelaskan pembedahan itu membabitkan seorang pesakit mempunyai aneurisme dan stem-otak hemangioblastoma. 

"Kami perlu membuang kedua-dua tumor dalam satu pembedahan. Ini memerlukan enam prosedur pembedahan yang berbeza yang akan dijalankan ke atas pesakit ."

Ia boleh menjadi sukar, berisiko, dan memakan masa. Jika anda sedang mengeluarkan satu tumor, dan salah satu gagal , ia boleh membawa maut.

Seramai 17 orang pakar perubatan ditugaskan menjalankan pembedahan itu. Antaranya tiga pakar bedah, enam pakar bius, dan lapan jururawat. 

Mereka bersama-sama melakukan enam operasi berasingan untuk mengeluarkan satu siri tumor otak daripada pesakit tunggal.

Dalam pembedahan itu, doktor hanya mempunyai jangka masa rehat yang pendek, sehinggakan keluarga pesakit turut sama bimbang sama ada pakar bedah boleh mengendalikan tekanan fizikal.

Bagaimanapun akhirnya pembedahan itu dilakukan dengan baik dan berjaya. Dalam gambar di atas, ia diambil sejurus selepas pembedahan itu selesai, salah satu daripada pakar bedah untuk dilihat membuat tanda-V untuk simbol kemenangan.- CARI

sumber foto: 



Apa Reaksi Anda...

Bagus
16
Marah
0
Terkejut
3
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 82
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote mrsLucky 16-3-2017 07:38 PM
Last time bapa i masuk ward...i teman my dad waktu siang..one doktor brief i...jam 7pm mak ganti...besok pagi i datang..doktor tuh masih ada i nampak dalam bilik staff sedang berbincang dengan beberapa orang doktor something pasal pesakit..baju sama macam kemarin dia kelihatan kepam dan penat...kasihan i tengok overwork sungguh derang..

Lain-lain Komen

Quote pearl.silver 14-3-2017 10:53 AM
Teringat kat cerita master kim
Quote prettyuglybabe 14-3-2017 10:57 AM
pakai selipar jamban jah?
Quote chazey 14-3-2017 11:05 AM
Kesian deyol. Tahniah docs berjaya selamatkan nyawa manusia.
Quote ad_hoc79 14-3-2017 11:24 AM
Quote stania83 14-3-2017 11:26 AM
Kagumnya lahaii. Manusia yg berguna adalah sebaik kejadian
Quote chinta89 14-3-2017 11:31 AM
aduhh penatnya
Quote JeNaB_PopPop 14-3-2017 11:32 AM
teringat cerita korea yg the doctors. park shin hye belakon......

bilaaa laaa mesia nk wat drama2 yg realiti pekerjaan doctor ni...ni tak dlm drama konon doctor tapi bnyk plak masa leh g bercintan cintun
Quote dauswq 14-3-2017 11:32 AM
alhamdulillah

mesti mahal nak mampus kosnya...
berjuta gak ni..
Quote mieymiey 14-3-2017 11:34 AM
Good job doc
Quote AbukRokok 14-3-2017 11:34 AM
3 doktor 32 jam...fuhhhhhh
Quote abbyhoney 14-3-2017 11:36 AM
salute....
Quote liyanur 14-3-2017 11:46 AM
JeNaB_PopPop replied at 14-3-2017 11:32 AM
teringat cerita korea yg the doctors. park shin hye belakon......

bilaaa laaa mesia nk wat drama2 ...

tu belum ceo/manager/staff duk ngadap screen kosong computer/laptop

drama doktor mesia yg dlu tu jer kan iqram berlakon ngan fauziah ghaus
tgk2 camtu jer sbb masa tu ER popular kan so ingatkan bole la compare
Quote CiliPadiSedap 14-3-2017 11:50 AM

tujuan pakai selipar dalam dewan bedah bagi perjalanan darah di kaki berjalan lancar..
Quote CiliPadiSedap 14-3-2017 11:52 AM
dauswq replied at 14-3-2017 11:32 AM
alhamdulillah

mesti mahal nak mampus kosnya...

2 country with most penta millionaire which is net worth more than 100 million us dollar  china and india .. malaysia also but donation from arab saudi

pe kaka nampak negara kos tinggi, semua dah jutawan..bezanya brape net worth mereka..
Quote Artemesiaa 14-3-2017 11:52 AM
Lahai siannya mau penat gila apa pun tahniah sebab pembedahan berjaya.  Dr pun sempoi pakai siper ala siper asadi je tak de sarung crocs bagai.  Terus teringat teacher Kim lepas operate pun terbongkang cam theols jugak.
Quote Madel 14-3-2017 11:54 AM
32jam..wow!bravo doctors..
Tak makan, minum kencing kah?
Quote nurul_akmar 14-3-2017 12:15 PM
JeNaB_PopPop replied at 14-3-2017 11:32 AM
teringat cerita korea yg the doctors. park shin hye belakon......

bilaaa laaa mesia nk wat drama2 ...

aku takut kalau msia wat kesah Dr, asyik gunting baju ala2 nk bedah je.. bedahnya tidak jugak. pastu sume pesakit guna tong oksigen. walaupun ada yg x perlu..
Quote catalina 14-3-2017 12:20 PM
tahniah docs...
Quote Mulan 14-3-2017 12:27 PM
liyanur replied at 14-3-2017 11:46 AM
tu belum ceo/manager/staff duk ngadap screen kosong computer/laptop

drama doktor mesia yg dlu ...

pastu benda ni pasang kat dahi





Lihat semua komen(83)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.144265s Gzip On
To Top