CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Sambal Kicap Paling Sedap, Cukup Pedas Manis Dan Lemak. Jadikan Makanan Anda Lebih Meletup!

19-7-2017 01:40 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 30054| Komen: 31|Original author: Oleh: Adib Za

Description: Bagi anda yang gemarkan masakan pedas, pasti tidak dapat meninggalkan sambal kicap untuk menu seperti bihun sup, mee sup, soto, pisang goreng dan sebagainya.Memang ada banyak versi resipi sambal kicap ...
Bagi anda yang gemarkan masakan pedas, pasti tidak dapat meninggalkan sambal kicap untuk menu seperti bihun sup, mee sup, soto, pisang goreng dan sebagainya. 

Memang ada banyak versi resipi sambal kicap mengikut citarasa dan juga rahsia turun-temurun setiap keluarga.

Namun, anda boleh cuba resipi yang satu ini, memang terangkat! Ia merupakan sambal kicap yang dimasak, cukup rasa pedas, manis dan juga masinnya. 

Jika anda sediakan dalam kuantiti banyak, bolehlah disimpan dalam peti sejuk dan dinikmati bila-bila sahaja!

Sumber foto: Adriana Qistina Zamri
Bahan-bahan A:

Cili padi (ikut citarasa)
Lada besar 5 biji

Bawang putih 5 ulas
Bawang merah 5 biji/bawang besar 1 biji

*Semua bahan ini dicuci dan digoreng seketika bagi layu dan toskan, kemudian kisar. 

Bahan-bahan B:

Kicap lemak manis 
Sedikit gula kabung
Air asam jawa
Garam secukupnya
Kiub pati ayam 1 ketul

Cara-caranya:

1. Masukkan bahan A ke dalam periuk dan masukkan semua bahan B ke dalam periuk yg sama.

2. Masak dalam 30 minit atau hingga pekat dengan api perlahan. Selamat mencuba! - CARI

Kredit: Fb Nor Hafiza
35

Bagus
25

Marah
30

Terkejut
28

Sedih
29

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (165 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote umbut 19-7-2017 02:09 PM
Cicah pisang goreng, tempe goreng.. sedapnya

Quote pearl.silver 19-7-2017 02:28 PM
Sedap..
Klu simpan lama dlm peti, pedas dia hilang x
Quote qistiena 19-7-2017 03:38 PM
sedapnya...
Quote matchstick 19-7-2017 05:32 PM
okay...bookmark dulu. nanti bila ada masa nk buat
Quote nut.legacy 19-7-2017 08:41 PM
Terliur la plak!!!
Quote aleesyasofia 20-7-2017 06:16 AM
mak iols pnye rsepi guna bwg putih dan cili api jer.. grg dan kisar.. buh kicap.. dh siap.. sdap btul..
Quote aleesyasofia 20-7-2017 06:19 AM
pearl.silver replied at 19-7-2017 02:28 PM
Sedap..
Klu simpan lama dlm peti, pedas dia hilang x

pedas tue brgntg pd cili.. ada stgh tue cili mmg pdas wlaupon guna ckit jer..
Quote pearl.silver 20-7-2017 08:13 AM
aleesyasofia replied at 20-7-2017 06:19 AM
pedas tue brgntg pd cili.. ada stgh tue cili mmg pdas wlaupon guna ckit jer..

Nk tau lepas kita simpan
Selalu buat cili kicap ni, simpan dlm peti ais lepas beberapa hari pedasnya hilang.

Jd klu bergoreng dulu ni, hilang juga tak..
Quote redapple10 20-7-2017 08:19 AM
Ada masa nnt nak buat la
Quote nisako 20-7-2017 08:54 AM
macam sedapnyeeeeeeeeeee
Quote ItisDD 20-7-2017 09:13 AM
aleesyasofia replied at 20-7-2017 06:16 AM
mak iols pnye rsepi guna bwg putih dan cili api jer.. grg dan kisar.. buh kicap.. dh siap.. sdap btu ...

Iols pun slalu buat mcm tu

Quote aleesyasofia 20-7-2017 09:58 AM
pearl.silver replied at 20-7-2017 08:13 AM
Nk tau lepas kita simpan
Selalu buat cili kicap ni, simpan dlm peti ais lepas beberapa hari pedas ...

msh ada rasa pdas jgk.. tp xde la trlalu pdas.. nk pdas lbihkn cili dan kurgkn kcap.. nak kurg pdas kurgkn cili lbhkn kcap.. mcm iols slalu bt pdas ckit.. bru la trangkat..  
Quote WajibulGhunah 20-7-2017 10:45 AM
Slalu makan dgn mihun sup je
Yg makan dgn pisang goreng tu rasanya sos kicap jenis lain kot
Yg dgn ikan bakar tu ais asam yg lain jgk lolol
Bape banyak adik bradik sambal kicap ni?
Quote pearl.silver 20-7-2017 11:22 AM
aleesyasofia replied at 20-7-2017 09:58 AM
msh ada rasa pdas jgk.. tp xde la trlalu pdas.. nk pdas lbihkn cili dan kurgkn kcap.. nak kurg pda ...

Simpan berhari2 pun kepedasan nya masih sama?
Quote chinta89 20-7-2017 12:24 PM
wahhh sedapnya!
Quote ninjago 20-7-2017 01:15 PM
banyaknya gula.. aku kalau dah guna kicap lemak manis, idoklerr nak tambah apa2 gula dah..Diabetes wehh!!!
Quote pilot 20-7-2017 02:22 PM
sambal kicap pun nak letak kiub ayam ke? kelakar
Quote MissVixen 20-7-2017 08:01 PM
Tengok gambar jadi pekat macam sambal kicap untuk sup tulang janda baik. Sedapnyeee.
Terima kasih.
Quote CardiGans85 20-7-2017 08:13 PM
aleesyasofia replied at 20-7-2017 06:16 AM
mak iols pnye rsepi guna bwg putih dan cili api jer.. grg dan kisar.. buh kicap.. dh siap.. sdap btu ...

Sy pun buat lbh kurg mcm ni..bahan utama garlic n cili padi kg..well,bole je try ni..

Lihat semua komen(31)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 09:29 PM GMT+8 , Processed in 0.104368 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top