CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Pes Buatan Sendiri Paling 'Kaw', Rahsia Rasa Tom Yam Setanding Di Bangkok

15-8-2017 01:04 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 11567| Komen: 33|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Kalau resipi untuk membuat menu masakan Tom Yam dah berlambak rasanya, tapi jarang benar yang berkongsi untuk membuat pes Tom Yam itu sendiri.
Kalau resipi untuk membuat menu masakan Tom Yam dah berlambak rasanya, tapi jarang benar yang berkongsi untuk membuat pes Tom Yam itu sendiri.

Leceh sangat ke untuk membuatnya ya? Tentulah tidak, sebab resipi yang satu ini memang akan membuatkan masakan Tom Yam anda setanding seperti restoran di Bangkok. Kalau tak percaya, jom cuba!

Foto: www.amazingayu.com
Bahan-Bahan:
2 Biji bawang besar
4 batang serai
2 biji cili hidup merah
5 Hiris lengkuas
7 Helai daun limau purut
4 Sudu makan udang kering
10 Ekor ikan bilis
4 Inci belacan

3 Sudu cili kering yang dikisar
Air asam jawa
Gula perang
Garam

Foto: www.amazingayu.com
Cara-Cara:
1. Masukkan kesemua bahan (Kecuali air asam jawa, garam dan gula) ke dalam pengisar dan kisar sehingga lumat.
2. Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis bahan yang dikisar sehingga lumat dengan api yang perlahan.
3. Ketika ini bau Tom Yam akan mula terbit dan masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air asam jawa, gula perang dan garam. Seimbangkan rasanya.
5. Tutup api dan sejukkan selama beberapa jam sebelum disimpan ke dalam botol yang kedap udara.

Foto: www.rasa.my
Siap! Selepas itu boleh masak Tom Yam macam biasa menggunakan pes yang telah dihasilkan tadi. Memang meletup, siapa yang nak pikat bakal mak mertua bolehlah cuba ya! -CARI

Kredit Resipi: Fatiha Hanani Ismail‎ 
24

Bagus
17

Marah
14

Terkejut
8

Sedih
13

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (94 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote buapakperut 15-8-2017 01:19 PM
dengar tips acik2 ckp masa masak campur akar ketumbar lagi sedap, nk try la pes ini
Quote raradhia 15-8-2017 01:35 PM
Edited by raradhia at 15-8-2017 03:27 PM

packet tomyam adabi, nona, maggi. .hurmmm, xsedap rasa masam cuka ja yg lebih. .

bagus jgak ada paste ni, boleh iols jual dpt jgak mjana pendapatan gittew
Quote freezyout 15-8-2017 02:40 PM
boleh cuba ni
Quote hatikosong 15-8-2017 03:06 PM
mcm byk jek belacan nye smpi 4 inci huhuhu...
Quote matchstick 15-8-2017 03:35 PM
nk try weekend ni
Quote FanTasyCreaTioN 15-8-2017 03:54 PM
hatikosong replied at 15-8-2017 03:06 PM
mcm byk jek belacan nye smpi 4 inci huhuhu...
salah taip kot ..
4inci memang banyak arr .. mungkin 4cm

Quote RooneyMara 15-8-2017 03:54 PM
Thank you!! Boleh try ni. Sapa yg try please update benang ni k. Nak tau gak betul ke rasa mcm kat Thai
Quote pinkypetal 15-8-2017 05:02 PM
buapakperut replied at 15-8-2017 05:19 AM
dengar tips acik2 ckp masa masak campur akar ketumbar lagi sedap, nk try la pes ini

Haa betol. I pon ada baca. Baru2 ni tengok nadia anuar masak tomyam pon ada letak akar tu.


Quote Syalovely 15-8-2017 05:05 PM
Thx for sharing..blh cuba nnt
Quote sofiazara 15-8-2017 05:08 PM
belacan ni tak elok dimakan
Quote pearl.silver 15-8-2017 05:33 PM
boleh tahan berapa lama ni...
kena simpan dlm peti ais ke
Quote diss69 15-8-2017 06:24 PM
Insyaallah nk try jugak laa...
Quote diss69 15-8-2017 06:25 PM
suka sngt tom yam...
Quote kukukatablog 15-8-2017 07:01 PM
kalo orang resdung mau gatal hidung,
dengan belacan 4 inci, udang kering lagi...
Quote tembikai 15-8-2017 08:13 PM
sedappp nihhh..nk try la nnti
Quote ShrekFiona20 15-8-2017 08:20 PM
sedappppnyer tom yammm..
Tq for sharing.. wiken ni na buat laaa..
Quote RatuDunia94 15-8-2017 10:00 PM
Iols pernah makan kt kedai makan, hanat betul makcik tu dia masak tomyam pakai paste adabi je agaknya.. Dah la x sedap masin lak tu.. Kalo setakat guna paste segera tu baik aku masak sendiri..
Quote carly_lah 15-8-2017 11:46 PM
Carly beli paste tom yam kt nsk je,  x payah nk perah asam limau,  tambah garam etc...  Mmg umph sedap rasanya...  Tp lupa cap apa...  
Quote Jeniechan 16-8-2017 07:33 AM
Selalu buat paste tomyam sendiri.tp xpnh lg letak gula perang.nt boleh try. Btw kalau nk pkatkan tomyam letak sos cili+sos tomyam sikit.

Lihat semua komen(33)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 09:17 AM GMT+8 , Processed in 0.063841 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top