CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Sos Nampla Penyedap Rasa, Buat Secara Homemade Lagi Enak...

27-11-2017 11:44 AM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 8841| Komen: 13|Original author: Oleh: Adib Za

Description: Bagi anda yang rajin memasak menu seperti nasi goreng, mi goreng, kerabu dan sebagainya antara bahan yang sering digunakan termasuklah sos ikan atau nampla.Tak sedap rasanya kalau tak menambah sos ika ...
Bagi anda yang rajin memasak menu seperti nasi goreng, mi goreng, kerabu dan sebagainya antara bahan yang sering digunakan termasuklah sos ikan atau nampla.

Tak sedap rasanya kalau tak menambah sos ikan ini dalam makanan. 

Namun, kadang kala rasa tak yakin dengan sesetengah produk di luar sana dari segi tahap kebersihan dan juga sijil halalnya. Tak mengapa, ada cara untuk menyediakan sos ikan ini.

Sebenarnya, ia diperbuat daripada ikan yang dijerukkan. Jus yang terhasil itulah ditapis dan digunakan sebagai sos ikan. Jom cuba!

Sos Nampla Penyedap Rasa, Buat Secara Homemade Lagi Enak...

Bahan yang digunakan: 

600gm ikan tenggiri

5 ulas bawang putih | dicincang kasar
1 biji limau nipis | diambil jusnya
5 helai daun salam
2 sudu kecil lada hitam
2 cawan air masak
1 sudu besar garam kasar


Cara-cara membuatnya: 

1. Potong kecil ikan tenggiri. Ketepikan.

2. Kemudian dalam satu bekas kedap udara, campurkan air masak bersama garam. Larutkan.

3.Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan tutup rapat. Biarkan selama 2-3 minggu.

4. Selepas tempoh mengawet, tapis air dan simpan di dalam botol. Simpan di dalam peti ais untuk tahan lama.

Sos Nampla Penyedap Rasa, Buat Secara Homemade Lagi Enak...

Tip: 

1. Biarkan ada sedikit ruang pada bekas kedap udara anda ketika memerap ikan kerana jumlah air akan bertambah semasa proses mengawet.

2. Sos ikan ini boleh bertahan selama 4 hingga 6 bulan. - CARI 

Sumber: Rasa
27

Bagus
22

Marah
27

Terkejut
13

Sedih
15

Lawak
27

Bosan

Friends Rank (131 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote matchstick 27-11-2017 01:00 PM
byk juga pakai ikan tenggiri tu..musim ikan mahal ni beli aje lah
Quote kimchipedas 27-11-2017 01:32 PM
Mmg msk suka letak sos nampla ni beli kat pdg besaq murah ckit.
Quote pearl.silver 27-11-2017 01:54 PM
Masak apa sedap guna nampla ni
I guna buat pad thai je
Quote MissVixen 27-11-2017 02:22 PM
pearl.silver replied at 27-11-2017 01:54 PM
Masak apa sedap guna nampla ni
I guna buat pad thai je


Masuk dalam red curry, green curry, masak paprik, paru balado, nasi goreng kampung, telur goreng thai. Setakat tu je pernah cuba.
Quote pearl.silver 27-11-2017 03:07 PM
MissVixen replied at 27-11-2017 02:22 PM
Masuk dalam red curry, green curry, masak paprik, paru balado, nasi goreng kampung, telur goreng ...

Telur goreng thai tu camne
Quote MissVixen 27-11-2017 03:12 PM
pearl.silver replied at 27-11-2017 03:07 PM
Telur goreng thai tu camne

3 biji telur campur dengan 1 sudu nampla. Pukul sampai buih siket. Panaskan minyak banyak dalam kuali. Pastikan panas betul dengan api paling besar. Tuang telur seluruh kuali. Kecilkan siket api. Pastu masak sampai dia rangup2.
Quote pearl.silver 27-11-2017 03:27 PM
MissVixen replied at 27-11-2017 03:12 PM
3 biji telur campur dengan 1 sudu nampla. Pukul sampai buih siket. Panaskan minyak banyak dalam ku ...

Ooo...ni mcm telur dadar kt restoran siam ek..
Quote MissVixen 27-11-2017 08:24 PM
pearl.silver replied at 27-11-2017 03:27 PM
Ooo...ni mcm telur dadar kt restoran siam ek..

Yup. Hahaha. Telur dadar. Macam telur sarang semut dalam laksa juga kot.
Quote greantea 2-12-2017 11:18 PM
pernah guna buat kerabu jek. y lain x reti nak guna. tkt terlebih masin
Quote KitabTurath 3-12-2017 06:58 AM
Ikan jenis lain tak boleh guna ker?
Quote orenmango 3-12-2017 08:46 PM
Ikan tenggiri tu memang mentah ke?
Quote Ipo 4-12-2017 05:55 PM
Mahal tu guna ikan tenggiri
Thank you kongsi resepi..nak try buat
Quote sapasapa 14-5-2021 06:05 PM
Wah boleh cuba ni...thanks for sharing TT!!

Lihat semua komen(13)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 03:51 AM GMT+8 , Processed in 0.052718 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top