CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Kekeliruan Nama Mangga Yang Sebenarnya Dan Resepi Jeruk Pelam Telur

15-12-2017 03:04 PM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 11987| Komen: 7|Original author: Oleh: Azza Rai

Description: Mangga atau mempelam?Ada yang kata kedua-duanya sama dan ada pula yang kata ia berbeza yakni mangga berwarna kuning rasanya manis manakala mempelam pula berwarna hijau dan agak masam.Hakikatnya…Kedua ...
Mangga atau mempelam?

Ada yang kata kedua-duanya sama dan ada pula yang kata ia berbeza yakni mangga berwarna kuning rasanya manis manakala mempelam pula berwarna hijau dan agak masam. 



Hakikatnya…

Kedua-duanya adalah buah yang sama. Yang membezakan cumalah rupa bentuk dan nama panggilan mengikut negeri. 

Orang utara memanggilnya pelam/mempelam sementara pauh panggilan dari orang Kelantan dan mangga pula adalah bahasa standard.

Selain sedap di makan begitu sahaja, mangga juga enak dinikmati bersama colek yang dibuat bersama gula, garam, kicap atau cuka bersama cili api yang digaul bersama. 


Lazat sungguh hinggakan ia dijadikan menu petang bagi segelintir yang sukakan rasa masam-masam manis. 


Ada satu lagi resepi yang cukup sedap tetapi memerlukan beberapa hari untuk menyiapkannya iaitu jeruk mangga/jeruk pelam/jeruk pauh (panggilan mengikut setiap negeri). 

Ia turut dikomersialkan di beberapa negeri hingga menjadi ole-ole wajib tatkala berkunjung ke sana.

Jom kita lihat resepinya:


Bahan-bahan
- Buah mempelam di hiris panjang
- Gula
- Garam
- Air
- Aiskrim soda 



Cara buat jeruk pelam telur 

1. Rendam semalaman buah pelam bersama garam dan air.

2. Keesokannya buah akan bertukar warna - basuh buah dan kalau buah terlalu masin, rendam dalam air selama 2-3 jam. Tos kan.

3. Masak gula dan air. Biarkan sejuk.

4. Bila air gula betul-betul sejuk, masukkan ke dalam buah pelam.

4. Masukkan secawan air aiskrim soda untuk menyedapkan lagi air jeruk. Biar semalaman ( supaya air gula meresap ke dalam buah ) dan boleh disimpan dalam peti untuk tahan lebih lama. - CARI 


Kredit: ‎Husna Kholid Husna
20

Bagus
1

Marah
8

Terkejut
6

Sedih
5

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (42 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dubuk 15-12-2017 03:35 PM
hmmmm sedapnyaaaaa
Quote meisapoya 15-12-2017 04:24 PM
Air liur ku berkumpul {:spot
Quote shernazz 15-12-2017 08:27 PM
aku teringat sorang forumner yang sangat mengidam pelam telur neh
sian dia
cari x dpt dpt
pastu ada sorang forumner yang kat kg dia ada pelam telur
akhirnya dpt juga
lawak btol

forumner tu laki plak tu..
sapa tah nick dia
Quote Ambola 13-3-2018 05:50 PM
Kecur air liur oiii
Quote Rob07 16-7-2019 12:15 PM
Sedap nyaaaa! kena buat operasi mencarik mempelam dulu lah nampak nya kita..
Quote Lengkong 17-7-2019 08:31 AM
Teringin2 nak makan..tengok cili kicap tu. Mesti cari jugak balik ni.
Beli yang masih muda di kedai kurang sedap untuk dicicah sebab dah banyak hari agaknya.




Quote Lengkong 17-7-2019 08:42 AM
Pelam letak belacan + gula + garam + asam boi..perapkan. Dah sebati boleh makan..sedapnya



Lihat semua komen(7)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

20-4-2024 12:27 PM GMT+8 , Processed in 0.053337 second(s), 36 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top