CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Daging Mahal, Jadi Jom Makan Keong Sawah! Ada Berani?

27-12-2017 10:14 AM| Diterbitkan: Cari-Zai| Dilihat: 7696| Komen: 3|Original author: Oleh: Zailina

Description: Makanan orang-orang di kampung zaman tok nenek kita. Patut diperkenalkan semula zaman sekarang. Kalau ada sawah di kampung, pakat cari ramai-ramai buat gulai dengan keladi. Hadoi, sedap tak terkata!
Keong sawah adalah sejenis siput air yang mudah dijumpai di perairan tawar tropika Asia, seperti di sawah, aliran parit serta danau. Kandungan proteinnya hampir sama dengan telur, namun kurang lemak berbanding daging, ayam dan telur. Malah, ia tinggi karbohidrat. 


Memetik CNN Indonesia, ia dikenali sebagai keong (siput) gondang, siput sawah, siput air atau tutut, bentuk keong sawah serupa dengan siput murbai, tapi warna cengkerangnya hijau pekat kehitaman.


Sedap masak satay dengan kuah bercili.
Foto: duniakeong9

Keong sawah selalu disajikan sebagai lauk di Indonesia. Ia banyak didapati pada musim hujan dan sebelum menabur benih padi baru. Petani selalu mencari keong untuk dijual. 



Geli dan jijik? 

Kadangkala memang berlendir tetapi setelah dimasak gulai, keenakannya memang menjilat jari! Kira macam adik-beradik siput sedut jugalah ni.

Gulai keong sawah bersantan, ala-ala siput sudut lemak cili padi
Foto: SwaMedium

Selain berprotein tinggi, dagingnya manis seperti kerang. Sedangkan teksturnya kenyal dan berserat seperti cendawan. Ini antara punca 'siput' begitu terkenal dalam masakan Perancis (escargot) dan Eropah. Mahal pula kalau makan di restoran yang ada 'kelas'. 


Memang berkhasiat jika dibandingkan makanan berikut

Sebelum dimakan, keong sawah mesti dibersihkan beberapa kali dengan air biasa. Ini untuk menghilangkan bau lumpurnya. Setelah itu, rendam dalam air selama lima minit. Selepas dicuci bersih, keong sawah direbus (ketuk serai, hiris lengkuas, campak asam gelugur, campur belacan sikit) selama 5-7 minit dan bolehlah dimakan. 

Jika tak nak rebus, boleh juga menggoreng atau menumis dengan tambahan sayuran, karbohidrat (seperti pasta) atau jenis daging lainnya. Daging keong sawah tumis yang dimasak bercili dan pedas pun terasa nikmatnya. 


Banyak hidup di dalam sawah.
Foto: KoranSN


Macam mana nak makan?

Daging siput melekat pada cengkerangnya. Jadi, untuk menikmati dagingnya, ketuk-ketuk mulut cengkerang agar daging keluar. Kemudian, cungkil dengan pencungkil gigi atau hisap terus dengan mulut. 

Kalau pandai makan siput sedut, pasti tiada masalah! - CARI
7

Bagus
3

Marah
4

Terkejut
4

Sedih
7

Lawak
7

Bosan

Friends Rank (32 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Joannalee 27-12-2017 02:35 PM
Mcm siput vavi pun ada
Quote EncikRhoma 27-12-2017 03:44 PM
siput ni orang islam bukan x boleh makan ke?
Quote kelip2_07 28-3-2018 03:28 PM
sdpnye..lma xmkn..siput nie kt sawah byk la dlu2..skg mane nk jmpe lg

Lihat semua komen(3)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

19-4-2024 09:58 PM GMT+8 , Processed in 0.188205 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top