CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Tips Hilang Bau Bawang, Cili Dan Kesan Kunyit Pada Blender Dengan Mudah!

23-1-2018 10:25 AM| Diterbitkan: Cari-Norlili| Dilihat: 6006| Komen: 7|Original author: Oleh: Norlili

Description: Ibu-ibu atau si dara yang rajin memasak kadang-kadang mesti stres apabila bekas pengisar melekat dengan bau bawang dan cili. Lebih menyakitkan hati, melekat pula kesan kunyit yang susah nak ditanggalk ...
Ibu-ibu atau si dara yang rajin memasak kadang-kadang mesti stres apabila bekas pengisar melekat dengan bau bawang dan cili. Lebih menyakitkan hati, melekat pula kesan kunyit yang susah nak ditanggalkan. 



Foto: The Spruce

Walaupun sudah direndam semalaman dan disental berjam-jam lamanya, masih ada bau melekat hingga risau takut ia turut melekat pada bahan masakan yang akan dimasak. 


Foto: kelabmama.com



Eh, tensionlah macam ni! 
Nak buat macam mana ya?


Ha, jom tengok cara mudah dan cepat untuk menghilangkan segala bau dan warna kekal yang melekat pada bekas pengisar dengan hanya menyediakan bahan-bahan berikut: 

1 biji limau nipis
3 sudu makan beras
Air secukupnya 


Foto: Mother Nature Network

Caranya, potongkan limau nipis kecil-kecil. Kemudian, di dalam pengisar masukkan beras dan air. Masukkan limau yang dipotong kecil dan kisar bersama beras. 

Kisar dalam 15-20 saat dan tuang bahan kisaran ke dalam bekas lain. (Jangan dibuang dulu, ya!) Cuci bersih pengisar. 

Hampas limau yang diasingkan tadi boleh digunakan untuk membersihkan bahagian luar dan dalam pengisar. Cara ini boleh menghilangkan kesan kuning degil dan bau pada pengisar. 

Selamat mencuba! - CARI  
13

Bagus
5

Marah

Terkejut
2

Sedih
3

Lawak
4

Bosan

Friends Rank (27 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote meisapoya 23-1-2018 12:17 PM
Ok blh try nnt
Quote cik_sssara 23-1-2018 01:50 PM
I guna garam kasar je.
Quote wadiunong 23-1-2018 04:34 PM



mcm mana caranya? yg tips kat atas tu guna beras. sayang uols nak guna beras mahal i tu
Quote cik_sssara 23-1-2018 05:31 PM
wadiunong replied at 23-1-2018 04:34 PM
mcm mana caranya? yg tips kat atas tu guna beras. sayang uols nak guna beras mahal i tu
...

Garam + air suam, blender beberapa saat. Biar sekejap, buang air tu. Lepastu taruk air bersih blender lagi sekali.
Orang cakap kalau pakai garam ni selain buang bau, boleh buat bilah pisau blender tu tajam jugak.  
Quote abangadek 23-1-2018 06:01 PM
hoooo bagus tips ni.. iols kongsi blender cili dgn jus
Quote Artemesiaa 24-1-2018 04:00 PM
Wah boleh ler dicuba
Quote shernazz 24-1-2018 10:03 PM
cik_sssara replied at 23-1-2018 05:31 PM
Garam + air suam, blender beberapa saat. Biar sekejap, buang air tu. Lepastu taruk air bersih blen ...

Sama cm iols buat la..hihi
Senanh khen..

Lihat semua komen(7)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

30-4-2024 08:22 PM GMT+8 , Processed in 0.056019 second(s), 36 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top