CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Rahsia Kentang Goreng 'Ter-umpph'! Kena Cuba Kalau Tak Percaya

19-2-2018 02:25 PM| Diterbitkan: Cari-Zai| Dilihat: 7852| Komen: 10|Original author: Oleh: Zailina

Description: Suka kentang goreng atau French Fries? Nak yang rangup di luar dengan bahagian tengah yang empuk serta cair di dalam mulut? Kalau nak tahu cara membuatnya, jom baca!
Suka kentang goreng atau French Fries? Nak yang rangup di luar dengan bahagian tengah yang empuk serta cair di dalam mulut? Kalau nak tahu cara membuatnya, jom baca!

Gunakan ubi kentang tinggi kanji seperti kentang Idaho (atau dipanggil kentang Russet) kerana ia lebih 'padat' dan mempunyai kandungan kelembapan paling rendah. Kentang jenis lain mempunyai 'air' yang banyak dan menjadi lopong apabila digoreng kerana air akan 'terbit' bila kentang menjadi panas.  
 

Enaknya kentang goreng yang gebu di dalam.
Foto: thespruce

Caranya:
1) Kupas kentang, buangkan matanya.

2) Potong bahagian tepi supaya lurus (rata), kemudian potong setiap kepingan setebal 1/4-inci. Lazimnya, ia sepanjang 3 inci. Letak di dalam air sejuk sebaik saja dipotong.
 

Kena tahu jenis kentang untuk dapatkan hasil terbaik.
Foto: seriouseats

3) Bilas di bawah air paip sehingga air (dalam mangkuk yang diletak di bawahnya) menjadi jernih. Ini untuk membuang lebihan kanji.
4) Tambah 1 sudu besar jus limau nipis atau lemon dan beberapa cawan ais (supaya air menjadi sejuk). Biar di dalam peti sejuk selama 30 minit. Ini untuk mengelak bahagian luar kentang menjadi terlalu garing. 
 

Taburkan herba, serbuk cili paprika atau keju semasa kentang masih panas.
Foto: AliExpress

5) Gunakan minyak kacang tanah yang ditapis untuk hasil terbaik. Selain itu, boleh juga guna minyak kanola atau safflower.
6) Boleh gunakan periuk untuk menggoreng tenggelam (deep-fried) atau periuk tebal berdasar berat (seperti Dutch Oven) serta penyukat suhu khas untuk minyak (candy / oil thermometer).
 

Foto: mariefranceasia

7) Toskan kentang dan keringkan dengan tuala bersih. Jika kentang lembap, minyak akan meletup. Sediakan pengangkat berjaring untuk memudahkan anda mengeluarkan kentang.
8) Panaskan suhu ke 325°F atau sederhana panas. Masak kentang selama 6-8 minit atau sehingga empuk dan hampir kekuningan.
 

Antara sos yang sesuai dicecah dengan kentang goreng.
Foto: CoolBrands

9) Keluarkan kentang dengan pengangkat berjaring. Letak di atas dulang beralas kertas tisu dapur. Biar suhu minyak naik ke 375°F dan goreng kentang semula selama 2-3 minit atau sehingga rangup dan keemasan.
10) Angkat, toskan minyak dan taburkan garam atau hidangkan segera dengan pelbagai sos.

Selepas langkah 8, ada sesetengah restoran menyimpan kentang di dalam peti sejuk (sehingga pelanggan membuat pesanan kentang goreng) atau membiarkannya pada suhu bilik selama 15 minit sebelum digoreng semula. Terpulang kepada cara dan cita rasa masing-masing.

Senang saja kan, cuma ambil lebih masa sebab kena digoreng dua kali. Boleh juga cuba cara ini untuk jejari keledek, keladi atau lain-lain jenis ubi. Mesti terangkat punya! - CARI
 


Kredit resipi: The Spruce
11

Bagus
19

Marah
8

Terkejut
9

Sedih
2

Lawak
10

Bosan

Friends Rank (59 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote vanillaninja 19-2-2018 03:24 PM
I suka KFC punya fries. Crispy di luar, lembut di dalam. Yumm!
Quote meisapoya 19-2-2018 09:03 PM
Sedap pulak dahhh. Org nk tido dh niiii
Quote yayangmama 20-2-2018 10:46 AM
betul2...ketang kfc lain texture dpd kentang mcd
Quote rainbowrainz 21-2-2018 01:10 PM
Fuhhhh sedapnye
Quote biozipstar 26-2-2018 04:24 PM
nampak sedap tapi susah nak buat... takpelah belanja tengok saja
Quote Levespa 9-4-2018 06:38 PM
jarang2 sekali boleh la layan fries.. and yes, prefer kfc punya fries jugak..
Quote kucing02 28-11-2018 01:05 PM
makanan  kurang berkhasiat yg paling aku suka
Quote safieyah1984 28-11-2018 04:39 PM
i pernah tgk masterchef Ausie lupa plak season berapa tp ada competition untuk buat kentang goreng
most of them lepas kupas kentang dan potong diaorang akan rebus kejap bagi lembut xdelah masa makan dia x masak dalam dia
Quote jajangmyeon 28-11-2018 04:46 PM
skrang ni fries kfc mmg sedap dr mcd
Quote sapasapa 14-5-2021 04:51 PM
Wah boleh cuba ni...thanks for sharing TT!!

Lihat semua komen(10)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

19-4-2024 04:29 PM GMT+8 , Processed in 0.179413 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top