Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Oh, Baru Tahu Sebabnya Kenapa Tubuh Kita 'Buat' Benda Ni!

8-3-2018 12:01 PM|Oleh: Has| Komen: 28

Setiap kejadian yang diciptakan Tuhan mempunyai sebab-musabab tertentu. Anda mesti tidak tahu kenapa perkara sebegini berlaku dan sebab yang terlindung disebaliknya. Anda juga pasti tertanya-tanya, kan?

Apa sahaja tindak balas badan yang terjadi adalah bertujuan melindungi diri kita. Jom tambah ilmu dengan membaca artikel yang dikongsikan dari AsyikHeboh.bid ini.


1) Menguap

Foto: Giphy

Mungkin anda tak menyedarinya bahawa menguap membantu menyejukkan otak yang dah terlalu penat 'bekerja' sepanjang hari. Ajaib, kan?


2) Bersin

Foto: Giphy

Okey, yang ini pasti semua tahu! Bersin bertujuan untuk membersihkan kotoran dan mengeluarkannya dari dalam badan kita.


3) Menggeliat

Foto: Pictures-and-image.com

Aik, menggeliat pun ada sebabnya? Ya, anda perlu tahu bahawa tujuan mengeliat adalah untuk membuatkan tubuh lebih bersedia menghadapi masa mendatang selain meregangkan otot-otot serta melancarkan peredaran darah.


4) Tersedu

Foto: thepartnerstrust.com

Apabila anda tersedu-sedan, ia menunjukkan kesalahan yang telah 'tubuh' anda lakukan seperti makan dengan cepat atau menelan ketulan makanan tanpa mengunyah hancur terlebih dahulu, mahupun makan terlalu banyak.


5) Tubuh tersentak ketika terlelap

Foto: Variedadesdigital.com

Baru nak terlelap, tubuh terasa bagai terkena renjatan elektrik. Kenapa ya? Ini kerana di saat anda tertidur, tubuh berada dalam keadaan relaks menjadikan kadar pernafasan dan denyutan nadi lebih perlahan, hingga boleh menyebabkan otot lumpuh dan nafas terhenti seketika

Ketika itu, mungkin otak mentafsir ia sebagai tanda kematian. Maka, anda akan 'direnjat' untuk menyelamatkan anda daripada bahaya.


6) Kulit mengecut

Foto: Carian Internet

Siapa ketika kecil dulu suka main air lama-lama sebab nak tengok kulit tapak tangan menjadi kecut? Pernah tak terfikir kenapa ia berlaku?

Ia terjadi disebabkan badan menghadapi peningkatan jumlah kelembapan, sekali gus menyebabkan permukaan kulit menjadi lincin. Jadi, kedutan kulit seperti kismis itu adalah bagi memudahkan jari memegang sesuatu dengan erat. Ala, sama macam bunga tayar kenderaan yang bertujuan untuk mencengkam permukaan jalan.


7) Bulu roma meremang

Foto: METRO

Ini sering terjadi ketika anda berasa sejuk, kan? Jadi, bulu roma akan 'terpacak' bagi mengurangkan jumlah haba yang keluar dari badan anda melalui liang-liang kulit.

Sungguh indah ciptaan Tuhan, kan? Rupa-rupanya, di setiap kejadian itu mempunyai fungsi uniknya tersendiri. Jadi, anda bolehlah berkongsi dengan orang lain kelak. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
14
Marah
7
Terkejut
15
Sedih
11
Lawak
28
Bosan
13
Komen: 28
Komen

Previous : Gula Merah Lebih Sihat Dari Gula Putih? Jangan Percayalah, Tahyul Semua Tu!

Next       : Baru Tahu! Cuka Epal & Minyak Kelapa Boleh Dijadikan Remedi Untuk Buasir!

Komen Terbaru

Quote gerbera.memopad 3-4-2018 09:54 AM
talapia replied at 2-4-2018 05:00 PM
saya pernah dengar... 'jangkitan' menguapa ni bergantung pada tahap empathy seseorang. Kalau kita  ...

1st time dengar ada kena mengena dgn emphaty. Menarik jgk ye

Lain-lain Komen

Quote Burong_Hantuk 8-3-2018 12:11 PM
perkongsian yang bermanfaat.
Quote saviour_09 8-3-2018 12:16 PM
terima kasih
Quote aleesyasofia 8-3-2018 12:38 PM
good info..
Quote missinpiece 8-3-2018 12:54 PM
Good info tt
Quote manjalara_01 8-3-2018 01:05 PM
skrg dah tahu knp time nak tdo tu ttiber kena "eletric shock" haha
Quote noorhairiahma 8-3-2018 01:21 PM
bagus TT. Terima kasih
Quote rosasen 8-3-2018 01:28 PM
baca perkataan menguap, terus menguap betul lps tu..hihi
Quote kroit92 8-3-2018 01:44 PM
renjat time tido tu bukan hypnic jerk REM stage 1 ke? ke lain eh?

btw, asal aku selalu sedu bila makan makanan pedas?
Quote gerbera.memopad 8-3-2018 01:47 PM
menjangkit sungguhlah tgk org menguap ni, confirm nak menguap jua
Quote mieymiey 8-3-2018 01:48 PM
Banyak yang i baru tau. Thanks tt
Quote Artemesiaa 8-3-2018 03:08 PM
Menaril infonya
Quote gemok8 8-3-2018 03:57 PM
kroit92 replied at 8-3-2018 01:44 PM
renjat time tido tu bukan hypnic jerk REM stage 1 ke? ke lain eh?

btw, asal aku selalu sedu bi ...

samalah..

makanan pedas + air panas .. confirm sedu
Quote Meiizu 8-3-2018 03:58 PM
terenjat time tido tu takut plak dah tau
aku slalu gak
Quote cairel_azlie 8-3-2018 04:52 PM
Kalo berada di kawasan keras pun bulu roma terpacak? tak perlu tunggu sejuk...hehe
Quote syidasaleh 8-3-2018 05:22 PM
Good info.baru la tau skrg
Quote lil_sparky 8-3-2018 07:03 PM
Ilmu bru..tq
Quote nadna 8-3-2018 07:45 PM
Info baru tau ni
Quote rayray28 8-3-2018 08:25 PM
Kiranya time kita rasa nk memerut tu badan kita sejuk laa ek sbb bulu meremang huhuu..lg satu iols selalu kne part tersentak time tido tu ish seram plak
Quote esbok 10-3-2018 05:17 PM
aku ingat. kulit kecut sbb

bila badan kesejukan. kulit mengecut utk mengurangkan luas permukaan terdedah yg bole membebaskan haba.maka dia berkedut

Lihat semua komen(28)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098544s Gzip On
To Top