CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Ini Resipi Nasi Ayam Gabungan Resipi Kak Laily Subang Dan Steak Me'nate! Wow..

11-4-2018 01:49 PM| Diterbitkan: Cari-Faizal| Dilihat: 12486| Komen: 22|Original author: Oleh: Faizal

Description: Nasi ayam merupakan menu favourite rakyat Malaysia. Ternyata nasi ayam ni banyak versinya. Ada yang ayam digoreng garing, ayam digoreng basah dan ada juga ayam digoreng madu. Tak kurang juga dengan na ...
Nasi ayam merupakan menu favourite rakyat Malaysia. Ternyata nasi ayam ni banyak versinya. Ada yang ayam digoreng garing, ayam digoreng basah dan ada juga ayam digoreng madu. 

Tak kurang juga dengan nasi yang pelbagai versi. Ada nasi yang berwarna putih dan ada juga nasi yang seakan-akan warna kekuningan.



Jika hendak menghasilkan nasi ayam yang luar biasa kesedapannya ada cara dan tekniknya. Jika ingin mencuba kelainan dan menikmati nasi ayam sebenar boleh cuba resepi oleh Puan Rafiza Idayu ini. 

Memetik dari laman Mingguan Wanita, khabarnya, resipi ini merupakan adaptasi resipi Nasi Ayam Laily Subang dan perapan ayam dengan resipi steak Me'nate oleh Tuan Haji Mustaffa Haji Othman, bekas masterchef yang pernah berkhidmat di Istana Buckhingham.

Berikut antara perkongsian tip tersebut:

1. Nasi tampak 'mewah' dan sedap


Rendam beras dengan kunyit 15-30 minit dan toskan. Memadai 1 kecil sudu serbuk kunyit sahaja. Kita hanya mahu nasi ayam kita warna kuning krim sahaja. Warna pastel menampakkan hidangan kelihatan 'mewah'.

Lemak ayam adalah 'the ultimate secret' dalam pembuatan nasi ayam. Lemak paling banyak di bahagian tongkeng ayam. Jangan buang, ambil lemak tersebut untuk digunakan ketika menumis nanti.


Bahan-bahan

Beras 3 pot (Untuk 6-7 orang)
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Kiub pati ayam
Bay leaf atau daun pandan
Air rebusan ayam
Serbuk kunyit

Cara-caranya

1. Panaskan lemak ayam dalam periuk nasi di atas dapur dan tutup.
2. Setelah lemak bertukar menjadi minyak, buang lemak yang tertinggal dan masukkan bawang putih berserta halia yang ditumbuk halus.
3. Kemudian masukkan bay leaf dan kiub pati ayam.
4. Masukkan beras. Pastikan kita ingat sukatan beras banyak mana sebab nanti air rebusan ayam tadi akan dimasukkan juga sama sukatan beras tersebut.
5.Pindakan ke periuk nasi. Bias sehingga masak.

2. Ayam 'Juicy'

Masak air sehingga mendidih dan guna api yang besar. Pastikan didihkan air yang banyak hingga mampu meneggelamkan semua ayam.
Bila air dah menggelegak, baru masukkan ayam. Ayam pilih 2 kg k eatas. Terpulang nam potong 12 ataupun 4 ataupun seekor ayam direbus.

Tutup periuk (wajib) dan masak hingga 5-6 minit.

Tujuan menggunakan air mendidih untuk 'perangkap' jus ayam agar kekal dalam daging ayam tersebut.

Asingkan air rebusan ini untuk digunakan buat sup, nasi dan sambal.


Bahan-bahan prapan ayam

2 ulas bawang putih
3 sudu madu
2 sudu sostiram
1 sudu kicap pekat
1 sudu minyak bijan
Sedikit lada sulah

Cara-caranya


1. Di dalam mangkuk, campurkan semua bahan tadi. Tak perlu letak garam, namun kalau nak masin sedikit, letak garam sedikit sahaja sebab sos tiram sudah masin.
2. Perap ayam yang telah direbus tadi dalam 15 minit.
3. Guna api sederhana kecil, apabila minyak sudah betul-betul panas masukkan ayam, namun jangan masuk banyak sangat. Goreng dalam 5-7 minit sahaja.
Boleh juga nak grill dalam oven atau panggang atas arang api. Resipi tetap sama.

3. Sambal nasi ayam



Bahan-bahan

6 biji lada besar merah
4 biji tomato
2 ulas bawang putih
1 sudu jus limau
Sedikit halia
4 sudu gula
1 sudu kecil garam
200 ml air rebusan ayam
1 sudu kecil tepung jagung yang dilarutkan dengan 2 sudu air

Cara-caranya


1. Blender semua bahan. Masukkan air rebusan ayam.
2. Masukkan dalam priuk, masak guna api yang kecil.
3. Sudah mendidih, masukkan gula, garam dan perah limau nipis.

Siap.!

Selamat mencuba. - CARI 

Sumber: Rafiza Idayu Via Mingguan Wanita

7

Bagus
3

Marah
4

Terkejut
2

Sedih
5

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (27 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote moonbug 11-4-2018 02:15 PM
Bestnya. Mcm sedap je. Kalau buat utk makan ramai-ramai berbaloi
Quote CiliPadiSedap 11-4-2018 02:33 PM
lemak ayam sekarang mahal sejak ada gst, akak pakai lemak vokuru je
Quote UsuFie 11-4-2018 02:43 PM

kicapnya takda pulak resepi
Quote nisako 11-4-2018 03:20 PM
wow boleh try la ni..........
Quote cewekbopot 11-4-2018 04:46 PM
nmpak uenak
Quote RatuDunia94 11-4-2018 09:56 PM
Lbh kurang je dgn resepi nasi aym yg selalu iols buat..
Quote rohayatimat 11-4-2018 11:59 PM
Wahhhh...Tengok gambar pun sedap...bertambah terliur jadinya...Terima kasih kerana berkongsi resepi, mesti cuba bila ada masa terutama bila anak2 balik bercuti...

www.ibusambal.com
Quote mystica 12-4-2018 12:50 AM
nampak sedap. i sgt suka nasi ayam.
Quote pearl.silver 12-4-2018 01:03 AM
Teringinnyaa nasi ayam yg sedap..
Kat mana nk cari ni..
Quote tri-max 12-4-2018 08:32 AM
yeah... another keeper recipe,
tang lemak montot tu maybe skip jah, ngak lalu di tekak we oulss
Quote ms.mango 12-4-2018 06:06 PM
nampak sedap.. leh try buat.. jadi lapar la petang2 ni
Quote myakayina 16-4-2018 12:04 PM
last week baru je mkn n.ayam k.laily ..mmg sedap..  resepi dia pun mudah jer..tak remeh..
ayam dia tu yg special..rebus then goreng deep fry sekejap sampai kulit crispy..
Quote lyza2474 16-4-2018 03:40 PM
kalau nak jaga  lagi sihat.. x yah pun  masukkan kiub ayam tu.. masukan air rebusan ayam sudah....

Quote burberry 17-4-2018 10:15 AM
lyza2474 replied at 16-4-2018 03:40 PM
kalau nak jaga  lagi sihat.. x yah pun  masukkan kiub ayam tu.. masukan air rebusan ayam sudah....
...

ha a akak pon pakai air rebusan ayam je...resepi lain sama cam akak buat..
Quote kelip2_07 30-4-2018 10:55 AM
sdpnyee..dh la tgh lpr
Quote Rob07 16-7-2019 12:12 PM
Best nya.. wajib cuba nih!
Quote Roziah85 15-12-2019 12:56 PM
huhuhu.. try tgk http://www.rahsianasiayam.com ada ajar buat nasi ayam hainan khas untuk peniaga
Quote Daisyna 17-12-2019 05:34 PM
Paling sedap nasi ayam yg mak kita buat.
Quote misc 17-12-2019 11:29 PM
Patutla nasi ayam aku buat biasa2 saja wpun cara masak sama je. Bahan utama tongkeng ayam tu aku tak makan.

Lihat semua komen(22)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

20-4-2024 08:03 AM GMT+8 , Processed in 0.124499 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top